Koszyk (Pusty) 0

D-Pantenol 75% prowitamina B5

12,75 zł

Pantenol, czyli prowitamina B5. Wodny roztwór D-panthenolu 75% w formie przezroczystego żelu. 

Wybierz:

Specyfikacja

Nazwa INCI
D-Panthenol, Aqua

Pantenol jest formą witaminy B5, a dokładnie alkoholową pochodną kwasu pantotenowego (witaminy B5). Z tego względu nazywany jest również prowitaminą witaminy B5. Uważany jest za nietoksyczny i bezpieczny, nawet przy długotrwałym stosowaniu.

Pantenol jest aktywnym składnikiem wielu kosmetyków, produktów do pielęgnacji skóry i włosów oraz innych produktów higieny osobistej. Ma naturalne właściwości nawilżające, kojące, gojące i regenerujące. Działa, aby skóra była miękka, gładka i zdrowa.

W kosmetykach stosowany jest najczęściej jako aktywny składnik w leczeniu oparzeń słonecznych, podrażnień, suchości i innych drobnych zaburzeń skóry. Pomaga zmniejszyć zmarszczki poprzez nawilżenie głębszych warstw skóry. Zalecany jest w leczeniu trądziku, gdyż oprócz działania nawilżającego i gojącego zapobiega rozwojowi bakterii. Pantenol zmniejsza stan zapalny, łagodzi podrażnienia i inicjuje odbudowę skóry. Udowodniono również, że właściwości lecznicze tej witaminy są korzystne dla silniejszych włosów i paznokci. Regularne stosowanie produktów zawierających pantenol poprawia zdrowie włosów i paznokci, zapewniając bardziej atrakcyjny wygląd.

Zalecane użycie: 1 - 5% w produktach do włosów, 1 – 3% w produktach do pielęgnacji skóry. Rozpuszcza się w wodzie, alkoholu, acetonie, glikolu propylenowym. Jest wrażliwy na wysoką temperaturę, dlatego należy dodawać do formuły kosmetyku po jej słodzeniu do temperatury ok. 30 st. C.