Black Friday: Dziś obniżone ceny na wszystko!
Obniżka! Olej z dzikiej róży nierafinowany Zobacz większe

Olej z dzikiej róży nierafinowany

Nazwa INCIRosa Canina (Rosehip) Fruit Oil

Olej z dzikiej róży czysty, bez żadnych dodatków i domieszek. Tłoczony na zimno, nierafinowany. Otrzymany z owoców dzikiej róży zbieranych z krzewów dziko rosnących. Wyróżnia się ładną pomarańczowo-czerwoną barwą i bogatym kompleksem naturalnych przeciwutleniaczy.

Więcej szczegółów

14,56 zł

16,36 zł

Więcej informacji

Dzika róża (Rosa canina) jest kolczastym krzewem z rodziny Różowatych (Rosaceae) występującym obecnie na wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy. Owoce róży są ważnym surowcem leczniczym. Z owoców i nasion otrzymuje się również ceniony w kuchni i kosmetyce olej. Jego rosnąca popularność doprowadziła jednak do sytuacji, że jest coraz trudniej dostępny, szczególnie olej dobrej jakości.

Z tego też względu olej z dzikiej róży bywa często podrabiany, jak również zastępowany olejem z róży uprawianej na plantacjach. Warto zwrócić uwagę, że olej z konkretnego gatunku dzikiej róży (np. róży piżmowej lub rdzawej) może pochodzić wyłącznie z roślin z plantacji, na której uprawiany jest wybrany gatunek. Natomiast bardziej wartościowy olej pozyskiwany jest z surowca zebranego z roślin dziko rosnących i jest zawsze mieszanką różnych gatunków. Głównie jest to Rosa canina a także Rosa rubinosa, Rosa moschata i inne.

Olej otrzymuje się z nasion lub owoców. Tłoczony z całych owoców jest bardziej wartościowy i bogatszy w cenne składniki biologicznie aktywne.

Olej nierafinowany charakteryzuje się bardzo ładną, pomarańczowo-czerwoną barwą. Bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, witaminy i minerały. Dobrze rozprowadza się na skórze, szybko się wchłania. Wykazuje się wszechstronnym, pozytywnym działaniem na skórę, posiada właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, ściągające, nawilżające. Olej z dzikiej róży jest często określany jako „olej młodości”.

Bardzo dobrze chroni przed wolnymi rodnikami, poprawia elastyczność skóry, regeneruje komórki, spowalnia procesy starzenia, zmniejsza powstawanie zmarszczek i redukuje blizny. Jest dobrym wyborem do produktów przeciwstarzeniowych i przeznaczonych dla skóry wymagającej regeneracji. Zwykle stosowany jest w stężeniu do 10%.

 Zawiera wyjątkowo dużą ilość witaminy C, która jest ważnym elementem ochrony przed wolnymi rodnikami i przeciwdziałania starzeniu się komórek skóry. Szczególną cechą witaminy C zawartej w oleju z dzikiej róży jest to, że nie działa drażniąco na skórę oraz nie wchodzi w reakcje z żelazem zawartym w skórze, a więc nie ma szkodliwego efektu powstawania toksycznych rodników (reakcja Fentona) – co niestety może towarzyszyć zwykłej witaminie C używanej w kosmetykach.

Ze względu na wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych - linolowego (ok. 47%) i linolenowego (ok. 33%) - pomaga regenerować się skórze i przyspiesza jej odbudowę, przy jednoczesnym zapobieganiu tworzeniu się zgrubień keloidów i blizn, jest pomocny w leczeniu oparzeń i rozstępów.

Dzięki zawartości GLA olej pomaga zmniejszyć oznaki starzenia się, skuteczny jest zwłaszcza w przypadku „kurzych łapek”, drobnych linii wokół oczu i ust, jak również w zmniejszaniu defektów spowodowanych działaniem słońca i wpływu środowiska.

W badaniach przeprowadzonych w Niemczech dowiedziono, że codzienne stosowanie oleju z dzikiej róży w okresie 4 miesięcy u wszystkich biorących w eksperymencie kobiet nastąpiła widoczna poprawa, zmniejszyły się zmarszczki i uszkodzenia skóry spowodowane promieniowaniem słonecznym.

Inne badania potwierdziły, że stosowanie oleju z dzikiej róży dwa razy dziennie na blizny pooperacyjne spowodowało, że blizny były mniej widoczne, skóra bardziej elastyczna i o ładniejszym kolorycie w porównaniu z osobami, które nie stosowały oleju z dzikiej róży. Taki sam efekt był w przypadku oparzeń.

W medycynie olej z dzikiej róży jest także stosowany w leczeniu suchej, łuszczącej, pękającej lub zniszczonej skóry, w leczeniu egzemy, łuszczycy, plam pigmentowych, blizn.

Olej z dzikiej róży doskonale nadaje się do wykorzystania jako olej bazowy do pielęgnacji skóry w starszym wieku. Często stosowany jest w kremach na noc.

Opinie

Napisz opinię

Olej z dzikiej róży nierafinowany

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: