Masło Mango

Już od 8,08 zł

Masło mango tłoczone z pestek owoców mango. Charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami gojącymi i zmiękczającymi skórę. Wygładza zmarszczki i poprawia elastyczność skóry. Składem przypomina masło kakaowe a konsystencją masło shea.

Kod: BB122
Dostępność:
W magazynie

Masło mangowe w przemyśle kosmetycznym jest stosunkowo nowym składnikiem. Tłoczone jest na zimno z wysuszonych pestek owoców mango indyjskiego (Mangifera indica). Charakteryzuje się niezbyt intensywnym zapachem, który jednak nie przypomina zapachu owoców.

Ze względu na wysoką zawartość kwasu stearynowego jest nieco podobne do masła kakaowego, ale jest bardziej miękkie, co zawdzięcza również wysokiej zawartości kwasu oleinowego. Twardością przypomina masło shea.

Masło mango ma bardzo dobre właściwości gojące. Dlatego stosuje się go w przypadku owrzodzeń, ran, popękanej skóry, pęknięć ust, popękanych pięt, itp. Jest bogate w przeciwutleniacze, zmiękcza, nawilża i wygładza szorstką skórę. Zapobiega uszkodzeniom słonecznym, wysuszeniu skóry i powstawaniu zmarszczek. Redukuje degenerację komórek skóry i przywraca jej elastyczność. Może być przydatne w przypadku alergii skórnych, egzemy, łuszczycy, świądu, wyprysku, suchej skóry, szorstkości i popękanej skóry, oparzeń słonecznych, ukąszeniach przez owady, drobnych skaleczeniach, rozstępach, bólach mięśni, przebarwieniach.

Masło z mango zaleca się do leczenia zmarszczek i objawów starzenia się skóry. Według badań po 4 – 6 tygodniach systematycznego stosowania zauważalny jest efekt zmniejszenia się zmarszczek i objawów starzenia się.

Masło można używać samodzielnie, ale w formie surowej jest dość twarde. Dlatego lepiej używać go w połączeniu z innymi składnikami. Warto przynajmniej dodać do niego przynajmniej oleju (kokosowy frakcjonowany, migdałowy, słonecznikowy, itp.) by uczynić go bardziej miękkim i kremowym.

Masło z mango jest idealne do balsamów do ust, maseł i balsamów ciała, mydła, preparatów do golenia, produktów do pielęgnacji włosów. Typowo zaleca się stosować w kremach i mleczkach 3 – 5%, balsamach 5 – 100%, mydłach 3 – 6%, preparatach do włosów 2 – 5%.

Przechowywanie: Masło przechowywane w odpowiednich warunkach nadaje się do użycia nawet po 2 latach. Rzeczywisty termin przydatności zależy od warunków przechowywania. W szczególności należy ograniczyć dostęp powietrza oraz nie wystawiać na silne światło lub bezpośrednie światło słoneczne.

Więcej informacji
Nazwa botaniczna:Mangifera indica L.
INCIMangifera indica seed butter
Numer CAS90063-86-8
Numer WE (EINECS)290-045-4
SurowiecPestki
PochodzienieIndie
Masło Mango