Koszyk (Pusty) 0

Rumianek rzymski (Anthemis nobils) olejek eteryczny

13,36 zł

Czysty, naturalny i nierozcieńczony olejek eteryczny z kwiatów rumianku rzymskiego (rumianu szlachetnego), destylowany parą wodną.

Wybierz:

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Anthemis Nobilis

Opis
Czysty, nierozcieńczony, bez dodatków

Surowiec
Kwiaty

Metoda otrzymywania
Destylacja parą wodną

Rumianek rzymski w rzeczywistości nie jest prawdziwym rumiankiem. Prawidłowa nazwa tej rośliny to rumian szlachetny (Anthemis nobils L.) lub rumian rzymski. Bylina ta pochodzi z Europy Zachodniej i obecnie często jest uprawiana jako kwiat ozdobny – szczególnie odmiany z pełnymi kwiatami, bez żółtych środków z kwiatostanami męskimi. Rumiany (Anthemis L.) mają bardzo podobne kwiaty do rumianku i są z nim stale mylone. Dlatego rumian rzymski jest powszechnie (błędnie) nazywany rumiankiem. Przy wyborze olejku eterycznego należy mieć jednak świadomość, że olejek wytwarzany jest z rumianu a nie rumianku.

Rumian szlachetny ma podobne właściwości do rumianku pospolitego i również jest silnie aromatyczną rośliną. Otrzymany olejek eteryczny zarówno zapachem jak i właściwościami przypomina olejek z rumianku. Do produkcji olejku wykorzystuje się rozkwitające koszyczki kwiatowe. Surowiec zawiera ok. 1,2% olejków lotnych. Głównym składnikiem olejku jest chamazulen, ponadto farnezen, pinokarwon, estry. Chamazulen jest silnym związkiem przeciwzapalnym i przeciwalergicznym.

Olejek z rumianu rzymskiego ma słabsze właściwości przeciwzapalne w stosunku do olejku z rumianku pospolitego. Natomiast silniejsze ma działanie rozkurczowe i relaksujące. Z uwagi iż powoduje rozluźnienie mięśni jest polecany jako składnik aktywny do olejków do masażu całego ciała. Na skórę działa kojąco, oczyszczająco, regenerująco i przeciwzapalnie. W kosmetykach stosowany jest do łagodzenia podrażnień skóry, do usuwania wysypek i owrzodzeń.

Jest skuteczny w przypadku oparzeń i różnorodnych dolegliwościach skórnych (świąd, wyprysk, popękana skóra, itp.). Działa przeciwskurczowo, pomaga w problemach trawiennych, eliminuje ból i wzdęcia, skuteczny również w niektórych rodzajach astmy. Jest również wyśmienitym olejkiem dla osób, które są pod wpływem silnego stresu, depresji, uczucia samotności, wstrząsu lub lęku pourazowego, w stanach nadpobudliwości nerwowej i rozdrażnienia. Olejek z rumianu rzymskiego jest szczególnie przydatny w przypadku bezsenności.

Zewnętrznie: Bez rozcieńczania może być stosowany na skórę w bardzo małych ilościach (3 – 4 krople), wmasować miejscowo dla efektu przeciwzapalnego.

Wewnętrznie: 2-3 krople dwa lub trzy razy dziennie, w roztworze alkoholowym lub mleku.

Olejek z rumianu rzymskiego jest jednym z niewielu olejków eterycznych, które są na tyle bezpieczne w użyciu, że można je stosować także u dzieci. Oczywiście musi być odpowiednio dobrze rozcieńczony. Może być na przykład pomocny by złagodzić rozdrażnienie i niepokój.

Ze względu na cenę prawdziwy olejek jest często oferowany w postaci rozcieńczonej, np. w oleju jojoba, w stężeniu 3 lub 5%. Jeżeli taka forma jest dla ciebie odpowiedniejsza, nasz olejek również możesz rozcieńczyć. Na przykład dodając 1 ml olejku do 20 ml oleju jojoba otrzymasz dwie buteleczki olejku 5% po 10 ml.