Black Friday: Dziś obniżone ceny na wszystko!
Obniżka! Olej abisyński Zobacz większe

Olej abisyński

Nazwa INCICrambe Abyssinica Seed Oil
Numer CAS68956-68-3
Liczba kwasowa0.06
Liczba nadtlenkowa0.1

100% czysty olej abisyński, bez żadnych dodatków. Olej o unikalnych cechach, które go wyróżniają na tle innych naturalnych olejów. Jest dobrym zamiennikiem dla jojoby, a także naturalną alternatywą dla silikonów, gdyż charakteryzuje się doskonałym poślizgiem i niską lepkością. Tłoczony na zimno, rafinowany. Bardzo dobrej jakości.

Więcej szczegółów

6,21 zł

6,98 zł

Więcej informacji

Olej abisyński jest olejem o którym mało kto słyszał, chociaż tak naprawdę znany jest od bardzo dawna. Obecnie odkrywany na nowo za sprawą niepowtarzalnych cech. Charakteryzuje się unikalną strukturą cząsteczkową, która determinuje jego cenne właściwości. Podobne właściwości ma jedynie olej z nasion brokułów.

Olej abisyński tłoczony jest z nasion katranu abisyńskiego, jednorocznej roślin wywodzącej się z Afryki i obszaru Morza Śródziemnego. W ponad 50% składa się z kwasu erukowego (C22-1), który determinuje jego cechy. Jest ultra lekkim olejem, łatwo się rozprowadza, ma niską lepkość i jest nietłusty w dotyku.

Jest bardzo łatwo absorbowany przez skórę, nadając skórze niepowtarzalny dotyk i blask. Zastosowanie oleju bezpośrednio na skórę, sprawia, że skóra staje się bardziej miękka i gładsza, przy czym efekt ten nie znika tak szybko jak w przypadku innych olejów. Jednocześnie olej ten posiada wysoki potencjał antyoksydacyjny, co sprawia, że chroniąc skórę przed wysuszeniem jednocześnie poprawia funkcje ochronne.

Ponieważ olej ten łączy w sobie doskonały poślizg, smarowność i odporność jest naturalnym zamiennikiem dla olejów mineralnych i silikonów, np. w produktach do stylizacji włosów. Włosom zapewnia blask, miękkość, ochronę i łatwe rozczesywanie. Użyty w balsamach do ust zapewnia naturalny połysk i ochronę.

Doskonały poślizg, niska lepkość i trwałość tego oleju czynią z niego również idealny wybór do mieszanek do masażu.

Zalecane użycie:

  • Kremy 5 – 8%
  • Olejki do masażu 10 – 40%
  • Masła i balsamy do masażu 10-30%
  • Balsamy 2-5%
  • Produkty do pielęgnacji ust 10-20%
  • Olejki do włosów i maski 5-20%
  • Odżywki do włosów 2-6%

Dokumenty do pobrania

Opinie

Napisz opinię

Olej abisyński

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: