0
0 Koszyk (Pusty)
olejek sosnowy

Olejek sosnowy (Pinus sylvestris)

Olejek eteryczny sosnowy destylowany parą wodną z igieł sosny zwyczajnej (Pinus sylvestris) z drzew dziko rosnących. Naturalny i 100% czysty.

7,10 zł (5.77 netto)
Kod
EO60/2

Olejek sosnowy jest stymulantem. Ma właściwości bakteriobójcze, wykrztuśne, przeciwbólowe. Jest to środek antyseptyczny płuc i dróg moczowych. Ułatwia usuwanie wydzieliny w przypadku kataru i zapalenia oskrzeli. Pomocny jest również w przypadku omdleń, osłabienia, reumatyzmu, artretyzmu, rwy kulszowej, infekcji dróg moczowych i nerek. Ułatwia rozpuszczanie kamieni nerkowych. Olejek sosnowy może być stosowany do dezynfekcji pomieszczeń i odświeżania powietrza.

Zewnętrznie:

  • Okłady, maści: W przypadku reumatyzmu, bólu mięśni i stawów.
  • W infekcji dróg oddechowych lub zmęczeniu kilka kropli rozpuścić w łyżce oleju i natrzeć klatkę piersiową.

Wewnętrznie:

  • 2 – 3 krople użyć do inhalacji i wdychać 3-4 razy dziennie.

Środki ostrożności: Olejek należy stosować w stanie rozcieńczonym, do stosowania miejscowego rozcieńczyć co najmniej do 20%. Niektóre naturalne związki zawarte w olejku mogą powodować uczulenia u osób wrażliwych, dlatego zaleca się wykonać test na wewnętrznej stronie łokcia.

--

Pine Sylvestris MSDS EN

Karta charakterystyki dla olejku sosnowego, wersja EN (English)

Pobierz (245.73KB)

Certyfikat jakości COfA, eng.

Pobierz (301.85KB)

Certyfikat IFRA, eng.

Pobierz (329.35KB)

Wykaz alergenów, eng.

Pobierz (327.3KB)

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Pinus sylvestris L.
Nazwa INCI
Pinus Sylvestris Leaf
Synonimy/Inne nazwy
Sosna pospolita. Pini sylvestris aetheroleum, Olejek sosnowy, Scots pine
Numer CAS
8023-99-2 / 84012-35-1
Numer WE (EINECS)
281-679-2
Typ
Naturalny i 100% czysty olejek eteryczny
Surowiec
Igły sosnowe
Metoda otrzymywania
Destylacja parą wodną
Pochodzenie
Austria
Nuty zapachowe
Średnie (serca)