Olej Kokosowy frakcjonowany / Olej MCT kokosowy

Płynny olej kokosowy - olej frakcjonowany, zwany również MCT (medium chain triglycerides) jest olejem, w którego składzie są głównie kwasy tłuszczowe o średnich łańcuchach wydzielone z oleju kokosowego w procesie separacji. Olej ten ma wiele przydatnych właściwości i jest powszechnie wykorzystywany w medycynie, kosmetyce, specjalnych dietach a także do produkcji bezalkoholowych perfum.

Kod: OY38
Dostępność:
Brak w magazynie

Pod nazwą kokosowego oleju frakcjonowanego często sprzedawane są analogi syntetyzowane z gliceryny i kwasów tłuszczowych lub wytwarzany z innych olejów, najczęściej palmowego. Wyglądają dokładnie tak samo i oznaczane są taką samą nazwą INCI (Caprylic/Capric Triglyceride), dlatego bardzo łatwo je pomylić z prawdziwym olejem frakcjonowanym kokosowym.

Olej kokosowy frakcjonowany składa się prawie wyłącznie z trójglicerydów o średnich łańcuchach (ponad 95%). Są to nasycone kwasy tłuszczowe kaprynowy i kaprylowy, które wydzielone zostają z oleju kokosowego w procesie frakcjonowania (separacji). Olej frakcjonowany jest więc olejem bardziej nasyconym niż zwykły olej kokosowy i z tego powodu ma dużo wyższą trwałość i praktycznie nie ulega psuciu. Olej frakcjonowany ma również dużo silniejsze właściwości przeciwutleniające i dezynfekujące. Jest olejem w postaci płynnej, bardzo lekkim, lżejszym niż większość olejów, całkowicie bezbarwnym i bez zapachu. Te cechy sprawiają, że jest wyśmienitym surowcem do najróżniejszych zastosowań.

W ostatnich latach olej frakcjonowany jest coraz częściej sprzedawany do celów spożywczych jako kokosowy olej w płynie. Jego zaletą jest bardzo dobra odporność na wysokie temperatury. Bywa również sprzedawany jako suplement diety i używany w specjalnych dietach, gdyż jego trawienie i wchłanianie nie obciąża trzustki ani nie wymaga soli żółciowych. Jest stosowany w leczeniu zespołu złego wchłaniania, by poprawić przyswajanie minerałów, białka i metabolizm tłuszczy. Według badań opublikowanych na łamach Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition (Celeste C. Tanchoco, 2007) olej może pomóc osobom cierpiącym na przewlekłe biegunki, nietolerancję pokarmową, wymioty i odwodnienie. W medycynie wykorzystywany jest również ze względu na właściwości antyseptyczne i dezynfekujące, a także jako nośnik substancji czynnych.

Olej kokosowy frakcjonowany jest idealnym olejem do produkcji maceratów i olejowych wyciągów roślinnych, szczególnie ważną zaletą jest jego odporność na jełczenie co gwarantuje bardzo długi termin przydatności do użycia. Jest doskonałym olejem do masażu i aromaterapii. Daje odpowiedni poślizg, koi i nawilża skórę, jest nietłusty, nie plami, ułatwia wchłanianie przez skórę innych olejów, olejków eterycznych i składników aktywnych. Używany do pielęgnacji włosów nawilża i wzmacnia je, zmniejsza swędzenie skóry głowy, łupież, łagodzi stany zapalne.

Jest szeroko stosowany do wytwarzania mydła, płynów kosmetycznych, maści, kremów i innych kosmetyków. Nie zatyka porów, w przeciwieństwie do zwykłego oleju kokosowego. Jest wspaniałą bazą do produkcji perfum bezalkoholowych. Doskonale rozpuszczają się w nim wszystkie olejki zapachowe i eteryczne.

Więcej informacji
Nazwa botaniczna:Cocos nucifera L.
Numer CAS73398-61-5/65381-09-1
Numer WE (EINECS)277-452-2/265-724-3
INCICaprylic/capric triglyceride
Rodzaj olejuOlej roślinny rafinowany, frakcjonowany
Metoda otrzymaniaFrakcjonowanie oleju kokosowego
SurowiecOrzechy
PochodzienieMalezja