Ta strona używa plików cookie. Więcej informacji
Masło Mango
Już od 8,56 zł
Masło mango rafinowane. Masło pozyskiwany z pestek owoców mango (Mangifera indica), poddawane procesowi rafinacji w celu uzyskania czystego, neutralnego produktu o delikatnej konsystencji i uniwersalnym zastosowaniu. Dzięki swojej stabilności oraz właściwościom odżywczym, masło mango jest szeroko stosowane w kosmetyce oraz produktach pielęgnacyjnych. Masło mango jest bogate w kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy i stearynowy, które intensywnie nawilżają i odżywiają skórę. Tworzy na jej powierzchni ochronną barierę, która zapobiega utracie wilgoci, jednocześnie poprawiając elastyczność i miękkość. Jest idealne do pielęgnacji skóry suchej, szorstkiej i zniszczonej, a dzięki swojej lekkiej konsystencji szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu. W kosmetyce masło mango stosowane jest w produkcji kremów, balsamów, maseł do ciała oraz kosmetyków do włosów. Pomaga zmiękczać skórę, łagodzić podrażnienia oraz wspierać regenerację naskórka. W pielęgnacji włosów wzmacnia je, nawilża i chroni przed przesuszeniem, nadając im miękkość i blask. Masło mango rafinowane jest również cenione za swoją neutralność zapachową i stabilność w formulacjach kosmetycznych, co czyni je doskonałym wyborem jako baza do kosmetyków DIY. Może być stosowane samodzielnie lub jako składnik produktów przeznaczonych do codziennej pielęgnacji skóry i włosów. To wszechstronny, lekki i odżywczy produkt, który łączy skuteczność z delikatnością, wspierając naturalną regenerację skóry i włosów. Rafinacja zapewnia czystość i dłuższą trwałość produktu, czyniąc go idealnym wyborem zarówno dla profesjonalistów, jak i w codziennej pielęgnacji domowej.
Kod: BB122
Dostępność:
W magazynie
Kategorie: Oleje, Masła , Masła roślinne , Masła naturalne czyste ,
Masło mangowe w przemyśle kosmetycznym jest stosunkowo nowym składnikiem. Tłoczone jest na zimno z wysuszonych pestek owoców mango indyjskiego (Mangifera indica). Charakteryzuje się niezbyt intensywnym zapachem, który jednak nie przypomina zapachu owoców.
Ze względu na wysoką zawartość kwasu stearynowego jest nieco podobne do masła kakaowego, ale jest bardziej miękkie, co zawdzięcza również wysokiej zawartości kwasu oleinowego. Twardością przypomina masło shea.
Masło mango ma bardzo dobre właściwości gojące. Dlatego stosuje się go w przypadku owrzodzeń, ran, popękanej skóry, pęknięć ust, popękanych pięt, itp. Jest bogate w przeciwutleniacze, zmiękcza, nawilża i wygładza szorstką skórę. Zapobiega uszkodzeniom słonecznym, wysuszeniu skóry i powstawaniu zmarszczek. Redukuje degenerację komórek skóry i przywraca jej elastyczność. Może być przydatne w przypadku alergii skórnych, egzemy, łuszczycy, świądu, wyprysku, suchej skóry, szorstkości i popękanej skóry, oparzeń słonecznych, ukąszeniach przez owady, drobnych skaleczeniach, rozstępach, bólach mięśni, przebarwieniach.
Masło z mango zaleca się do leczenia zmarszczek i objawów starzenia się skóry. Według badań po 4 – 6 tygodniach systematycznego stosowania zauważalny jest efekt zmniejszenia się zmarszczek i objawów starzenia się.
Masło można używać samodzielnie, ale w formie surowej jest dość twarde. Dlatego lepiej używać go w połączeniu z innymi składnikami. Warto przynajmniej dodać do niego przynajmniej oleju (kokosowy frakcjonowany, migdałowy, słonecznikowy, itp.) by uczynić go bardziej miękkim i kremowym.
Masło z mango jest idealne do balsamów do ust, maseł i balsamów ciała, mydła, preparatów do golenia, produktów do pielęgnacji włosów. Typowo zaleca się stosować w kremach i mleczkach 3 – 5%, balsamach 5 – 100%, mydłach 3 – 6%, preparatach do włosów 2 – 5%.
Przechowywanie: Masło przechowywane w odpowiednich warunkach nadaje się do użycia nawet po 2 latach. Rzeczywisty termin przydatności zależy od warunków przechowywania. W szczególności należy ograniczyć dostęp powietrza oraz nie wystawiać na silne światło lub bezpośrednie światło słoneczne.
Nazwa botaniczna: | Mangifera indica L. |
---|---|
INCI | Mangifera indica seed butter |
Numer CAS | 90063-86-8 |
Numer WE (EINECS) | 290-045-4 |
Surowiec | Pestki |
Pochodzienie | Indie |