Koszyk (Pusty) 0
olej kokosowy frakcjonowany

Olej kokosowy frakcjonowany

C1212/4
4,94 zł

Płynny olej kokosowy - olej frakcjonowany, zwany również MCT (medium chain triglycerides) jest olejem, w którego składzie są głównie kwasy tłuszczowe o średnich łańcuchach wydzielone z oleju kokosowego w procesie separacji. Olej ten ma wiele przydatnych właściwości i jest powszechnie wykorzystywany w medycynie, kosmetyce, specjalnych dietach a także do produkcji bezalkoholowych perfum.

W magazynie

Pod nazwą kokosowego oleju frakcjonowanego często sprzedawany jest olej wytwarzany z innych olejów, najczęściej palmowego. Analogi są tańsze, większy dają zysk a wyglądają tak samo dlatego wypierają z rynku produkt oryginalny. Nie chcąc jednak rezygnować z prawdziwego oleju kokosowego obniżyliśmy marżę do minimum, by móc zaproponować cenę czasem nawet lepszą niż dla tanich podróbek. 

Olej kokosowy frakcjonowany składa się prawie wyłącznie z trójglicerydów o średnich łańcuchach (ponad 95%). Są to nasycone kwasy tłuszczowe kaprynowy i kaprylowy, które wydzielone zostają z oleju kokosowego w procesie frakcjonowania (separacji). Olej frakcjonowany jest więc olejem bardziej nasyconym niż zwykły olej kokosowy i z tego powodu ma dużo wyższą trwałość i praktycznie nie ulega psuciu. Olej frakcjonowany ma również dużo silniejsze właściwości przeciwutleniające i dezynfekujące. Jest olejem w postaci płynnej, bardzo lekkim, lżejszym niż większość olejów, całkowicie bezbarwnym i bez zapachu. Te cechy sprawiają, że jest wyśmienitym surowcem do najróżniejszych zastosowań.

W ostatnich latach olej frakcjonowany jest coraz częściej sprzedawany do celów spożywczych jako kokosowy olej w płynie. Jego zaletą jest bardzo dobra odporność na wysokie temperatury. Bywa również sprzedawany jako suplement diety i używany w specjalnych dietach, gdyż jego trawienie i wchłanianie nie obciąża trzustki ani nie wymaga soli żółciowych. Jest stosowany w leczeniu zespołu złego wchłaniania, by poprawić przyswajanie minerałów, białka i metabolizm tłuszczy. Według badań opublikowanych na łamach Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition (Celeste C. Tanchoco, 2007) olej może pomóc osobom cierpiącym na przewlekłe biegunki, nietolerancję pokarmową, wymioty i odwodnienie. W medycynie wykorzystywany jest również ze względu na właściwości antyseptyczne i dezynfekujące, a także jako nośnik substancji czynnych.

Olej kokosowy frakcjonowany jest idealnym olejem do produkcji maceratów i olejowych wyciągów roślinnych, szczególnie ważną zaletą jest jego odporność na jełczenie co gwarantuje bardzo długi termin przydatności do użycia. Jest doskonałym olejem do masażu i aromaterapii. Daje odpowiedni poślizg, koi i nawilża skórę, jest nietłusty, nie plami, ułatwia wchłanianie przez skórę innych olejów, olejków eterycznych i składników aktywnych. Używany do pielęgnacji włosów nawilża i wzmacnia je, zmniejsza swędzenie skóry głowy, łupież, łagodzi stany zapalne.

Jest szeroko stosowany do wytwarzania mydła, płynów kosmetycznych, maści, kremów i innych kosmetyków. Nie zatyka porów, w przeciwieństwie do zwykłego oleju kokosowego. Jest wspaniałą bazą do produkcji perfum bezalkoholowych. Doskonale rozpuszczają się w nim wszystkie olejki zapachowe i eteryczne.

Specyfikacja

Nazwa INCI
Caprylic/Capric Triglyceride

Szczegółowe referencje