

Bla bla bla bla ......
Bla bla bla bla ......
Masło kakaowe bez zapachu, ale nie bielone – posiada naturalny kolor masła kakaowego. Bezzapachowe masło kakaowe jest najczęściej stosowane w przemyśle kosmetycznym, w kremach i balsamach, ale również używane jest do celów spożywczych, gdzie mocny zapach i smak jest niepożądany. Jeśli interesuje cię masło z naturalnym zapachem czekolady – zobacz masło kakaowe naturalne (także w naszej ofercie).
Masło kakaowe jest naturalnym kremowym tłuszczem roślinnym otrzymywanym z ziarna kakaowego. Jadalne, o łagodnym smaku i słodkim aromacie czekolady. W temperaturze pokojowej jest ciałem stałym i rozpuszcza się w temperaturze ciała.
Korzystne działanie masła kakaowego wynika z dużej zawartości witaminy E i polifenoli, naturalnych związków o szerokim spektrum działania. Polifenole między innymi wpływają hamująco na procesy zapalne. Wykazują się właściwościami antyoksydacyjnymi, dzięki czemu zmniejszają ilość uszkodzeń i wzmacniają procesy odnowy i regeneracji komórek skóry. Skóra jest zdrowsza, bardziej elastyczna, odporniejsza na czynniki szkodliwe.
Masło kakaowe stosowane jest w problemach skórnych, wypryskach, zapaleniu skóry, oparzeniach słonecznych i innych. Od dawna było stosowane dla zwiększenia elastyczności skóry i poprawy jej wyglądu, ale również do zapobiegania i leczenia rozstępów i blizn, np. u kobiet w ciąży. Preparaty z masłem kakaowym często są stosowane w masażach relaksacyjnych, ponieważ pomagają rozładować stres i działają kojąco, zmniejszając dolegliwości bólowe. Gładka konsystencja, przyjemny zapach i trwałość sprawiają, że masło kakaowe doskonale nadaje się do stosowania w kosmetykach i produktach pielęgnacyjnych.
Mleczka i kremy: | 2 - 20% |
Balsamy: | 5 - 100% |
Mydło: | 3 - 20% |
Szampony i odżywki do włosów: | 1 - 5% |
Aby przywrócić gładką konsystencję rozpuść masło w kąpieli wodnej (Do większego naczynia z wodą wstaw mniejsze z masłem). Temperatura kąpieli powinna być wyższa od temperatury topnienia. Rozpuszczone masło trzymaj jeszcze przez 15-20 minut. Następnie wstaw do lodówki. Szybkie schłodzenie powoduje, że masło przechodząc do formy stałej nie ulegnie krystalizacji i będzie gładkie.
Aby masło dłużej zachowało swoje właściwości najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu.