Black Friday: Dziś obniżone ceny na wszystko!
Obniżka! Olej brzoskwiniowy Zobacz większe

Olej brzoskwiniowy

Nazwa INCIPrunus Persica (Peach) Kernel Oil
TypTłoczony na zimno, rafinowany
OpisPrzezroczysty, jasnożółty olej o delikatnym zapachu

Olej brzoskwiniowy jest klasycznym olejem kosmetycznym, szczególnie ważnym w przypadku produktów dla osób o wrażliwej skórze i produktów dla małych dzieci. Wyróżnia się bardzo wysoką tolerancją skóry, niezwykle łagodny i wybitnie hipoalergiczny. Wyśmienity olej do masażu twarzy i demakijażu.

Więcej szczegółów

5,33 zł

5,99 zł

Więcej informacji

Łacińska nazwa brzoskwini (Prunus Persica) oznacza dosłownie perską śliwkę i wzięła się stąd, że brzoskwinia trafiła do Grecji i dalej do Europy właśnie z Persji. W rzeczywistości brzoskwinia pochodzi z Chin, gdzie była uprawiana od najdawniejszych czasów dla słodkich i soczystych owoców. Jądra z pestek owoców zawierają około 40-50% tłuszczu i są wykorzystywane między innymi do otrzymywania oleju.

Olej brzoskwiniowy charakteryzuje się przyjemnym, ledwo wyczuwalnym zapachem i jasnożółtym kolorem, o lekkiej, delikatnej strukturze. Przyjemny w użyciu, dość łatwo się wchłania, ma dobrą penetrację skóry i nie pozostawia tłustych plam na skórze.

Jest jednym z podstawowych olejów kosmetycznych, szczególnie ważnym w przypadku produktów dla osób o wrażliwej skórze i produktów dla małych dzieci. Charakteryzuje się bardzo wysoką tolerancją skóry, łagodny i wybitnie hipoalergiczny. Jeśli jakiś inny olej powoduje uczulenie można go zastąpić olejem z brzoskwini.

Olej posiada wspaniałe właściwości rewitalizujące, odżywcze, regeneracyjne i nawilżające. Pomaga zapobiec odwodnieniu skóry, wygładza zmarszczki oraz zwiększa sprężystość i elastyczność. Jest to korzystne dla skóry wrażliwej i z problemami (np. egzema, łuszczyca, trądzik). Jego działanie tonizujące i regeneracyjne pozwala oczyścić i zmniejszyć pory skóry. Szczególnie efektywne, gdy stosowanie oleju połączone jest z masażem skóry.

Olej brzoskwiniowy odpowiedni jest dla wszystkich typów skóry, a zwłaszcza dla skóry suchej, wrażliwej i dojrzałej. Zawiera do 42% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A i E. Jest popularnym składnikiem w kosmetykach a także w produkcji naturalnego mydła. Doskonale nadaje się do masażu, w szczególności do masażu twarzy. Jest odpowiednim olejem do demakijażu.

Jakkolwiek olej brzoskwiniowy często otrzymywany jest metodą tłoczenia na zimno z reguły zawsze poddawany jest rafinacji, ponieważ olej nieoczyszczony jest bardzo nietrwały i szybko jełczeje. Natomiast olej rafinowany charakteryzuje się dużą trwałością i odpornością na jełczenie.

Dokumenty do pobrania

Opinie

Napisz opinię

Olej brzoskwiniowy

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: