Black Friday: Dziś obniżone ceny na wszystko!
Obniżka! Oliwa z oliwek Zobacz większe

Oliwa z oliwek

Nazwa INCIOlea Europaea (Olive) Fruit Oil

Oliwa z oliwek, rafinowana. Prawdziwa, czysta oliwa bez jakichkolwiek domieszek o bardzo dobrej jakości, spełniająca normy Farmakopei Brytyjskiej (BP 1973). Jest bogata w kwas oleinowy i jest dobrym regeneratorem komórek skóry. Tradycyjnie używana w produkcji mydła, kremów, balsamów i masła do ciała, ziołowych infuzji i preparatów do pielęgnacji włosów. Jest również dobrym olejem do masażu i pomaga ukoić stany zapalne.

Więcej szczegółów

4,44 zł

4,99 zł

Więcej informacji

Oliwa z oliwek otrzymywana jest z owoców oliwki europejskiej (Olea europaea L.), wiecznie zielonego drzewa, które charakteryzuje się wyjątkową długowiecznością, nawet do 3000 lat. Drzewa są niezwykle odporne na choroby i wytrzymałe. Odporność i długowieczność prawdopodobnie jest zasługą specyficznych związków występujących w tej roślinie o wysokiej aktywności biologicznej, w szczególności oleuropeinie.

Oliwa z oliwek ma doskonałe właściwości zdrowotne. Już w starożytności była niezastąpiona w kuchni i ceniona jako kosmetyk. Używano jej do wyrobu lekarstw, perfum, olejków do ciała, czy produkcji mydła. Również obecnie jest ważnym i powszechnie używanym olejem w produktach do pielęgnacji ciała, włosów, paznokci, produktach dla dzieci, produktach farmaceutycznych, do masażu i aromaterapii.

Głównym składnikiem oliwy jest kwas oleinowy, którego zawiera ok. 55-85%. Zawiera także kwas palmitynowy, linolowy i inne odżywcze dla skóry składniki, w tym skwalen i oleuropeinę. W oliwie z oliwek jest także dużo związków fenolowych i witamina E, które nadają jej silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki działaniu przeciwutleniającemu oliwa z oliwek promuje procesy naprawcze i spowalnia starzenie się skóry. Ponadto posiada działanie nawilżające, kojące, uspokajające, odżywcze i odświeżające skórę. Zapobiega również szkodzeniom skóry spowodowanym przez promieniowanie UV. Oliwa z oliwek jest cennym składnikiem dla suchej i dojrzałej skóry. Jest bardzo odżywcza i ma silne działanie ochronne.

Oliwa z oliwek jest podstawowym surowcem do wyrobu naturalnego mydła. Dzięki niej mydło jest delikatne dla skóry i ma właściwości nawilżające. By obniżyć koszty producenci mydła często zastępują oliwę innymi olejami, szczególnie w przypadku tanich mydeł. Do wyrobu luksusowego mydła oliwa jednak jest niezbędna.

Tutaj znajdziesz poradnik jak zrobić naturalne mydło.

Dokumenty do pobrania

Opinie

Napisz opinię

Oliwa z oliwek

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: