Koszyk (Pusty) 0

Oczar wirginijski

C2593/5
7,93 zł

Wyciąg alkoholowy z kwiatów, liści i kory oczaru wirginijskiego. Zawiera 85-86% ekstraktu wodnego z oczaru wirginijskiego i 14-15% alkoholu etylowego. Jeden z najlepszych naturalnych środków ściągających. Nie ma chyba lepszego toniku do pielęgnacji skóry.

W magazynie

Jest to uniwersalny produkt do zastosowań kosmetycznych i leczniczych. Może być używany do demakijażu, jako środek ściągający, antyseptyczny, gojący, do oczyszczania skóry z nadmiaru łoju, zmniejszania worków pod oczami, obrzęków skóry, w celu zmniejszenia wielkości porów, podrażnień skóry. Wyciąg z oczaru wirginijskiego doskonale wpływa na nieładną, zanieczyszczoną cerę o zatkanych porach, znacznie ograniczając wydzielanie łoju.

Leczniczo stosowany jest w odleżynach, odmrożeniach, problemach skórnych (trądzik, wyprysk, egzema, łuszczyca), bólu mięśni, hemoroidach, użądleniach i ukąszeniach owadów, różnym owrzodzeniom, mniejszym oparzeniom i posiniaczeniom.

Można stosować bez rozcieńczania lub w stanie rozcieńczonym, szczególnie jeśli masz skórę wrażliwą i zbyt wysokie stężeniu mogłoby powodować podrażnienia. Do rozcieńczania najlepiej użyć wody destylowanej. W tej formie możesz używać wyciągu jako tonika do twarzy, do zmywania makijażu, jako środka antyseptycznego przy cerze z trądzikiem i łojotokiem. W przypadku mężczyzn może być idealnym środkiem ściągającym i kojącym na podrażnienia po goleniu.

Możesz również dodać do maseczki, szamponu do włosów, kremu lub innego kosmetyku. Wymieszaj na przykład łyżkę wyciągu z żelem aloesowy. Tak przyrządzony żel może być stosowany w pielęgnacji i leczniczo, np. na worki i cienie pod oczami, na lekkie oparzenia, zranienia, ukąszenia przez owady, w problemach skórnych, na żylaki, może być również efektywną pomocą w przypadku hemoroidów. Wyciąg można również stosować w postaci kompresów i okładów.

Wyciąg alkoholowy z oczaru wirginijskiego jest popularnym środkiem do produkcji bomb kąpielowych. Używa się go przede wszystkim do połączenia sody z kwasem cytrynowym i innymi składnikami. Aby to uczynić preparat należy rozpylić na wymieszane ze sobą składniki by nadać im odpowiednią wilgotność, która ułatwi formowanie bomb.

Specyfikacja

Nazwa INCI
Hamamelis virginiana (Witch Hazel) Water and Alcohol
Opis
Jakość zgodna z wymogami norm Farmakopei Brytyjskiej BP i Amerykańskiej USP

Szczegółowe referencje