0
0 Koszyk (Pusty)
Olej z borówki czarnej (czarnych jagód) nierafinowany

Olej z borówki czarnej (czarnych jagód) nierafinowany

11,55 zł

Olej z nasion borówki tłoczny na zimno, nierafinowany. Olej o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, wysoce odżywczy, zawiera więcej GLA niż olej z ogórecznika. Doskonały dodatek do specjalistycznych kosmetyków. Polecany do pielęgnacji skóry wokół oczu i ust.

Wybierz
W magazynie

Borówka czarna, z której tłoczony jest olej to nic innego, jak popularna czarna jagoda, znana z naszych lasów i pysznych jagodzianek. Czarna jagoda jest kuzynką uprawianej na szeroką skalę także w Polsce borówki amerykańskiej. Jagody borówek są bogate w antyoksydanty. Ich spożycie służy zmniejszeniu ryzyka wystąpienia przewlekłych chorób zwyrodnieniowych, które rozwijają się wraz z wiekiem.

Z borówki pozyskuje się również olej tłoczony na zimno. Badania wskazują, że jest to bardzo interesujący olej, który ma wyjątkowe właściwości. Jest bogaty nienasycone kwasy tłuszczowe i ma bardzo dobry stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 wynoszącym 1,7 do 1. W 69% składa się z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i 23% z jednonienasyconych. Ponadto jak pokazały dotychczas przeprowadzone badania olej z borówki ma bardzo wysoką aktywność przeciwutleniającą. Wartość ORAC wynosi 36,0 μmol TE/g, która jest znacznie wyższa niż dla oleju z pestek dyni, żurawin czy malin. Silne właściwości przeciwutleniające związane są z wysoką zawartością naturalnych polifenoli, związków o różnorodnej aktywności biologicznej, w tym antyoksydacyjnej.

Olej z borówki może być więc wykorzystany jako aktywny składnik kosmetyków przeciwstarzeniowych, ochronnych, nawilżających, regenerujących, czy też łagodzących różnorodne problemy skóry i włosów. Może być stosowany samodzielnie, ale zazwyczaj jest dodawany do kosmetyków i produktów pielęgnacyjnych jako dodatek aktywny. Olej z borówki nadaje się do zastosowania między innymi: w produktach do ochrony skóry, pielęgnacji ust, kosmetykach, pielęgnacji włosów i paznokci, aromaterapii, masażu.

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Vaccinium myrtillus L.
Nazwa INCI
Vaccinium Myrtillus Seed Oil
Synonimy/Inne nazwy
Czarna jagoda
Numer CAS
84082-34-8
Numer WE (EINECS)
281-983-5
Typ
Olej tłoczony na zimno, nierafinowany, czysty 100%
Surowiec
Nasiona
Metoda otrzymywania
Tłoczony na zimno
Pochodzenie
Europa Wschodnia