0
0 Koszyk (Pusty)
Olej macadamia

Olej makadamia, nierafinowany bez zapachu eko

10,33 zł

Organiczny olej tłoczony na zimno z orzechów makadamii, nierafinowany, bez zapachu. Olej naturalny i czysty w 100%. Brak orzechowego zapachu sprawia, że ten olej jest tak samo wszechstronny jak olej rafinowany a jednocześnie dostarcza pełen wachlarz dobroczynnych właściwości oleju nierafinowanego. Dodatkowo jest to luksusowa ekologiczna wersja oleju.

Wybierz
W magazynie

Makadamia jest wysokim drzewem, które pochodzi z tropikalnych lasów wschodniej i północnej Australii. Wydaje orzechy o bardzo twardej łupinie i smacznym miąższu, który zawiera do 78% tłuszczu. Czas dojrzewania orzechów wynosi ok. 30 tygodni i zbierane są dopiero, gdy spadną na ziemię.

Na początku lat 80-tych o oleju makadamii stało się głośno za sprawą odkrycia jego wyjątkowej biozgodności z ludzką skórą. O tego czasu jest on coraz bardziej popularnym olejem do pielęgnacji skóry i włosów, również kosmetyki z jego udziałem cieszą się coraz większą popularnością. Olej ten jest jadalny, ale większa część produkcji jest przeznaczona właśnie dla celów kosmetycznych.

Olej z makadamii swoją wyjątkowość zawdzięcza bardzo wysokiej zawartości kwasu oleopalmitynowego (omega 7). Jedynym olejem, który pod tym względem może równać z olejem z makadamii jest tylko olej rokitnikowy. Kwas oleopalmitynowy dawniej otrzymywany był z tłuszczu wielorybów, dziś jednak dla osób wrażliwych ekologicznie i chcących uratować te piękne ssaki dla przyszłych pokoleń jest to nie do przyjęcia.

Kwas oleopalmitynowy występuje naturalnie w ludzkiej skórze i jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem, ważnym dla młodego wyglądu, kondycji i zdrowia skóry. Działa antybakteryjnie chroniąc skórę przed infekcjami, leczniczo, wspomaga regenerację komórek, chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, utrzymuje nawilżenie i elastyczność skóry. Z wiekiem produkcja kwasu oleopalmitynowego maleje. Ale jego niedobory można uzupełnić stosując na przykład olej z makadamii.

Olej jest również bogatym źródłem skwalenu, naturalnego przeciwutleniacza, który jest składnikiem warstwy lipidowej ludzkiej skóry. Zawiera także znaczne ilości tokotrienolu, jednej z form witaminy E. Substancja ta jest dużo silniejszym antyutleniaczem i dużo lepiej chroni komórki przed wolnymi rodnikami niż tokoferol, podstawowa forma witaminy E. Ostatnie badania pokazują również, że tokotrienol może okazać się skutecznym lekiem w leczeniu nowotworów, ponieważ podawany chorym powodował zmniejszanie się guzów.

Olej z makadamii ma doskonałe właściwości lecznicze i regeneracyjne, dlatego jest z powodzeniem stosowany w przypadku blizn, oparzeń słonecznych, podrażnień, wyprysku, łuszczycy i drobnych ran. W pielęgnacji skóry jest często podstawą dla produktów przeciwstarzeniowych i przeciwzmarszczkowych. Jest to jeden z najlepszych olejów do masażu, aromaterapii i zabiegów spa.

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Macadamia integrifolia
Nazwa INCI
Macadamia Integrifolia Oil
Synonimy/Inne nazwy
Macadamia Nut, Bauple Nut, Queensland Nut, Nut Oak
Numer CAS
129811-19-4
Opis
Olej roślinny naturalny i czysty w 100%. Tłoczony na zimno, deodoryzowany, z upraw ekologicznych
Surowiec
Orzechy
Metoda otrzymywania
Tłoczony na zimno i deodoryzowany
Pochodzenie
Włochy