Koszyk (Pusty) 0
Polyquaternium-10

Polyquaternium-10

8,98 zł

Polyquaternium-10 jest doskonałym kationowym kondycjonerem do włosów i skóry. W produktach do włosów spełnia rolę odżywki i wzmacnia uszkodzone włosy. W produktach pieniących się zwiększa objętość i jakość piany. Poprawia smarowność i zwiększa poślizg. Jest również bardzo dobrym środkiem zagęszczającym, można nim na przykład zagęścić szampon do włosów. W pewnym zakresie ma również zdolność emulgowania. Charakteryzuje się wysoką kompatybilnością z szerokim zakresem środków powierzchniowo-czynnych.

Wybierz:

Specyfikacja

Nazwa INCI
Polyquaternium 10

Numer CAS
68610-92-4

Polyquaternium-10 jest składnikiem kosmetycznym, który powstał w odpowiedzi na rosnące oczekiwanie by kosmetyki były nieszkodliwe. Dla konsumenta ważne jest naturalne pochodzenie i wydajność. Ale szczególnie w przypadku produktów spłukiwanych (szampony, płyny do kąpieli, itp.) ważne jest również by produkt po przedostania się do środowiska łatwo ulegał biodegradacji i był nietoksyczny dla roślin i zwierząt. Trudno dorównać wydajnością i skutecznością konwencjonalnym środkom wytwarzanym na bazie surowców ropopochodnych (np. polyquaternium-7), ale z powodu niskiej biodegradowalności ulegają akumulacji w glebie i wodach, i zatruwają środowisko.

Tych wad nie ma Polyquaternium-10, który zarówno łatwo się biodegraduje jak również jest polimerem wytwarzanym z celulozy, czyli produktu roślinnego, naturalnego. .

Polyquaternium-10 dostępny jest w formie białego – kremowego proszku o charakterystycznym zapachu. Łatwo rozpuszcza się w wodzie. Ze względu na to, że jest to polimer o dużej gęstości może być stosowany jako wydajny zagęszczacz produktów zawierających wodę. Ma bardzo dobrą zgodność ze środkami powierzchniowo-czynnymi, więc jest odpowiedni do użycia w produktach, które je zawierają, np. szamponach do włosów. Dodatkową zaletą jego stosowania jest zwiększenie objętości i jakości piany.

Nadaje się również do rozpylania na włosy w formie spreju (na mokro). Na powierzchni włosów lub skóry tworzy ochronny filtr, który zapobiega utracie wilgoci. Jest bardzo dobrą odżywką do włosów, którą można wykorzystać do wzmocnienia uszkodzonych włosów. Działa antystatycznie. Włosom nadaje połysk i zapewnia odpowiedni poślizg ułatwiając rozczesywanie na mokro i sucho. Nie usztywnia włosów jak niektóre inne polimery, dzięki czemu włosy są miękkie i przyjemne w dotyku. Zastosowany w produktach do mycia ciała i kosmetykach pielęgnacyjnych sprawia, że skóra jest gładka i jedwabista w dotyku. .

Zastosowanie

Jako składnik antystatyczny, błonotwórczy, kondycjonujący, smarny, zwiększający połysk w kosmetykach, emulgator podstawowy i wspomagający w kationowo stabilizowanych kremach i płynach, zagęszczacz. .

Polecane użycie: 0,2 – 2%.