Koszyk (Pusty) 0

Olej owsiany

C1763/2
8,20 zł

Wyjątkowy olej, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i inne cenne składniki bioaktywne znajdujące się w ziarnach owsa. Ma wysoką biozgodność ze skórą. Idealny składnik dla delikatnej cery, szczególnie pod oczy. Łagodny dla skóry, działa kojąco, zmniejsza zaczerwienienia i objawy alergii.

W magazynie

Owies jest rośliną dość specyficzną, o wartościowych cechach prozdrowotnych. Skład jego ziaren znacząco różni się od innych zbóż. Na przykład ziarno owsa zawiera kilka razy więcej lipidów niż pszenica, a lipidy rozłożone są w całym jądrze a nie tylko w zarodku, jak to jest w przypadku innych zbóż. Inny jest też skład białek, mniej jest skrobi, natomiast liczne są sacharydy o dobroczynnym działaniu terapeutycznym. Ziarna owsa zawierają też substancje bioaktywne, właściwe tylko dla owsa. Z tego też względu owies jest cennym źródłem składników stosowanych w kosmetyce i medycynie.

Olej owsiany, a właściwie ekstrakt olejowy z owsa, otrzymuje się za pomocą ekstrakcji rozpuszczalnikowej. Proces ten umożliwia pozyskanie z owsa kompletnej matrycy lipidowej i całej gamy rozpuszczalnych w alkoholu składników aktywnych biologicznie.

Gotowym produktem jest klarowny, złoto-bursztynowy olej o łagodnym aromacie owsa. Jest olejem o średniej lepkości. Głównymi kwasami tłuszczowymi są kwas oleinowy (35 – 43%) i kwas linolowy (35 – 43%). Jest bogaty w związki fenolowe o silnym działaniu antyoksydacyjnym, minerały, tokoferole, witaminy (A, K, D, B), fitosterole, ceramidy i inne.

Olej owsiany wykazuje się właściwościami nawilżającymi, przeciwutleniającymi, przeciwzapalnymi, łagodzącymi podrażnienia. Ma również działanie przeciwalergiczne.

Jest również naturalnym emulgatorem, a to umożliwia zmniejszenie w recepturach, w których jest stosowany stężenia tradycyjnych emulgatorów.

Ma bardzo dobre właściwości odżywcze, kojące i zmiękczające. Znakomicie wnika w skórę.

Cechy oleju owsianego dają mu szeroki wachlarz zastosowań. Jest doskonałym wyborem do produktów przeznaczonych do pielęgnacji twarzy, ust, skóry, włosów, skóry głowy, paznokci.

Olej owsiany jest przykładem oleju, który przeczy popularnemu przekonaniu, że olej wysokiej jakości można otrzymać jedynie metodą zimnotłoczenia. Otóż ziarna owsa zawierają bardzo niewielkie ilości tłuszczu, który na dodatek rozproszony jest w całej objętości jądra. Użycie prasy do tłoczenia oleju wymagałoby więc bardzo wysokiego ciśnienia. Wysokie ciśnienie i towarzysząca temu wysoka temperatura powodują błyskawiczne wypalenie i zniszczenie cennych kwasów tłuszczowych. Dlatego w takiej sytuacji lepiej jest użyć innej metody, która zapewni ochronę delikatnym substancjom bioaktywnym przed zniszczeniem. Używając odpowiedniego rozpuszczalnika można wydobyć z jądra owsa komplet kwasów tłuszczowych i wszystkie cenne substancje. Rozpuszczalnik następnie jest usuwany i otrzymuje się czysty, wysokiej jakości olej.

Zalecane dawkowanie: 1 – 30%

Specyfikacja

Nazwa INCI
Avena Sativa Kernel Oil

Szczegółowe referencje