Olej z nasion marchwi (daucus carota) nierafinowany
Nierafinowany olej z nasion marchwi (Daucus carota). Luksusowy, silnie bioaktywny olej roślinny, ceniony w kosmetyce naturalnej za wyjątkowe właściwości przeciwstarzeniowe, regenerujące i rozjaśniające. Tłoczony na zimno z dojrzałych nasion marchwi, zachowuje pełnię związków aktywnych: nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), seskwiterpenów, poliacetylenów, tokoferoli i fitosteroli. Posiada wyrazisty, korzenno-ziołowy aromat i złocistą barwę – to czyni go surowcem o unikalnym charakterze. Olej ten wspomaga odbudowę bariery lipidowej, poprawia napięcie skóry, redukuje przebarwienia i łagodzi objawy stanów zapalnych. Szczególnie polecany jest do pielęgnacji skóry dojrzałej, zmęczonej, wrażliwej, a także w produktach regenerujących włosy i skórę głowy. Działa odżywczo na paznokcie i skórki, a jako dodatek do kosmetyków do dłoni i stóp – zmiękcza i regeneruje szorstką skórę. Idealny jako składnik kremów, serum, maseł, olejków do masażu i kosmetyków po opalaniu. Może być stosowany samodzielnie lub jako faza tłuszczowa emulsji, w stężeniu od kilku do kilkudziesięciu procent. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwutleniającym, wspiera zdrowy wygląd skóry i włosów, a przy tym nadaje formułom wyjątkowy, zmysłowy charakter.
Opis
Daucus carota L. subsp. sativus to uprawna forma dzikiej marchwi, należąca do rodziny Apiaceae (selerowate). Naturalnie występuje w Europie, Azji i Afryce Północnej. Olej z nasion marchwi (nie z korzenia!) pozyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno z wysuszonych, dojrzałych nasion, a w wersji nierafinowanej zachowuje pełnię związków bioaktywnych – różni się całkowicie od maceratu marchwiowego w oleju roślinnym.
Skład chemiczny
Skład chemiczny:
Kwas linolowy (n-6): 40–60%
Kwas oleinowy (n-9): 25–35%
Kwas palmitynowy: 6–10%
Kwas stearynowy: 1–3%
Fitosterole (β-sitosterol, stigmasterol)
Poliacetyleny i seskwiterpeny – związki typowe dla Apiaceae
Karbonyloidy i aldehydy aromatyczne (zapach!)
Witamina E (α-, γ-tokoferol)
Skwalen, karotenoidy (śladowe)
Parametry fizykochemiczne:
Wygląd: żółtozłoty do pomarańczowego
Zapach: intensywny, ziołowo-korzenny, z nutą pietruszkową
Smak: gorzki, korzenny
Lepkość: średnia, dobrze się rozprowadza
Indeks jodowy: 110–130
Stabilność oksydacyjna: średnia (zaleca się antyoksydanty)
Właściwości kosmetyczne i zalecenia
Olej z nasion marchwi jest wysoce bioaktywny i polecany do pielęgnacji skóry dojrzałej, zmęczonej, wrażliwej i problematycznej. Dzięki obecności unikalnych terpenów i związków aromatycznych wykazuje silne działanie przeciwstarzeniowe i rewitalizujące.
Rekomendacje:
Skóra (twarz i ciało):
wspomaga syntezę kolagenu i regenerację naskórka
poprawia napięcie skóry i koloryt (lekko brązujący efekt optyczny)
działa przeciwzapalnie, łagodząco i rozjaśniająco
zalecany w pielęgnacji skóry z trądzikiem różowatym, egzemą, AZS
Włosy i skóra głowy:
wzmacnia mieszki włosowe i poprawia ukrwienie skóry głowy
sprzyja wzrostowi włosów, nadaje połysk
idealny w olejowaniu skóry głowy przy łupieżu suchym
Dłonie i stopy:
silnie regenerujący, poprawia elastyczność i koloryt skóry
polecany do balsamów na zimę i do skóry popękanej
Paznokcie i skórki:
wzmacnia macierz paznokcia i chroni przed pękaniem
nadaje skórkom gładkość i nawilżenie
Właściwości farmakologiczne
Działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne:
zawiera seskwiterpeny (np. karotol), które hamują wzrost bakterii Gram-dodatnich (Staphylococcus spp., Cutibacterium acnes)
Działanie antyoksydacyjne:
tokoferole i związki fenolowe przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu
Działanie cytoprotekcyjne i przeciwstarzeniowe:
poliacetyleny i karotenoidy wspierają ochronę DNA i mitochondriów w komórkach skóry
Regulacja keratynizacji i barwnika skóry:
pośrednio poprawia koloryt skóry i procesy rogowacenia
Wpływ na mikrokrążenie:
działa lekko wazodilatacyjnie, poprawia dotlenienie tkanek
Toksykologia i bezpieczeństwo
Bezpieczny do stosowania zewnętrznego
Brak właściwości drażniących czy uczulających przy normalnym stężeniu
Zawartość olejków eterycznych i aldehydów może działać lekko fotouczulająco – nie zaleca się stosowania tuż przed ekspozycją na słońce w dużych stężeniach (>30%)
Nie stosować u dzieci <3 r.ż. bez konsultacji
Zaleca się test skórny u osób z alergią na rośliny selerowate
Kompatybilność
Kompatybilność:
Dobrze łączy się z: olejami o dużej zawartości nasyconych tłuszczów (kokosowy, masło shea)
Kompatybilny z: aloesem, koenzymem Q10, wit. E, ekstraktami roślinnymi
Zwiększa stabilność w emulsjach typu W/O
Niekompatybilność:
Może niestabilnie zachowywać się w środowisku o pH <4
Nie zaleca się łączenia z silnymi utleniaczami (np. nadtlenki)
Zastosowanie i dawkowanie
Kosmetyki:
Kremy do twarzy i szyi: 1–15%
Serum anti-aging: 5–20%
Balsamy i masła do ciała: 5–30%
Kosmetyki regenerujące: 10–40%
Masaż i SPA:
Olejek do masażu twarzy i ciała: 5–30% (z olejem bazowym)
Preparaty po-saunowe i do kąpieli parowych: 10–20%
Aromaterapia:
Nośnik dla olejków eterycznych – uwaga na intensywny zapach
Mydła:
Dodatek superfat: 2–5%
Zalecenia formulacyjne
Ze względu na intensywny zapach i ciemną barwę – stosować w produktach nocnych, regenerujących
W emulsjach: najlepiej w fazie chłodzącej (poniżej 40°C)
Zaleca się użycie przeciwutleniaczy (tokoferol, ekstrakt z rozmarynu)
Inne zastosowania
Preparaty do masażu leczniczego (reumatyzm, bóle stawów)
Kosmetyki męskie (ze względu na „ziemisty”, ziołowy zapach)
Produkty do pielęgnacji skóry szyi i dekoltu
Preparaty rozjaśniające przebarwienia
Zastosowanie spożywcze i wewnętrzne
Olej z nasion Daucus carota nie jest powszechnie dopuszczony do spożycia w UE i USA ze względu na brak odpowiednich rejestracji GRAS/Novel Food.
W niektórych tradycyjnych medycynach stosowany był wewnętrznie jako środek tonizujący w bardzo małych ilościach
Nie zalecany do spożycia bez nadzoru lekarza lub fitoterapeuty
Potencjalne ryzyko:
Obecność poliacetylenów i aldehydów – w wyższych dawkach mogą działać toksycznie na wątrobę
Teoretyczna możliwość interakcji z lekami hepatotoksycznymi lub antykoagulantami
Czy wiesz, że?
Olej z nasion marchwi jest często mylnie utożsamiany z maceratem korzenia marchwi, który ma zupełnie inny skład (bogatszy w karotenoidy, ale uboższy w nienasycone kwasy tłuszczowe).
W Ajurwedzie stosowany jako olej sattwiczny – wspierający spokój umysłu i czystość skóry.
Starożytni Grecy używali nasion marchwi jako afrodyzjaku i środka regulującego menstruację.
Olej z nasion marchwi wykazuje naturalne działanie repelentne wobec niektórych owadów, np. komarów.
Dzięki swojemu zapachowi znalazł zastosowanie jako nutka bazy w perfumach naturalnych (głównie niszowych).
Ma naturalne właściwości konserwujące – może wspierać trwałość emulsji naturalnych.
Olej ten bywa stosowany w indyjskich rytuałach pielęgnacyjnych jako preparat „anti-aging”.