Mak (Papaver orientale): Olej z nasion rafinowany

Olej z nasion maku jest wszechstronnym i skutecznym naturalnym środkiem zmiękczającym. Charakteryzuje się właściwościami, które go predysponują do zastosowania w produktach dla niemowląt, osób o wrażliwej i suchej skórze, a także do pielęgnacji ust.

Kod: OY76
Dostępność:
Brak w magazynie

Guarantee safe & Secure checkout

Olej tłoczony jest na zimno z nasion maku lekarskiego i delikatnie rafinowany by otrzymać olej o bardzo wysokiej jakości, zawierający niezbędne składniki odżywcze, co sprawia, że jest zoptymalizowany do zastosowań kosmetycznych.

Olej makowy charakteryzuje się wysoką zawartością tokoferoli, głównie gamma-tokoferolu. Ponadto zawiera tokotrienole (głównie alfa, gamma), witaminę D oraz fitosterole (kampesterol, stigmasterol, sitosterol, delta 5-avenasterol). W oleju z nasion maku najwięcej jest kwasu linolowego, którego zawartość może dochodzić nawet do 74,5%. W znaczącej ilości są także kwasy oleinowy i palmitynowy. W oleju stwierdzono także obecność związków lotnych.

Zastosowanie kosmetyczne

Olej makowy jest bardzo łagodny dla skóry, z tego też powodu jest idealny do kremów, olejków i innych produktów dla niemowląt. Znacznie poprawia nawilżenie skóry, jej jędrność i elastyczność, wygładza, poprawia funkcje ochronne skóry i zmniejsza utratę wilgoci. Jest bardzo skuteczny zmniejszeniu utraty wody przez naskórek, co czyni skórę gładszą, bardziej miękką i elastyczną.

Działa bardzo dobrze jako składnik kremów do skóry suchej, uszkodzonej, balsamów i maseł do ciała. Jest bardzo dobrym olejem do masażu, gdzie może być stosowany samodzielnie lub w mieszankach, wyraźnie poprawiając kondycję skóry. Idealnie nadaje się również jako składnik produktów do pielęgnacji ust.

Olej makowy polecany jest także do pielęgnacji włosów i skóry głowy, jako środek zmiękczający, redukujący suchość skóry i włosów oraz poprawiający ich wygląd.

Zastosowanie spożywcze

Dawniej, szczególnie na przełomie XIX i XX wieku olej makowy był olejem często używanym w kuchni. Później jego popularność spadła, gdyż został wyparty przez inne oleje. Jednak jego niezaprzeczalne walory prozdrowotne spowodowały, że ponownie wraca do łask. Najczęściej wykorzystuje się go do przyrządzania sałatek, do pieczywa, czy skrapiania potraw. Wzbogacana nim jest oliwa z oliwek czy olej migdałowy.

Więcej informacji
Nazwa botaniczna:Papaver Orientale L.
INCIPapaver somniferum seed oil
Rodzaj olejuOlej roślinny rafinowany
Metoda otrzymaniaTłoczony w prasie, rafinowany
SurowiecNasiona
PochodzieniePakistan