Koszyk (Pusty) 0

Olej jabłkowy nierafinowany

C1206/3
15,90 zł

Olej z nasion jabłoni (pestek jabłek), tłoczony na zimno i nierafinowany. Klarowny, zielono-żółty olej o przyjemnym zapachu zielonych jabłek. Wyjątkowo trwały jak na olej nierafinowany, bardzo odżywczy, naturalny stymulator komórkowy.

Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie

Jabłoń jest jednym z najbardziej popularnych drzew owocowych charakterystycznych dla strefy umiarkowanej. Obecnie znanych jest kilka tysięcy odmian. Powszechnie występuje również w stanie dzikim. Owoce jabłoni, zwane pospolicie jabłkami są cenione za wartości smakowe, odżywcze i zdrowotne. W jabłku znajduje się do 10 drobnych nasion, które po wysuszeniu zawierają ok. 20-30% tłuszczu. Łatwo więc sobie wyobrazić jak dużo potrzeba jabłek by wyprodukować kilogram oleju. Z tego też względu olej ten nie należy do tanich.

Olej z pestek jabłek został okryty przez naukę dopiero niedawno w związku z poszukiwaniem nowych substancji i produktów, mogących mieć istotne znaczenie dla zdrowia. Olej ten ma bogaty skład chemiczny i posiada wiele ciekawych właściwości. Wiąże się z nim duże nadzieje na przyszłość jako cenny składnik żywności funkcjonalnej, kosmetyków i leków.

Olej z pestek jabłek jest olejem o wysokiej wartości odżywczej. Charakteryzuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, fitosteroli, fosfolipidów, tokoferoli i innych substancji biologicznie aktywnych. Jest bogatym źródłem siarki, co czyni go skutecznym w leczeniu trądziku, łuszczycy i innych problemów skórnych. Obecność naturalnej siarki poprawia również detoksykację skóry i zwiększa produkcję kolagenu. Zawiera również inny cenny minerał jakim jest jod.

W badaniach in vitro potwierdzono silne właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne oleju jabłkowego. Olej skutecznie hamował rozwój bakterii chorobotwórczych, pleśni i grzybów. Może być więc pomocny w różnych stanach zapalnych i dolegliwościach skórnych. Olejowi jabłkowemu przypisuje się również właściwości przeciwnowotworowe.

Olej z pestek jabłek hamuje procesy degeneracyjne i jednocześnie promuje syntezę kolagenu, co prowadzi do poprawy zdrowia, tonusu i wyglądu skóry. Jest ceniony za jego zdolność do wspierania odnowy komórkowej. Zmiękcza, chroni, nawilża i odżywia skórę oraz włosy. Jest więc doskonałym składnikiem kosmetyków nawilżających i przeciwstarzeniowych. Jest znakomitą odżywką dla włosów. Zatrzymuje wypadanie włosów, wzmacnia je, nadaje im miękkość, połysk i sprawia, że stają się bardziej puszyste. Z tego powodu używany jest w luksusowych odżywkach i szamponach do włosów.

Może być dodawany jako składnik aktywny do kremów, olejków, szamponów, odżywek. Najczęściej stosowany jest w preparatach nawilżających i przeciwstarzeniowych do skóry twarzy i ciała, w olejkach do masażu, w balsamach do ust, w produktach do pielęgnacji włosów.

Specyfikacja

Nazwa INCI
Pyrus Malus (Apple) Oil

Szczegółowe referencje