Opis
Owies jest rośliną dość specyficzną, o wartościowych cechach prozdrowotnych. Skład jego ziaren znacząco różni się od innych zbóż. Na przykład ziarno owsa zawiera kilka razy więcej lipidów niż pszenica, a lipidy rozłożone są w całym jądrze a nie tylko w zarodku, jak to jest w przypadku innych zbóż. Inny jest też skład białek, mniej jest skrobi, natomiast liczne są sacharydy o dobroczynnym działaniu terapeutycznym. Ziarna owsa zawierają też substancje bioaktywne, właściwe tylko dla owsa. Z tego też względu owies jest cennym źródłem składników stosowanych w kosmetyce i medycynie.
Jednym z nich jest olej otrzymywany z jąder ziarna owsa. Jego charakterystyczną cechą jest przyjemny, delikatny aromat owsa. Jest to olej średniej lepkości. Głównymi kwasami tłuszczowymi są kwas palmitynowy (13-28%), oleinowy (19 – 53%), linolowy (24 – 53%) i linolenowy (1 – 5%). Olej zawiera triacyloglicerole (51%), di- i mono-acyloglicerole (7%), wolne kwasy (7%), sterole i estry sterolu (6%), glikolipidy (8%) i fosfolipidy (20%). Zawiera również witaminy, minerały i inne.
Olej owsiany zyskał popularność w ostatnim czasie za sprawą wykorzystania jego specyficznych właściwości w produktach do regulacji wagi, jako środek tłumiący apetyt. Posiada on również inne specyficzne cechy, które czynią z niego cenny składnik w kosmetyce. Olej owsiany wykazuje się właściwościami nawilżającymi, przeciwutleniającymi, przeciwzapalnymi, łagodzącymi podrażnienia. Ma również działanie przeciwalergiczne. Jest naturalnym emulgatorem, a to umożliwia zmniejszenie w recepturach, w których jest stosowany stężenia tradycyjnych emulgatorów. Ma bardzo dobre właściwości odżywcze, kojące i zmiękczające. Znakomicie wnika w skórę. Cechy oleju owsianego dają mu szeroki wachlarz zastosowań. Jest doskonałym wyborem do produktów przeznaczonych do pielęgnacji twarzy, ust, skóry, włosów, skóry głowy, paznokci.
Zalecane dawkowanie: 1 – 30%