Koszyk (Pusty) 0

Olej acai nierafinowany

18,44 zł

Olej açaí tłoczony na zimno i nierafinowany. Olej otrzymywany z owoców euterpy warzywnej (Euterpe oleracea), dziko rosnącej palmy w brazylijskiej części Amazonii. Owoce euterpy warzywnej znane są pod nazwą jagód acai, którym przypisuje się wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Podobnie olej acai jest olejem wyjątkowo funkcjonalnym, o wysokich właściwościach odżywczych, antyutleniających i przeciwzapalnych.

Wybierz:

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Euterpe oleracea Mart.

Nazwa INCI
Euterpe Oleracea Fruit Oil

Synonimy/Inne nazwy
Açaí Berry Oil, Acai Fruit Oil, Açaí Fruit Oil, Euterpe Oleracea Fruit Oil, Cabbage Palm, Açaí Palm

Numer CAS
861902-11-6

Typ
Naturalny, 100% czysty olej tłoczony na zimno i nierafinowany

Surowiec
Całe owoce

Metoda otrzymywania
Tłoczony na zimno

Pochodzenie
Brazylia (Amazonia)

Jagoda açaí zaliczana jest do tzw. super żywności, a soki i przetwory w postaci suplementów diety cieszą się coraz większą popularnością na całym świecie. Açaí ma bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny, zawierając zdecydowanie więcej przeciwutleniaczy niż inne owoce.

Jagody açaí są owocami euterpy, palmy z rodziny Arekowatych rosnącej w całym dorzeczu Amazonki, najczęściej na terenach podmokłych i zalewowych. W brazylijskim stanie Pará, gdzie występuje bardzo licznie można spotkać naturalne drzewostany, które prawie wyłącznie składają się z euterpy. Owocem euterpy są ciemne, purpurowe jednonasienne jagody wielkości winogron. Dla tubylców od pokoleń są ważnym składnikiem diety, lekarstwem, a także wyrabiany jest z nich napój alkoholowy przypominający czerwone wino. Obecnie duża część owoców przeznaczana jest na produkcję soku. Z owoców wytwarzany jest również olej, aczkolwiek wydajność nie jest imponująca, ponieważ na 1kg oleju potrzeba ponad 100 kg owoców. Ponieważ olej tłoczony jest z pulpy (miąższu owocowego) odznacza się bogactwem składników, w tym antocyjan i związków fenolowych, fitosteroli, minerałów, witamin, aminokwasów egzogennych i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).  Specyficzny skład oleju oraz profil kwasów tłuszczowych kwalifikują ten olej jako wysokowartościowy suplement diety i produkt kosmetyczny.

Dotychczasowe badania dowiodły, że olei açaí podobnie jak sok może chronić przed chorobami zwyrodnieniowymi (np. chorobą Alzheimera), układu sercowo-naczyniowego, autoimmunologicznymi, czy nawet ma właściwości przeciwnowotoworowe. Z tego względu jest polecany do spożycia jako suplement diety. Bogaty wachlarz składników odżywczych, antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych sprawia, że jest to idealny składnik kosmetyków przeciwstarzeniowych. Jest również bardzo korzystnym składników preparatów przeznaczonych do leczenia trądziku, suchej i pękającej skóry, egzemy, łuszczycy, zmniejszania obrzęków i łagodzenia bólu mięśni. Może pomóc chronić skórę przed fotouszkodzeniami i zmniejszać ryzyko tworzenia się komórek nowotworowych. Olej açaí łatwo penetruje skórę i jest również dobrym emolientem.

Uwaga! Nasz olej jest filtrowany, dlatego nie zawiera zanieczyszczeń, które wpływają na jego barwę i konsystencję. Ponieważ jest to produkt naturalny różne partie mogą się nieco różnić od siebie. Prosimy mieć na uwadze, że ma dość intensywny zapach, który nie każdemu może odpowiadać. Przechowywany w lodówce może krystalizować.