Zobacz większe

Alantoina

7,12 zł

Więcej informacji

Alantoina w naturze występuje w żywokoście i innych roślinach, wytwarzana jest jednak syntetycznie. Od dziesięcioleci znajduje zastosowanie w kosmetykach i produktach leczniczych, w szczególności preparatach stosowanych miejscowo, przeciwbólowych, przeciwzapalnych, zmniejszających podrażnienia, w preparatach dentystycznych, do higieny jamy ustnej czy higieny intymnej.

Cenne właściwości alantoiny wiążą się z jej bardzo dobrymi właściwościami nawilżającymi i promowaniem zdrowej skóry. Przyspiesza gojenie, wzrost zdrowej tkanki i odbudowę naskórka, usuwa tkankę martwiczą, oczyszcza skórę, wykazuje działanie keratolityczne. Ma właściwości kojące, regeneracyjne, przeciwzapalne i ściągające. Łagodzi zaczerwienienia, zmniejsza pieczenie, wygładza i zmiękcza naskórek. Pomaga w łagodzeniu objawów łuszczycy, trądziku, alergii i łupieżu.

Alantoina trudno rozpuszcza się w wodzie, ale jest skuteczna w bardzo niewielkich dawkach, z tego też względu jest to bardzo efektywny środek.

Przeznaczenie: Lotiony, kremy, balsamy, maści, preparaty do masażu, kremy ochronne do opalania i preparaty po opalaniu, szampony, płyny do płukania włosów, żele pod prysznic, kosmetyki do ust, produkty do pielęgnacji niemowląt.

Typowe dozowanie: 0,5 – 2,9%. Dodaje się do fazy wodnej. Rozpuszcza się w bardzo niewielkim stopniu, na poziomie 0,5%. Rozpuszczalność można zwiększyć w wyższej temperaturze, jednak zbyt szybkie słodzenie może spowodować wytrącenie się kryształków. Aby otrzymać większe stężenie najlepiej zawiesić alantoinę w emulsji.
Postać: Biały proszek.

Nazwa INCI: Allantoin

Opinie

Napisz opinię

Alantoina

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: