Olej awokado nierafinowany eko Zobacz większe

Olej Awokado nierafinowany eko

Nazwa INCIPersia Gratissima (Avocado) Oil
Numer CAS8024-32-6
Liczba zmydlania196
Liczba kwasowa3.1
Liczba jodowa79

Surowy olej z miąższu owoców awokado. Nieoczyszczony, z wyraźnym aromatem i barwą oliwkowo-zieloną za sprawą dużej zawartości chlorofilu. Naturalnie mętny. Wytwarzany z owoców awokado z upraw ekologicznych.

Więcej szczegółów

7,48 zł

Więcej informacji

Olej z awokado pozyskiwany jest z miąższu owoców awokado, drzew rodzimych dla rejonu Mezoameryki. Są to wiecznie zielone drzewa, które nie znoszą niskich temperatur, dlatego mogą być uprawiane tylko w gorącym klimacie. Miąższ owoców w znacznej części składa się z tłuszczy, dlatego awokado jest również nazywane masłem roślinnym lub maślanymi gruszkami (z uwagi na kształt owoców). Natomiast dość dużych rozmiarów pestka, która znajduje w owocu prawie wcale nie zawiera tłuszczy (zaledwie 2%).

Olej z awokado imponuje zmiękczającym i odżywczym potencjałem. To czyni z niego idealny składnik w pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej, zniszczonej i dojrzałej, a także w leczeniu dolegliwości skórnych, w tym egzemy i łuszczycy.

Zawiera witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, lecytynę, skwalen, a także dużą ilość naturalnych fitosteroli, znacznie więcej niż oliwa z oliwek. Jest wartościowym olejem do pielęgnacji skóry o wybitnym działaniu regeneracyjnym. Głęboko penetrujący i nawilżający. Ponieważ głęboko wnika w skórę umożliwia efektywny transport składników odżywczych przez warstwę naskórka do skóry właściwej. Stymuluje metabolizm kolagenu, wspomaga regenerację tkanki łącznej, przyspiesza proces gojenia ran i oparzeń, absorbuje promieniowanie UV, łagodzi stany zapalne, działa przeciwbakteryjnie, opóźnia widoczne oznaki starzenia i bardzo zmiękcza skórę. Pomocny dla osób z dolegliwościami skóry. Jest często używany dla skóry suchej, dojrzałej, uszkodzonej, u osób cierpiących z powodu egzemy, łuszczycy – pomaga złagodzić suchość i swędzenie. Jest bardzo przydatny dla leczenia skóry z poparzeniami i uszkodzeniami słonecznymi, odwodnionej i niedożywionej. Skutecznie pomaga zmniejszać plamy starcze. Olej z awokado jest również dobrym olejem odżywczym i nawilżającym do pielęgnacji włosów.

Jest wiele badań naukowych, które potwierdzają cenne właściwości oleju z awokado. Na przykład w czasopiśmie medycznym "Archives of Dermatological Research" z października 2010 roku, przedstawione zostały wyniki badań potwierdzające, że olej z awokado ma zdolność leczenia stanów zapalnych, ochrony skóry przed skutkami starzenia się, nowotworami i uszkodzeniami przez promieniowanie UV. Co ważne, zauważono, że olej z awokado ma unikalną zdolność odwracania szkód spowodowanych przez słońce. W innych badaniach przeprowadzonych na wydziale Inżynierii Żywności i Biotechnologii w izraelskim Technion-Israel Institute of Technology stwierdzono, że olej z awokado znacząco zwiększa ilość kolagenu w skórze.

Przykład użycia w przypadku trądziku

Balsam na noc: Jednym ze sposobów jest zastosowanie oleju z awokado jako balsamu na noc.

Olejek oczyszczający: Pomaga pozbyć się zablokowanych porów, likwiduje przyczyny zapalenia gruczołów łojowych i poprawia koloryt skóry. Aby otrzymać olejek oczyszczający należy połączyć olej z awokado z olejem rycynowym w proporcji 1:1. Można również spróbować innych proporcji, na przykład dla skóry bardziej tłustej użyć więcej oleju rycynowego. Olej rycynowy znacznie poprawia właściwości oczyszczające. Do mieszanki można również dodać naturalnego olejku eterycznego z tymianku, drzewa herbacianego albo niaouli. Olejki te mają silne działanie antybakteryjne i pomogą zlikwidować skupiska bakterii, które znajdują się w gruczołach łojowych powodując powstawanie stanów zapalnych i ropni.
Zabieg rozpoczynamy od wmasowania opuszkami palców olejku w skórę twarzy. Następnie położyć się i przykryć twarz ciepłą ściereczką (może być zwilżona) i potrzymać kilka minut, aby spowodować otwarcie porów. Wacikiem zebrać nadmiar oleju ze skóry. Dla lepszego efektu zabieg można powtórzyć kilkakrotnie. Na koniec przemyć twarz zimną wodą, by zamknąć pory.

Zastosowanie kulinarne

Olej z awokado oprócz ewidentnych wartości prozdrowotnych ma również inne cechy, z powodu których warto go wprowadzić do codziennej diety. Jest olejem o dużej trwałości termicznej i jest jednym z najlepszych wyborów do smażenia w wysokiej temperaturze. Olej z awokado uważany jest również za najlepszy olej, który można używać zamiast masła, gdyż nadaje potrawom tak lubiany maślany smak. Z powodzeniem może być używany jako zamiennik oliwy, szczególnie gdy się nie gustuje w nieco zbyt ostrym lub gorzkawym smaku oliwy.

Przechowywanie: W temperaturze poniżej 25 st. C w ciemnym miejscu (nie w lodówce). Olej jest naturalnie mętny, może wytrącać się osad. Przed użyciem należy wstrząsnąć.

Dokumenty do pobrania

Opinie

Napisz opinię

Olej Awokado nierafinowany eko

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: