

Olej dyniowy, nierafinowany eko
Organiczny olej z pestek dyni, tłoczony na zimno, nierafinowany. Otrzymywany z nasion dyni uprawianych ekologicznie bez użycia pestycydów i herbicydów. Najwyższej jakości olej doskonały zarówno do celów spożywczych jak i kosmetycznych/leczniczych. Zawiera najwyższy poziom roślinnych steroli, a także inne cenne substancje.
Opis
Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo L.) pochodzi ze strefy klimatu gorącego i ciepłego Ameryki. Uprawiana od tysięcy lat jako roślina jadalna i lecznicza. Na terenie Meksyku i południowych stanów USA można spotkać jeszcze jej dziką formę. W zależności od odmiany owoce dyni są bardzo zróżnicowane pod względem wielkości, kształtów i kolorów.
Nasiona dyni są nie tylko smaczną przekąską, ale również są źródłem oleju o wyjątkowych właściwościach dietetycznych i zdrowotnych.
Olej z nasion dyni jest olejem wyjątkowym, bogatym w cenne biologicznie aktywne składniki. Zawiera ok. 60% NNKT, w tym kwas linolowy i gamma-linolenowy. Kwasy te między innymi wspomagają prawidłowe działanie układu odpornościowego, normalizują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, sprzyjają przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Są również ważnym elementem strukturalnym hormonów i pełnią funkcję transporterów w reakcjach enzymatycznych.
Olej dyniowy na tle innych olei wyróżnia najwyższą zawartością roślinnych steroli. Są to organiczne związki, którym przypisuje się bardzo szerokie i prozdrowotne właściwości. Między innymi mają działanie antyoksydacyjne, posiadają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwtoksyczne.
Charakterystycznych składnikiem oleju jest kukurbityna. Aminokwas ten ogranicza syntezę mediatora stanów zapalnych, nie wpływając jednocześnie niekorzystnie na dojrzewanie i różnicowanie tkanki łącznej. Dzięki temu skutecznie łagodzi podrażnienia, ogranicza powstawanie stanów zapalnych, zmniejsza zaczerwienienia i szorstkość skóry, przynosi odczuwalną ulgę w przypadku różnych jej problemów. Kolejnym składnikiem jest cytrulina, która bierze udział między innymi w cyklu mocznikowym, w wyniku którego następuje neutralizacja w organizmie toksycznego amoniaku. Stymuluje również wytwarzanie energii w mięśniach.
Ponadto olej z pestek dyni zawiera szereg innych związków, w tym skwalen, bogactwo witamin (A, C, E, D, K, witamin z gruby B) czy składników mineralnych (selen, cynk, wapń, żelazo, fosfor).
W medycynie naturalnej olej z nasion dyni używany jest jako środek przeciwreumatyczny, przy miażdżycy i przy chorobach naczyniowych, różnorodnych dolegliwościach wątroby, niestrawności, schorzeniach pęcherza i dróg moczowych, pomaga przy moczeniu nocnym (dzieci). Ma potwierdzone działanie jako środek przeciwko pasożytom jelitowym. Jest znanym skutecznym naturalnym remedium przy łagodnych formach przerostu prostaty. Ponadto jest efektywnym środkiem regulującym przemianę hormonalną i metaboliczną, co jest korzystne na przykład w przypadku cukrzycy.
Jako kosmetyk wykazuje efekt przeciwzapalny, przyspiesza regenerację i gojenie naskórka, łagodzi podrażnienia i rumień. Jest olejem bardzo odżywczym, pomaga rozjaśnić i odświeżyć cerę. Nadaje się praktycznie do każdego rodzaju cery, jednak szczególnie znakomity jest dla skóry wrażliwej, suchej, łuszczącej się. Bardzo dobry wybór do pielęgnacji cery dojrzałej. Wykorzystywany jest również w kosmetykach przeciw rozstępom, oraz jako dodatek preparatów do masażu i peelingów.
Olej z nasion dyni jest bardzo przydatny w leczeniu łamliwych paznokci i wypadaniu włosów, szczególnie w przypadku łysienia androgenowego. Pomaga zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się skóry, której nadaje elastyczność i świeżość.
Ponieważ nierafinowany olej dyniowy ma grubą konsystencję i charakterystyczny, dość intensywny zapach może nie być specjalnie lubiany. Jednak olej ten ma bardzo wysoką wartość kosmetyczną i nie należy z niego rezygnować. Olej może być używany w dowolnym rozcieńczeniu, może być dodawany także do innych olejów i produktów w niewielkiej ilości.
Olej z nasion jest również polecany do bezpośredniego spożycia. Jest produktem lekkostrawnym i jak wcześniej zaznaczono ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Będą olejem niezwykle aromatycznym o orzechowym smaku wyśmienicie pasuje do maczania chleba, do makaronu, ziemniaków, do sałatek na zimno. Olej najlepiej używać na zimno, ponieważ w wyższej temperaturze część cennych składników ulega degradacji i olej traci na wartości.
- Nazwa botaniczna
- Cucurbita Pepo L.
- Nazwa INCI
- Cucurbita pepo (Pumpkin) Seed Oil
- Typ
- Naturalny i 100% czysty olej roślinny
- Surowiec
- pestki
- Metoda otrzymywania
- tłoczony na zimno
- Pochodzenie
- Chiny
Do pobrania
inne produkty z tej samej kategorii


Olej marula, nierafinowany

Olej ze słodkich migdałów, nierafinowany eko

Olej awokado, nierafinowany

Olej winogronowy, nierafinowany organiczny

Olej arganowy, nierafinowany

Olej Bakuchi/Bakuchiol, nierafinowany

Oliwa z oliwek

Olej noni, nierafinowany

Olej sojowy, nierafinowany wolny od GMO eko
Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:

Sandalwood & Vanilla, esencja zapachowa

Hydrolizat protein jedwabiu

Adonis, esencja zapachowa

Masło jojoba

Olejek neroli (Citrus aurantium), z...

Maliny w proszku

Mango, esencja zapachowa

Masło awokado

Olejek majerankowy (Origanum majorana)
