Zobacz większe

Monostearynian gliceryny SE

Nazwa INCIGlycerol monostearate

Samoemulgujący monostearynian glicerolu (GMSE) jest związkiem organicznym pochodzenia naturalnego. Łagodny dla skóry emulgator typu O/W. Umożliwia tworzenie lekkich, luksusowych kremów nawilżających. Dodatkowo wygładza i nawilża skórę.

Więcej szczegółów

6,75 zł

Więcej informacji

Monostearynian glicerolu naturalnie występuje w organizmie ludzkim. Nierozpuszczalny w wodzie, rozpuszcza się w oleju, parafinie, alkoholu. Jest powszechnie wykorzystywany w żywności, do produkcji margaryn, lodów, wypieków. Dodany do lodów, kremów, bitej śmietany czy czekolady zapewnia uzyskanie gładkiej i aksamitnej konsystencji. W lekach i kosmetykach wykorzystuje się jego właściwości emulgujące, nawilżające i wygładzające skórę. Emulsjom kosmetycznym zapewnia dobrą dyspersję i stabilność.

Jest bardzo dobrym składnikiem dla wszystkich naturalnych kosmetyków. Na skórę działa kojąco i ma doskonałe właściwości zatrzymywania wilgoci. Tworzy emulsje typu O/W, umożliwiając uzyskanie emulsji z fazą tłuszczową już na poziomie 15-20%. Zazwyczaj przy jego zastosowaniu tworzy się emulsje zawierające od 20 do 40% fazy tłuszczowej. Kremy na bazie GMSE są bardzo przyjemne w dotyku i łatwo się wchłaniają. GMSE jest odpowiedni dla emulsji o pH obojętnym lub zasadowym (4,5 – 9). W przypadku kwaśnych składników siła emulgująca GMSE słabnie, czemu można próbować zaradzić dodatkiem innego emulgatora. Dla większej stabilności emulsji można dodać gumy ksantanowej w ilości 0,1 – 0,4%.

Zalecane stężenie: 1 – 15% (zwykle 4 – 6%), poniżej 4% emulsja może być niejednorodna.
HLB: 5,5 – 5,8
Postać: Gruby proszek.

Opinie

Napisz opinię

Monostearynian gliceryny SE

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: