

Masło Murumuru nierafinowane
Naturalne i nierafinowane masło murumuru pochodzące z Brazylii. Konsystencją przypomina olej kokosowy Virgin. Jest bardzo wszechstronnym masłem, doskonałym nawilżającym balsamem. Wyśmienitym produktem do pielęgnacji ust, włosów, jako składnik preparatów anti-aging, jako kojący dodatek do preparatów przeznaczonych do leczenia skóry suchej, pękającej, egzemy, łuszczycy i innych problemów.
Opis
Masło murumuru tłoczone jest z nasion palmy Astrocaryum Murumuru, zwanej murumuru lub muru muru. Palma występuję dość często w Amazonii, zwłaszcza wzdłuż rzek na terenach zalewowych i wyspach rzecznych na Amazonce. Liście palmy służą tubylcom do budowy domów, hamaków, koszy i wielu innych przedmiotów codziennego użytku. Dojrzałe kwiatostany liczą nawet 300 owoców o smacznym, żółtawym miąższu. Do owoców nie jest jednak łatwo się dostać, ponieważ łodygi a nawet kiście z owocami pokryte są ostrymi i długimi do dwudziestu centymetrów kolcami. Owoce zawierają nasiona z niezwykle twardą łupiną, którą daje się oddzielić dopiero po wysuszeniu nasion.
Po wysuszeniu i usunięciu łupin w mechanicznych prasach z nasion wyciskane jest masło. Z jednej palmy udaje się wyprodukować niecałe 4 kg masła. Masło murumuru w temperaturze pokojowej jest w formie stałej, o kremowej konsystencji, bez grudek. Odporne na jełczenie. Topi się w temperaturze ok. 33°C. W niższej temperaturze robi się kruche. Koloru białego z możliwym odcieniem żółtym lub brązowym. Ma delikatny, orzechowy aromat. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu laurynowego (47%), zawiera również dużą ilość kwasów mistyrynowego i oleinowego. Jest masłem jadalnym i może na przykład być spożywane dla celów zdrowotnych.
Z uwagi na doskonałe właściwości zmiękczające i nawilżające bywa określane jako roślinna lanolina. Wykazuje się działaniem antyalergicznym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Jest źródłem przeciwutleniaczy, zawiera prowitaminę A i witaminę C. Zaletą murumuru jest jego niska kwasowość (4 do 5%), co czyni z niego bardzo dobry środek do skóry wrażliwej. Łatwo się wchłania, pomaga przywrócić elastyczność i jędrność skóry. Z tego powodu doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry zniszczonej i starzejącej się. Ponadto jako kojący składnik produktów przeznaczonych do leczenia skóry suchej i popękanej, egzemy, łuszczycy, trądziku, otarć i podrażnień.
Murumuru jest bardzo dobrym środkiem do pielęgnacji ust. Oprócz nawilżenia i odżywienia ust nadaje im zdrowego połysku. Jego dodatek ułatwia formowanie balsamów w sztyfcie i szminek.
Masło murumuru jest uważane za najlepsze masło do pielęgnacji włosów. Wykazuje się bardzo dobrą penetracją włosów i wyjątkowym powinowactwem z białkami włosów. Polecane jest do włosów suchych, łamliwych, z rozdwajającymi końcówkami, matowych, bez życia i objętości, kręconych, w przypadku wypadania włosów.
Masło murumuru najczęściej stosuje się jako składnik aktywny w połączeniu z innymi masłami lub olejami, w stężeniu od 1 do 80%. Można je również dodawać do kremów, balsamów, lotionów, szamponów i odżywek do włosów (ok. 1%), masek do włosów i innych.
Trwałość: Masło murumuru podobnie jak olej kokosowy jest masłem bardzo trwałym i odpornym na jełczenie. Może nadawać się do użycia nawet po 4 latach i dłużej.
- Nazwa botaniczna
- Astrocaryum murumuru Mart.
- Nazwa INCI
- Astrocaryum murumuru 100%
- Skład
- Astrocaryum murumuru 100%
- Typ
- Naturalne i 100% czyste masło roślinne
- Surowiec
- Orzechy
- Metoda otrzymywania
- tłoczone mechanicznie
- Pochodzenie
- Brazylia
inne produkty z tej samej kategorii


Masło waniliowe

Masło shea (karite) eko

Masło kokum

Masło mango

Masło awokado

Masło kakaowe

Masło Illipe

Masło shea (karite)

Masło cupuassu (cupuacu) virgin,...
Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Olej jabłkowy, nierafinowany

PrevAction POG konserwant

Olejek cytrynowy (Citrus limonum)

Błękitny szafir - brokat o drobnym ziarnie

Żel aloesowy, kosmetyczny

Olejek eukaliptusowy z Eukaliptusa...

Olej z nasion granatów, nierafinowany

Olejek sandałowy (Santalum album)

Aloe, esencja zapachowa
