

Masło shea (karite)
Naturalne masło z orzechów masłosza, popularnie zwane masłem shea lub masłem karite. Jeden z najbardziej popularnych i uniwersalnych składników kosmetycznych. Rafinowane, 100% czyste, bez dodatków, bez zapachu. Silnie nawilżające i zmiękczające skórę zapewniając skuteczną ochronę przed czynnikami stresu środowiskowego. Łagodzi podrażnienia, Posiada właściwości kojące, poprawia wygląd skóry i spowalnia jej starzenie się.
Opis
Masło koloru białego, ewentualnie z delikatnym żółtym odcieniem. W przeciwieństwie do masła surowego jest prawie bez zapachu, ma również bardziej kremową konsystencję. W temperaturze pokojowej jest w formie stałej. Topi się w temperaturze ok. 38° C.
Masło shea (zwane również masłem karite) jest olejem z nasion masłosza parka (drzewa masłowego), występującego naturalnie na obszarze afrykańskiej sawanny od Senegalu po Etiopię. Jest jadalne, w Afryce używane jest do gotowania, bywa również dodawane do egzotycznych margaryn. W większości jednak jest stosowane w pielęgnacji skóry i włosów oraz w produktach farmaceutycznych.
Tradycyjne masło shea stosuje się dla zmniejszenia zmarszczek, blizn, rozstępów. W celu leczenia różnych podrażnień skóry, takich jak łuszczyca, wyprysk i oparzenia. Idealnie nadaje się do łączenia z innymi składnikami kosmetycznymi i leczniczymi, topi się w kontakcie ze skórą, łatwo się wchłania nie pozostawiając tłustych plam. Jest chętnie stosowane przez wiele osób w czystej postaci lub w połączeniu z olejami zamiast kremów do ciała, rąk lub twarzy.
Do 90% składa się z kwasu oleinowego i stearynowego, który wpływa na jego twardość. Wyjątkowość masła shea wynika z niespotykanie wysokiej zawartości związków niezmydlających się, które nadają masłu shea większy potencjał leczniczy. Masło zawiera fitosterole, witaminę A, katechiny, które występują również w zielonej herbacie. Duży wpływ na właściwości masła mają pochodne kwasu cynamonowego. Związki te działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie a nawet zapobiegają rozwojowi nowotworów. Dzięki nim masło shea nie jełczeje chociaż praktycznie nie zawiera witaminy E.
Masło shea jest uważane za naturalny czynnik nawilżający, ponieważ w swojej strukturze i funkcji przypomina zawartość lipidów skóry. Wspomaga barierę ochronną naskórka, ułatwia proces gojenia, zapobiega podrażnieniom i regeneruje. Jest dobrym środkiem kondycjonującym. Pomaga utrzymać wilgoć i zmniejszyć utratę wody tworząc barierę ochronną na powierzchni skóry, zapobiega przesuszeniu i łuszczeniu się skóry, zmniejsza plamy na skórze.
Właściwości masła shea są korzystne zarówno w okresie letnim, przy wysokich temperaturach jak i w czasie zimy, gdy skóra jest narażana chłód.
Dzięki swoim zaletom popularność masła shea w pielęgnacji ciała stale rośnie. Używane jest w najróżniejszych produktach, do masażu, balsamach do ciała, ust i włosów, kremach, mydłach, szminkach, kremach pod oczy, kremach do opalania, kremach do rąk, mydłach i wielu innych.
- Nazwa botaniczna
- Vitellaria paradoxa C.F.Gaertn.
- Nazwa INCI
- Butyrospermum Parkii Butter
- Synonimy/Inne nazwy
- Vitellaria paradoxa C.F.Gaertn., Butyrospermum paradoxa, Butyrospermum parkii, Karite Butter, Shea Tree, Shi Tree
- Numer CAS
- 91080-23-8
- Numer WE (EINECS)
- 293-515-7
- Skład
- Butyrospermum Parkii 100%
- Typ
- Naturalne i 100% czyste masło roślinne
- Surowiec
- Orzechy
- Metoda otrzymywania
- tłoczone, rafinowane
- Pochodzenie
- Ghana
Do pobrania
inne produkty z tej samej kategorii


Masło jojoba

Masło kawowe

Masło shea nierafinowane eko

Masło shea (karite) eko

Masło jojoba złote

Olej (masło) babassu

Masło waniliowe

Masło mango
