0
0 Koszyk (Pusty)
Olejek tujowy (Thuja occidentalis)

Olejek tujowy (Thuja occidentalis)

Olejek eteryczny otrzymany z destylacji parą wodną liści żywotnika zachodniego, drzewa pochodzącego z Ameryki Północnej. W Polsce żywotnik nazywany jest potocznie tują i chętnie sadzony przy domach, wypierając rodzime gatunki drzew i krzewów. Wprowadziliśmy ten olejek, bo świetnie nadaje się do mydła, kosmetyków i naturalnych perfum. Wykazuje się też działaniem leczniczym, np. jest popularnym środkiem na kurzajki i brodawki. Z tym olejkiem należy się jednak obchodzić bardzo ostrożnie, ponieważ zawiera tujon. Nie należy olejku stosować doustnie, a także w przypadku kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią. Przy stosowaniu na skórę innym niż punktowe, np. w przypadku masażu – rozcieńczyć co najmniej do 0,4%.

14,82 zł (12.05 netto)
Kod
EO18/2
opcja

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Thuja occidentalis L., Cupressaceae
Nazwa INCI
Thuja Occidentalis Leaf Oil
Numer CAS
91770-83-1
Numer WE (EINECS)
294-870-0
Typ
Naturalny i 100% czysty olejek eteryczny
Surowiec
Młode gałązki z liśćmi
Metoda otrzymywania
Destylacja parą wodną
Pochodzenie
Chiny
Zapach
Świeży, ostry, ziołowy, drzewno-kamforowy
Nuty zapachowe
Górne/Średnie