Koszyk (Pusty) 0

Olej żurawinowy nierafinowany

7,07 zł

Olej z nasion żurawin, tłoczony na zimno, nierafinowany. Nasz olej zawiera ponad 30% bardzo ważnego kwasu alfa linolenowego, ponadto bogaty wachlarz innych substancji aktywnych, które czynią z niego wyśmienity składnik produktów do walki z różnymi dolegliwościami i problemami skóry, a także jako składnik odżywczy, nawilżający i przeciwstarzeniowy. Olej bardzo dobrej jakości, w bardzo dobrej cenie.

Wybierz:

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Vaccinium Marcocarpon Aiton

Nazwa INCI
Vaccinium Marcocarpon Oil

Synonimy/Inne nazwy
Żurawina amerykańska, Borówka wielkożurawinowa

Numer CAS
91770-86-6

Numer WE (EINECS)
294-875-8

Typ
Naturalny olej roślinny, tłoczony na zimno, nierafinowany, 100% czysty

Surowiec
Nasiona

Metoda otrzymywania
Tłoczenie na zimno

Pochodzenie
W. Brytania

Nasiona żurawin są mniejsze od główki szpilki a tłoczony z nich olej charakteryzuje się unikalnymi właściwościami. Zawiera kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 w idealnej proporcji, niespotykanej nigdzie indziej. Są w nim także sterole roślinne, z beta-sitosterolem, fosfolipidy, przeciwutleniacze, w tym karetonoidy. Olej z nasion żurawin jest źródłem kompletnej witaminy E, zawiera komplet tokoferoli i tokotrienole - nazywane super witaminą E, które mogą być nawet czterokrotnie silniejsze od witaminy E. Olej z nasion żurawin zawiera więcej tokotrienoli niż jakikolwiek inny olej.

Olej z nasion żurawin w przeciwieństwie do oleju z ryb (tranu) i oleju lnianego jest olejem trwałym i nie traci na wartości nawet przy dłuższym przechowywaniu. Również smak ma zdecydowanie bardziej przyjemny. Łatwo przenika przez skórę i jest bardzo nawilżający. Olej żurawinowy może pomóc w łagodzeniu swędzenia, łuszczenia, stanach podrażnienia, takich jak egzema i łuszczyca. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A wskazany jest do mieszanek dla skóry trądzikowej lub ze skazą. Jest pożądanym składnikiem do pielęgnacji, leczenia włosów i skóry głowy. Ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne może służyć do zwiększenia trwałości innych składników. Bardzo dobry olej jako składnik produktów lub stosowany samodzielnie do pielęgnacji brzucha i biustu.

Przechowywanie i trwałość: Nierafinowany olej żurawinowy ma bardzo dobrą stabilność. Typowo zachowuje świeżość przynajmniej dwa lata (nie należy mylić z datą ważności). Rzeczywisty termin przydatności zależy od warunków przechowywania i użytkowania. Nie ma potrzeby trzymania w lodówce. Natomiast należy chronić przed dostępem powietrza, bezpośrednim światłem słonecznym, promieniowaniem UV, zbyt wysoką temperaturą.

Parametry oleju: Olej ma charakterystyczny owocowy zapach. Może być lekko mętny. Został bardzo dokładnie odfiltrowany przy użyciu wysokiej jakości filtrów.