Koszyk (Pusty) 0
olejek eteryczny z gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa, olejek eteryczny

13,14 zł

Olejek eteryczny muszkatołowy z nasion muszkatołowca korzennego (Myristica fragrans Houtt.), czyli popularnej gałki muszkatołowej, destylowany parą. W 100% czysty, naturalny, nierozcieńczony.

Wybierz:

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Myristica fragrans Houtt.

Nazwa INCI
Myristica fragrans kernel oil

Synonimy/Inne nazwy
Muszkatołowiec wonny, Nutmeg Oil, Fragrant Nutmeg, True Nutmeg

Numer CAS
84082-68-8

Numer WE (EINECS)
282-013-3

Typ
Naturalny i czysty 100% olejek eteryczny

Surowiec
Nasiona

Metoda otrzymywania
Destylacja parą wodną

Pochodzenie
Indie

Nuty zapachowe
Górne, średnie

Muszkatołowiec wonny (Myristica fragrans Houtt.) jest aromatyczną rośliną, której nasiona znane są jako gałka muszkatołowa. Jest to wiecznie zielone drzewo klimatu tropikalnego, dorastające do 15 metrów wysokości. Owocowanie zaczyna się po 7 latach, natomiast największe plony występują gdy drzewo ma 15 do 30 lat. Owoce podobne są do moreli. Dojrzałe miękną i pękają na dwie połowy odsłaniając pojedyncze nasiona w twardej skorupie. Zebrane nasiona suszone są w cieniu przez kilka tygodni. Gdy są dostatecznie wyschnięte można je łatwo uwolnić ze skorupy. Tak otrzymane nasiona są wykorzystywane jako przyprawa kuchenna i do produkcji olejku eterycznego.

Chociaż gałka muszkatołowa była używana w Indiach i starożytnym Egipcie jeszcze przed Chrystusem długo pozostawała nieznana w świece zachodnim. Do Europy trafiła dopiero w średniowieczu za sprawą kupców arabskich. Po odkryciu wysp korzennych przez Holendrów i Portugalczyków to oni przejęli monopol na następne kilkaset lat. Zawrotne ceny przyprawy w ówczesnym świecie przynosiły potężne zyski, nieporównywalnie większe niż złoto i inne dobra. Dlatego pilnie strzegli miejsc, z których pochodziła gałka muszkatołowa, nawet fałszując mapy morskie aby nikomu nie udało się dopłynąć do wysp korzennych. Dodatkowo Holendrzy opracowali metodę sterylizacji nasion gałki wapnem, aby nikt nie mógł wyhodować nowych roślin. Dopiero pod koniec XVIII w. Pierre’owi Poivre, francuskiemu misjonarzowi i kupcowi udało się potajemnie dopłynąć do Timoru na Molukach, skąd wywiózł sadzonki muszkatołowca na francuskie wyspy Mauritius i Reunion.

Gałka muszkatołowa jest popularną przyprawą służącą do aromatyzowania wypieków, potraw, przetworów, deserów i napojów. Znane są również jej liczne właściwości lecznicze, które głównie wynikają z działania olejków lotnych, które nadają gałce przyjemny, korzenny, ciepły zapach i smak. Olejkowi eterycznemu z gałki muszkatołowej przypisuje się miedzy innymi działanie: przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, spazmolityczne, wiatropędne, hepatoprotekcyjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne. Olejek poprawia pamięć, jest również bardzo dobrym środkiem na różne dolegliwości układu pokarmowego (kolki, katar jelitowy, wzdęcia, biegunka). Olejek z gałki muszkatołowej jest bardzo przydatny w sporadycznych bólach żołądka i niestrawności. Może być również wsparciem w przypadku bólu, stanów zapalnych i bolesnych skurczy mięśni. Używany w masażu działa rozgrzewająco, co w połączeniu z właściwościami przeciwzapalnymi może przynieść ulgę w leczeniu obolałych stawów i mięśni. Stosowany na skórę działa kojąco i odmładzająco, hamując przy tym rozwój niepożądanych grzybów i bakterii. Emocjonalnie i energetycznie olejek z gałki muszkatołowej jest doceniany w chwilach depresji. Może pomóc w zmartwieniu i w przypadku negatywnych myśli. Jest orzeźwiający i stymulujący, a przy tym ciepły.