0
0 Koszyk (Pusty)
Proszek zagęszczający do olei

Zagęstnik do oleju

Przedstawiamy naturalny zagęszczacz olei roślinnych, mineralnych i silikonów. Ten składnik pozwoli Ci tworzyć doskonałe, naturalne produkty bezwodne o kremowej teksturze i przyjemnym odczuciu na skórze. Nadaje się do szerokiej gamy preparatów, łącznie z produktami przeznaczonymi do delikatnej skóry małych dzieci i niemowląt. Może być również użyty do stabilizacji i zagęszczenia emulsji typu O/W i W/O.

8,93 zł (7.26 netto)
Kod
SL123/14
opcja

Naturalny zagęszczacz oleju w formie białego, bezzapachowego proszku. Służy do zagęszczania ciekłych olejów, wosków i silikonów. Efektem są luksusowe produkty, które łatwo aplikuje się na skórę bez rozpryskiwania i ściekania. Zmiana konsystencji nie wpływa na profil sensoryczny, dzięki czemu idealnie nadaje się np. do olejków do masażu.

Działanie zagęszczacza polega na tworzeniu delikatnej sieci drobnych kryształków lipidowych. Kryształki te w kontakcie ze skórą łatwo topią się, uwalniając olej. Efekt zależy od użytej dawki, im więcej, tym olej będzie bardziej zestalony, aż do formy stałej. Użycie olejków zapachowych czy eterycznych nie zmienia działania zagęszczacza. Można je więc łatwo włączyć do receptury.

Użycie proszku jest bardzo łatwe. Należy go roztopić w fazie olejowej w temperaturze powyżej 60°C. Następnie należy schłodzić mieszając i dokładnie zmiksować w temperaturze ok. 30°C. Dobierając ilość zagęszczacza można uzyskać dowolną gęstość. Zalecane dawkowanie wynosi do 15%, ale w razie potrzeby może być wyższe. Dla przykładu przy zastosowaniu 5% w lekkim, bardzo ciekłym oleju (np. rafinowany olej migdałowy) uzyskuje się delikatną formę żelu, a przy 10% jest to już konsystencja masła shea.

Zagęszczacz przeznaczony jest przede wszystkim do produktów bezolejowych ale może być stosowany także w emulsjach typu O/W jako stabilizator i regulator lepkości.

Przy jego pomocy możesz tworzyć naturalne produkty do pielęgnacji dzieci i niemowląt, produkty do opalania, olejki do ciała, olejowe żele do masażu, peelingi do ciała i twarzy, olejki/żele oczyszczające, bezwodne maseczki do twarzy i włosów, kremy na noc i kremy pod prysznic, balsamy do ust i inne.

Nasz zagęszczacz wyprodukowany został z oleju roślinnego i jest jakości spożywczej a więc może być także użyty w produktach przeznaczonych do spożycia, np. do różnego rodzaju smarowideł na bazie nierafinowanych olejów.

--

Specyfikacja

Nazwa INCI
Hydrogenated Vegetable Oil
Numer CAS
68334-28-1
Numer WE (EINECS)
269-820-6