Black Friday: Dziś obniżone ceny na wszystko!
Obniżka! Kwas cytrynowy bezwodny Zobacz większe

Kwas cytrynowy (bezwodny)

Nazwa ang.Citric Acid Anhydrous
Nazwa INCICitric Acid

Naturalny kwas cytrynowy, bezwodny. Jakość farmaceutyczna. Odpowiedni do zastosowań kosmetycznych i spożywczych. Wyprodukowany w UE (Austria/Holandia). Forma bezwodna czyli 100% "kwasu w kwasie".

Więcej szczegółów

4,93 zł

5,54 zł

Więcej informacji

Kwas cytrynowy jest substancją, która naturalnie występuje w tkankach roślin i zwierząt. Najwięcej jest go w limonkach i cytrynach, ok. 8% suchej masy. Odkryty został już w VIII w. przez arabskiego alchemika Jabira Ibn Hayyana, ale w czystej postaci został wyizolowany dopiero w 1784 roku przez szwedzkiego chemika Carla Schelee.

Kwas cytrynowy występuje w dwóch formach, jednowodnej (monohydrat) i bezwodnej (anhydrat). Kwas jednowodny zawiera w swojej molekule dodatkowo wodę. Po pogrzaniu przekształca się w monohydrat uwalniając wodę.

Kwas cytrynowy jest szeroko stosowany w żywności, napojach, kosmetykach i farmaceutykach. Posiada właściwości przeciwutleniające i konserwujące, zapobiega jełczeniu i namnażaniu bakterii, nadaje cierpkość i kwaśność, reguluje pH, stabilizuje składniki, kolor, smak, aromat produktu. Ponieważ jest obecny w prawie każdej formie życia, jest tym samym łatwo metabolizowany i wydalany z organizmu. Ulega szybkiej biodegradacji.

W połączeniu z wodorowęglanem wapnia używany jest w tabletkach i proszkach musujących a w pielęgnacji ciała w solach i bombach do kąpieli. Jest ważnym składnikiem w naturalnej pielęgnacji ciała i recepturach kosmetycznych. W większości jest stosowany w małych ilościach, zwykle nie więcej niż 0,5%.

Jest składnikiem rozświetlającym skórę, likwiduje przebarwienia i wyrównuje koloryt skóry. Ma właściwości odkażające i ściągające, przywraca kwaśny odczyn skóry, dzięki czemu zapobiega rozwojowi bakterii chorobotwórczych.

Kwas cytrynowy wykazuje właściwości typowe dla kwasów AHA. Działa przeciwstarzeniowo, złuszcza naskórek, nawilża, wygładza i zmiękcza skórę, zmniejsza zmarszczki i drobne linie.

Używany w produktach do pielęgnacji włosów pomaga zwiększyć penetrację substancji aktywnych. W przypadku farbowania włosów poprawia przyjmowanie przez włosy farby.

Kas cytrynowy jest jednym z najczęściej używanych składników do regulacji pH produktów, aby je zakwasić, uczynić mniej alkaliczne. Pomaga utrzymać pH pomiędzy 2,5 a 6,5 i stabilizuje składniki aktywne. Zwiększa efektywność działania kwasów AHA, zwiększa aktywność przeciwutleniaczy i konserwantów wydłużając trwałość produktu.

Ma zdolność do chelatowania metali, co czyni go użytecznym w mydłach, szamponach, żelach, płynach do kąpieli i detergentach do prania. Jego obecność pozwala zwiększyć właściwości myjące i wytworzyć bogatą pianę nawet w twardej wodzie, bez konieczności jej zmiękczania.

Jest aktywnym składnikiem w niektórych środkach czyszczących. Jego zastosowanie sprawia, że chemia do domu jest bardziej ekologiczna i zmniejsza ilość toksyn zanieczyszczających środowisko. 6% wodny roztwór kwasu cytrynowego może usunąć trudne zabrudzenia z szyby bez szorowania. Dodanie niewielkiej ilości razem z proszkiem do prania do pralki zwiększy skuteczność prania, szczególnie w twardej wodzie i zapobiegnie osadzaniu się kamienia.

Niezbędny składnik do produkcji bomb kąpielowych. W połączeniu z wodorowęglanem sodu tworzy musującą mieszankę w zetknięciu z wodą.

Kwas cytrynowy ma również zaskakujący wpływ na zdrowie. W 2007 roku dr Tomohiro Sugino badał wpływ kwasu cytrynowego na zmęczenie psychiczne i fizyczne. Osoby przyjmujące kwas cytrynowy były bardziej odporne na stres, niż osoby przyjmujące placebo. Kwas cytrynowy zwiększał również odporność na zmęczenie.

Zalecane użycie: Bezpiecznie może być stosowany w stężeniu poniżej 10% i przy pH większym niż 3,5. Dla obniżenia pH produktów na bazie wody użyj ok. 0,2% kwasu cytrynowego. Dodaj do fazy wodnej lub na końcu przygotowywania produktu. Najlepsza wartość pH w przypadku preparatów do pielęgnacji skóry powinna wynosić pomiędzy 4,5 a 5,5. W preparatach złuszczających zwykle stosuje się w stężeniu do 5%.

Dokumenty do pobrania

Kwas Cytrynowy KCh PL

Karta Charakterystyki dla kwasu cytrynowego

Pobierz

Opinie

Napisz opinię

Kwas cytrynowy (bezwodny)

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: