0
0 Koszyk (pusty)
Naturalny olej karanja tłoczony na zimno z nasion Millettia pinnata nierafinowany

Olej karanja, nierafinowany

Olej karanja (pongamia) z nasion tropikalnego drzewa Pongamia pinnata, tłoczony na zimno i nierafinowany. Olej praktycznie nieznany w Polsce ale znalazł się w naszej ofercie, ponieważ jest to olej o wyjątkowej wartości. Nie znajduje się w topie marketingowych nowinek, nie zachwycają się nim blogerki. Ale jeśli ktoś potrzebuje wyjątkowego składnika do swoich kosmetyków, może go mieć za ułamek ceny innowacyjnych substancji pochodzących z renomowanych laboratoriów, które wcale nie działają lepiej.

5,86 zł
kod
OY19/2
opcja

Olej karanja (znany także pod nazwami karanj, pongamia, honge, kanuga, pungai), uzyskiwany jest z nasion Pongamia pinnata, liściastych drzew występujących w ciepłym i wilgotnym klimacie. Drzewo pochodzi z subkontynentu indyjskiego i Azji Południowo-Wschodniej, obecnie można je także spotkać w innych miejscach na świecie o wilgotnym, tropikalnym klimacie. Jest to jedno z niewielu drzew wiążących azot i może rosnąć na bardzo ubogich w składniki odżywcze glebach.

Pongamia pinnata jest znaną rośliną leczniczą o szerokim spektrum działania. Strąki, kora, liście, korzenie, kwiaty, nasiona i olej z nasion od dawna są używane w naturalnej medycynie do leczenia guzów keloidowych (bliznowców), nowotworów, chorób pasożytniczych, wodobrzusza, chorób oczu, splenomegalii, hemoroidów, rzeżączki, beri-beri, lumbago, reumatyzmu, wrzodów, ran, chorób skóry i innych. Badania naukowe potwierdziły, że ekstrakty z różnych części rośliny i nasion mają silne właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, a także gojące i przeciwbólowe.

Nasiona karanja zawierają ok. 30-40% oleju. Głównym kwasem tłuszczowym w oleju jest kwas oleinowy (ok. 52%), w większym stężeniu występują także kwasy: linolowy (ok. 18%), eikozenowy (9,5 – 12,4%), palmitynowy (ok. 10%), stearynowy (7%) i linolenowy (poniżej 4%). Oprócz kwasów tłuszczowych olej zawiera znaczną ilość flawonoidów, między innymi karanjin, pongamol i diketon. Związki te odpowiadają za specyficzne właściwości oleju karanja.

Głównym flawonoidem znajdującym się w oleju jest karanjin, który został po raz pierwszy odkryty w nasionach karanja. Jest to biocząsteczka o wyjątkowych właściwościach i silnym działaniu. Wykazuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi, z wyraźnym działaniem przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, tonizującym, przeciwcukrzycowym, przeciwnowotworowym, przeciwhiperglikemicznym, przeciwutleniającym, przeciwwrzodowym czy nawet wspomagającym leczenie choroby Alzheimera. Dotychczasowe badania in vitro i in vivo wskazują, że karanjin ma ogromny potencjał do tworzenia nowych leków.

Olej karanja w indyjskich systemach medycyny Ajurwedy i Sidda jest szeroko stosowany w leczeniu chorób i problemów skórnych, często w mieszankach razem z olejem neem (z miodli indyjskiej). Stosowany jest na krosty, ropnie, trudno gojące rany, zmiany trądowe, grzybicę, egzemę, świąd, łuszczycę, łupież, na wszy, świerzb, robaki, reumatyzm i bóle stawów.

Dotychczas udokumentowane właściwości oleju karanja potwierdzają, że olej ten jest wartościowym składnikiem specjalistycznych kosmetyków pielęgnacyjnych i leczniczych.

Olej karanja czasem opisuje się jako olej podobny do oleju z miodli indyjskiej. W niektórych aspektach mają podobne właściwości (np. oba oleje są roztoczo- i owadobójcze), ale wynikające z innych substancji czynnych. Dzięki temu stosowane razem działają synergistycznie, uzupełniając i wzmacniając swoje działanie. Natomiast jeśli weźmiemy pod uwagę cechy fizyczne, w przeciwieństwie do oleju z miodli olej karanja wygląda jak typowy płynny i transparentny olej, o bursztynowo-brązowej barwie i znacznie przyjemniejszym zapachu.

Dane

Nazwa botaniczna
Pongamia pinnata (L.) Pierre
Nazwa INCI
Pongamia Glabra seed oil
Synonimy/Inne nazwy
Cytisus Pinnatus, Galedupa Indica, Galedupa Pinnata, Galedupa Pungum, Hongay, Honge, Pongam, Pongamia Glabra, Pongamia, Karum
Typ
Naturalny i 100% czysty olej roślinny
Surowiec
nasiona
Metoda otrzymywania
tłoczony na zimno
Pochodzenie
Indie