Koszyk (Pusty) 0
Wodorotlenek potasu

Wodorotlenek potasu

9,49 zł

Wodorotlenek potasu (potaż) jest niezbędnym składnikiem do wyrobu mydła w płynie, mydła potasowego. Powoduje zmydlenie tłuszczów i olejów, tworząc tą fantastyczną rzecz jaką jest mydło. Wykorzystywany jest również do regulacji pH w produktach kosmetycznych. Czystość > 90%.

Wybierz:

Specyfikacja

Nazwa INCI
Potassium Hydroxide

Numer CAS
1310-58-3

Wodorotlenek potasu jest silną, nieorganiczną zasadą, łatwo rozpuszczalną w wodzie. Jest popularnym składnikiem wykorzystywany w różnych branżach przemysłu i spotykamy się z nim na co dzień. Jest na przykład w bateriach alkalicznych. Powszechnie dodaje się go do żywności - jako regulator pH, środek zagęszczający, stabilizator (np. produkty przetworzone, oleje, margaryny, dżemy, czekolady, pieczywo, produkty dietetyczne, odżywki dla dzieci i niemowląt.). W produktach spożywczych oznaczany jest symbolem E525.

Ma właściwości lecznicze i służy do produkcji leków. Umożliwia w łatwy sposób diagnozowanie infekcji grzybiczych. Bywa używany do rozpuszczania brodawek i zgrubiałego naskórka. Jest również uniwersalnym środkiem czyszczącym i składnikiem różnych środków czyszczących używanych w domu.

W produktach kosmetycznych stosowany jest jako regulator pH. Jest składnikiem preparatów do depilacji, modelowania włosów, usuwania skórek wokół paznokci. Wykorzystywany jest również do produkcji miękkiego mydła potasowego.

Uwaga! Wodorotlenek potasu jest substancją silnie żrącą. W kontakcie ze skórą może powodować poważne poparzenia. Dlatego przy obchodzeniu się z nim należy zachować szczególne środki ostrożności. W zetknięciu z wodą reaguje wydzielając znaczne ilości ciepła.

Przechowywanie: Wodorotlenek potasu powinien być przechowywane w opakowaniach hermetycznych, plastikowych i szklanych, ponieważ łatwo wchłania wodę z powietrza i może reagować z metalami. Należy przechowywać w miejscu suchym, niedostępnym dla dzieci i zwierząt.