Naturalne surowce kosmetyczne Katalog surowców dla pracowni i DYI Poradniki, receptury, przydatne informacje
Pomoc

Olejki eteryczne destylowaneKOD PRODUKTU EO005

Anyż gwiazdkowy (Illicium Verum) olejek eteryczny z owoców

Wybierz wariant i ilość

Zakres cen: od 6,72 zł do 313,46 zł

Przygotowanie zamówienia: zwykle do 48 h w dni robocze. Standardowo wysyłamy od poniedziałku do czwartku. Czas przewozu zależy od wybranej dostawy. Warunki dostawy

Koszt dostawy zależy od zawartości koszyka, adresu i wybranej metody. Podsumowanie kosztów znajdziesz w koszyku. Dostawa i płatności

Olejek eteryczny z anyżu gwiazdkowego (Illicium verum). Olejek pozyskiwany metodą destylacji parą wodną z owoców anyżu gwiazdkowego, którego mniej znana aczkolwiek prawidłowa nazwa to badian właściwy.  Wyróżnia się intensywnym, słodkim, korzennym zapachem z nutą lukrecji, który od wieków znajduje zastosowanie w aromaterapii, kosmetyce oraz medycynie naturalnej. Olejek z anyżu gwiazdkowego jest bogaty w anetol, który nadaje mu właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Jest szczególnie ceniony w wspieraniu układu oddechowego, pomagając w łagodzeniu objawów przeziębienia, kaszlu oraz zatorów śluzowych. Jego działanie wykrztuśne i rozgrzewające czyni go idealnym dodatkiem do inhalacji oraz masażu w przypadku infekcji dróg oddechowych. W aromaterapii olejek anyżowy działa uspokajająco, łagodząc stres, napięcie nerwowe i bezsenność. Jego słodki aromat pomaga stworzyć atmosferę relaksu i spokoju, a jednocześnie poprawia nastrój. W kosmetyce olejek stosowany jest w produktach do pielęgnacji skóry tłustej i problematycznej, dzięki swoim właściwościom oczyszczającym i antyseptycznym. Olejek anyżowy jest również popularnym składnikiem naturalnych perfum oraz świec zapachowych, nadając im wyjątkowy, orientalny charakter. Ze względu na swoją intensywność, olejek powinien być stosowany w odpowiednim rozcieńczeniu. 

Informacje dodatkowe

WagaBrak danych

Dokumenty do pobrania