0
0 Koszyk (pusty)
Olej hibiskusowy, macerat

Olej hibiskusowy, macerat

Olej hibiskusowy - wyciąg z kwiatów ketmii szczawiowej (Hibiskus sabdariffa) na bazie oleju słonecznikowego. Hibiskus zwykle znany z herbatek, a jest doskonałym środkiem kosmetycznym, zarówno do skóry jak i włosów.

6,81 zł Brutto
kod
OY118/3

Ketmia szczawiowa (Hibiskus sabdariffa) nazywana jest również malwą sudańską, ale najczęściej znana jako hibiskus. Uprawiana jest w rejonach subtropikalnych, zwłaszcza w Sudanie, Egipcie, Tajlandii, Meksyku i Chinach.

Prawdopodobnie wywodzi się z Ameryki Środkowej, aczkolwiek niektóre źródła podają, że może pochodzić również z Afryki. Obecnie nie występuje już w stanie dzikim. Surowcem są kielichy kwiatowe zebrane po przekwitnieniu, na początku zawiązywania owoców.

Głównymi składnikami czynnymi hibiskusa są flawonoidy, w tym antocyjany, kwasy organiczne i polisacharydy. Najważniejszymi antocyjanami są cyjanidyny i delfinidyny. To właśnie one nadają mocny, purpurowy kolor. Cechuje je szerokie spektrum aktywności biologicznej, przede wszystkim działanie antyoksydacyjne i detoksykacyjne. Kolejnym ważnym związkiem o działaniu antyoksydacyjnym jest kwas protokatechowy.

Obecność w/w składników decyduje o bardzo silnym działaniu przeciwutleniającym hibiskusa. Hibiskus zawiera wysoki procent kwasów organicznych (15-30%), w tym kwas hibiskusowy, szczawiowy, winowy, jabłkowy, cytrynowy. Kwasy szczawiowy i winowy stanowią ponad trzy czwarte ogółu kwasów obecnych w hibiskusie. Dużą cześć (ok. 15%) stanowią śluzy w formie heterogenicznych polisacharydów.

Hibiskus jest popularnym składnikiem napojów o kwaśnym smaku, herbatek owocowych, deserów. Tradycyjnie wykorzystywany jest również w celach leczniczych, do leczenia najróżniejszych chorób. W medycynie ajurwedyjskiej, a także chińskiej kwiaty hibiskusa stały się ważnym remedium na problemy z włosami. Napar z kwiatów jest dodawany do olejków przeznaczonych do regularnej pielęgnacji włosów. Stosowanie olejku sprawia, że włosy stają się mocniejsze, miękkie i lśniące. W Indiach popularny jest olejek o nazwie Jaba Kusam, który wielką popularność zawdzięcza szczególnie za sprawą skuteczności przeciwko łupieżowi.

Powodem stosowania hibiskusa jest jego zdolność do zapobiegania i likwidowania wielu problemów dotyczących włosów. Zmniejsza złuszczanie, świąd, zaczerwienienie skóry głowy. Kwiaty hibiskusa stosowane są aby zmniejszyć lub zapobiec siwieniu, łysieniu i wypadaniu włosów, łupieżowi, rozdwajaniu końcówek, łojotokowi, podrażnieniu skóry głowy. Hibiskus stymulując krążenie krwi w skórze głowy przyczynia się do dostarczenia niezbędnych składników odżywczych do cebulek włosowych.

Hibiskus pomaga w eliminacji toksyn ze skóry i pomaga przywrócić normalną równowagę kwasowo-zasadową. Posiada doskonałe właściwości tonizujące i zmiękczające, zmniejsza negatywny wpływ zanieczyszczeń docierających do skóry i stresu oksydacyjnego. Wspomaga mechanizmy ochronne skóry, działa immunostymulacjo. Hibiskus jest częstym składnikiem w nowych ekologicznych produktach. Znajduje zastosowanie w rewitalizujących i odmładzających zabiegach, w specjalistycznych kosmetykach poprawiających elastyczność i koloryt skóry. W preparatach przeciwtrądzikowych, w preparatach do modelowania figury i antycellulitowych, dla mężczyzn w produktach po goleniu.

Dane

Nazwa botaniczna
Hibiscus sabdariffa L.
Nazwa INCI
Hibiscus Sabdariffa Flower & Helianthus Annuus Seed Oil
Synonimy/Inne nazwy
Hibiscus Infused Oil
Skład
Hibiscus sabdariffa flower extract – 20%, Helianthus annuus seed oil – 80%
Typ
ekstrakt ziołowy w oleju roślinnym
Surowiec
kwiaty
Metoda otrzymywania
wyciąg ziołowy
Pochodzenie
Wielka Brytania