

Masło kakaowe
Opis
Masło kakaowe bez zapachu, ale nie bielone – posiada naturalny kolor masła kakaowego. Bezzapachowe masło kakaowe jest najczęściej stosowane w przemyśle kosmetycznym, w kremach i balsamach, ale również używane jest do celów spożywczych, gdzie mocny zapach i smak jest niepożądany. Jeśli interesuje cię masło z naturalnym zapachem czekolady – zobacz masło kakaowe naturalne (także w naszej ofercie).
Masło kakaowe jest naturalnym kremowym tłuszczem roślinnym otrzymywanym z ziarna kakaowego. Jadalne, o łagodnym smaku i słodkim aromacie czekolady. W temperaturze pokojowej jest ciałem stałym i rozpuszcza się w temperaturze ciała.
Korzystne działanie masła kakaowego wynika z dużej zawartości witaminy E i polifenoli, naturalnych związków o szerokim spektrum działania. Polifenole między innymi wpływają hamująco na procesy zapalne. Wykazują się właściwościami antyoksydacyjnymi, dzięki czemu zmniejszają ilość uszkodzeń i wzmacniają procesy odnowy i regeneracji komórek skóry. Skóra jest zdrowsza, bardziej elastyczna, odporniejsza na czynniki szkodliwe.
Masło kakaowe stosowane jest w problemach skórnych, wypryskach, zapaleniu skóry, oparzeniach słonecznych i innych. Od dawna było stosowane dla zwiększenia elastyczności skóry i poprawy jej wyglądu, ale również do zapobiegania i leczenia rozstępów i blizn, np. u kobiet w ciąży. Preparaty z masłem kakaowym często są stosowane w masażach relaksacyjnych, ponieważ pomagają rozładować stres i działają kojąco, zmniejszając dolegliwości bólowe. Gładka konsystencja, przyjemny zapach i trwałość sprawiają, że masło kakaowe doskonale nadaje się do stosowania w kosmetykach i produktach pielęgnacyjnych.
Zastosowanie
- W postaci surowej: Masła kosmetyczne mogą być używane do pielęgnacji ciała w postaci surowej, bez żadnych dodatków. Jeżeli masło jest zbyt twarde można je przed użyciem lekko podgrzać. Można również dodać do masła oliwę z oliwek, olej winogronowy, migdałowy lub jakikolwiek inny. Masło należy rozpuścić, następnie połączyć z olejem, dokładnie wymieszać i odstawić do schłodzenia. Do tak przyrządzonego masła można dodać kilka kropli olejków eterycznych.
- Jako dodatek do gotowych produktów: Masło możesz dodać do swojego ulubionego kremu, balsamu, szamponu, płynu do kąpieli czy odżywki. Zacznij od rozpuszczenia masła, następnie dodaj do kremu i dokładnie wymieszaj. Zalecamy najpierw połączyć masło z częścią kremu a później dodać do reszty.
- Jako zagęstnik: Dodając masła kosmetycznego do kremu spowodujesz, że będzie bardziej gęsty.
- We własnych recepturach: Masła kosmetyczne dodaje się do fazy olejowej, w trakcie przygotowywania emulsji.
Zalecane użycie
Mleczka i kremy: | 2 - 20% |
Balsamy: | 5 - 100% |
Mydło: | 3 - 20% |
Szampony i odżywki do włosów: | 1 - 5% |
Co zrobić gdy masło ulegnie krystalizacji?
Aby przywrócić gładką konsystencję rozpuść masło w kąpieli wodnej (Do większego naczynia z wodą wstaw mniejsze z masłem). Temperatura kąpieli powinna być wyższa od temperatury topnienia. Rozpuszczone masło trzymaj jeszcze przez 15-20 minut. Następnie wstaw do lodówki. Szybkie schłodzenie powoduje, że masło przechodząc do formy stałej nie ulegnie krystalizacji i będzie gładkie.
Przechowywanie
Aby masło dłużej zachowało swoje właściwości najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu.
- Nazwa botaniczna
- Theobroma cacao L.
- Nazwa INCI
- Theobroma cacao seed butter
- Typ
- Naturalne i 100% czyste masło roślinne
- Surowiec
- Nasiona
- Metoda otrzymywania
- tłoczone, deodoryzowane
- Pochodzenie
- Wybrzeże Kości Słoniowej
Do pobrania
inne produkty z tej samej kategorii


Masło kombo

Masło oliwkowe

Masło Murumuru nierafinowane

Masło kawowe

Masło jojoba złote

Masło waniliowe

Masło mango

Masło shea (karite) nierafinowane

Masło Illipe
Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Olej awokado, nierafinowany eko

Aphrodite, esencja zapachowa

Olejek grejpfrutowy różowy (Citrus paradisi)

Banan, esencja zapachowa

Olej brzoskwiniowy

Balsam kopaiwa/copaiba (Copaifera reticulata)

Hydrolizowany kolagen morski

Pigment interferencyjny złoty

Guma ksantanowa
