Olej rydzowy nierafinowany / olej z nasion lnianki siewnej (Camelina Sativa)
Olej rydzowy z nasion lnianki siewnej (Camelina sativa), nierafinowany. Lekki, szybko wchłaniający się olej roślinny o wyjątkowo wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – przede wszystkim omega-3 (kwas α-linolenowy) oraz omega-6 i omega-9. Bogaty w naturalne tokoferole (witaminę E), fitosterole i przeciwzapalne polifenole, wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, regenerujące i ochronne. Stosowany zewnętrznie wzmacnia barierę lipidową skóry, redukuje zaczerwienienia i podrażnienia, wspomaga gojenie się zmian zapalnych, łagodzi objawy egzemy i AZS. Szczególnie polecany do pielęgnacji skóry wrażliwej, reaktywnej, naczyniowej i trądzikowej. Wspiera nawilżenie i elastyczność naskórka, działa kojąco po goleniu, depilacji i ekspozycji na słońce. W pielęgnacji skóry głowy ogranicza łojotok i łupież, wzmacniając jednocześnie cebulki włosów. Poprawia kondycję dłoni, stóp i paznokci, nie pozostawiając tłustego filmu. Bezpieczny dla skóry wrażliwej, dzieci i kobiet w ciąży. W produktach kosmetycznych sprawdza się jako składnik kremów, serum, olejków do masażu, emulsji przeciwzapalnych i dermokosmetyków. W zastosowaniu wewnętrznym wspiera układ sercowo-naczyniowy i odpornościowy.
Kod produktu: O075-100ml
Obowiązkowe pola oznaczone są symbolem - *
Opis
Lnianka siewna (Camelina sativa (L.) Crantz), jest jednoroczną rośliną oleistą z rodziny Brassicaceae (kapustowate), spokrewniona z rzepakiem i gorczycą. Nazywana również "złotym lnem", dawniej szeroko uprawiana w Europie Środkowej, obecnie wraca do łask jako roślina ekologiczna i surowiec kosmetyczny. Roślina osiąga 30–100 cm wysokości, ma cienkie, lancetowate liście i drobne, żółte kwiaty. Olej pozyskuje się z nasion poprzez tłoczenie na zimno – zawiera wyjątkowo wysokie stężenie kwasów omega-3 i naturalnych antyoksydantów.
Skład chemiczny
Profil kwasów tłuszczowych:
-
Kwas α-linolenowy (C18:3, omega-3): 30–42%
-
Kwas linolowy (C18:2, omega-6): 15–25%
-
Kwas oleinowy (C18:1, omega-9): 12–20%
-
Kwas eikozenowy (C20:1): 10–16%
-
Kwas erukowy (C22:1): <5% (zwykle śladowy w odmianach jadalnych)
-
Kwas palmitynowy i stearynowy: <5%
Dodatkowe składniki:
-
Tokoferole (witamina E) – szczególnie γ- i δ-tokoferol
-
Fitosterole (β-sitosterol)
-
Polifenole, fosfolipidy
-
Skwalen, chlorofil (zielonkawa barwa)
Parametry organoleptyczne
-
Konsystencja: lekka, płynna
-
Kolor: żółto-zielony lub złocisty
-
Zapach: intensywny, roślinno-orzechowy, lekko gorczycowy
-
Smak: wyraźny, lekko pikantny, przypominający olej lniany
Właściwości kosmetyczne i zalecenia stosowania
Skóra (twarz, ciało):
-
Silnie przeciwzapalny i regenerujący – idealny dla skóry z AZS, egzemą, trądzikiem różowatym,
-
Odbudowuje barierę lipidową, zmniejsza TEWL,
-
Łagodzi podrażnienia, uczucie swędzenia i napięcia skóry,
-
Działa kojąco i normalizująco na skórę mieszaną, reaktywną i naczyniową.
Włosy i skóra głowy:
-
Działa jak naturalny emolient, szczególnie dla skóry z łuszczycą, łupieżem, przesuszeniem,
-
Odżywia cebulki, redukuje stany zapalne skóry głowy.
Dłonie i stopy:
-
Regeneruje popękaną skórę, działa ochronnie i zmiękczająco,
-
Szybko się wchłania, dobrze tolerowany nawet przy zmianach skórnych.
Paznokcie:
-
Wzmacnia płytkę, nawilża i wygładza skórki,
-
Może być stosowany samodzielnie lub jako baza w olejkach pielęgnacyjnych.
Właściwości farmakologiczne
-
Przeciwzapalne: hamuje działanie mediatorów zapalnych (IL-1β, TNF-α),
-
Antyoksydacyjne: silna aktywność dzięki tokoferolom i polifenolom,
-
Immunomodulujące: wspiera miejscową odporność skóry i regenerację,
-
Naczynioprotekcyjne: wpływ na poprawę mikrokrążenia i elastyczność naczyń,
-
Neuroprotekcyjne (przy spożyciu): działanie omega-3 w kontekście układu nerwowego,
-
Lipidoregulujące: stabilizuje profil lipidowy skóry i błon komórkowych.
Toksykologia i bezpieczeństwo
-
Niekomedogenny – odpowiedni nawet dla cery trądzikowej,
-
Hipoalergiczny – bardzo niskie ryzyko reakcji alergicznej,
-
Nie zawiera alergenów z listy IFRA,
-
Bezpieczny do stosowania u dzieci, kobiet w ciąży i skóry wrażliwej,
-
Może ulec utlenieniu – przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu (najlepiej w lodówce).
Kompatybilność
Kompatybilny z:
-
Olejami tłustymi (np. avocado, konopny, masło shea),
-
Olejami suchymi (np. jojoba, pestki winogron, skwalan),
-
Emulgatorami O/W i W/O,
-
Aktywnymi składnikami przeciwstarzeniowymi: koenzym Q10, witamina E, alantoina.
Niekompatybilny z:
-
Składnikami silnie zasadowymi,
-
Długotrwałą ekspozycją na wysoką temperaturę (utrata właściwości NNKT),
-
Produktami z wysokim stężeniem estrów etylowych – możliwe przyspieszenie utleniania.
Zastosowanie i dawkowanie
Kosmetyki i pielęgnacja:
-
Kremy, balsamy: 3–15%
-
Serum przeciwzapalne lub barierowe: 5–20%
-
Kosmetyki dla skóry naczyniowej, atopowej i dojrzałej
Masaż:
-
Olej bazowy lub uzupełniający (20–100%) – lekki, dobrze się rozprowadza
Mydła (na zimno):
-
Frakcja tłuszczowa: 5–10%
-
Supertłuszczenie: do 8%
-
Daje delikatną pianę, wspomaga właściwości łagodzące
Inne zastosowania
-
Surowiec do preparatów dla skóry atopowej (dermokosmetyki),
-
Olej nośnikowy dla substancji lipofilowych (np. kwasu ferulowego, retinoidów),
-
Baza do naturalnych dezodorantów i kosmetyków ochronnych,
-
W produktach dla dzieci – łagodzące kremy, oliwki i maści pielęgnacyjne.
Zastosowanie spożywcze i wewnętrzne
Spożywcze:
-
Dopuszczony jako olej jadalny, bogaty w ALA (omega-3),
-
Zalecany w diecie przeciwzapalnej, wspierającej układ sercowo-naczyniowy,
-
Do stosowania na zimno – do sałatek, past, smoothie (nie do smażenia),
-
Zalecana dzienna dawka: 1–2 łyżeczki (5–10 ml) u osoby dorosłej,
-
Bezpieczny – brak efektów ubocznych przy normalnym spożyciu,
-
Ograniczenia: ostrożność u osób z zaburzeniami krzepnięcia (duża ilość omega-3).
Wewnętrzne (terapia dietetyczna):
-
Może wspierać terapię reumatoidalnego zapalenia stawów, nadciśnienia, hiperlipidemii,
-
Brak znanych interakcji z lekami – ale ostrożność przy równoczesnym stosowaniu NLPZ lub leków przeciwzakrzepowych.
Czy wiesz, że?
-
Lnianka to jedna z najstarszych roślin oleistych Europy – uprawiano ją już w epoce brązu.
-
Znana jako „złoty len” – mimo podobieństwa, nie jest spokrewniona z lnem (Linum usitatissimum).
-
Olej z lnianki cechuje się wyjątkowo wysoką stabilnością oksydacyjną wśród olejów bogatych w omega-3.
-
Jest jednym z nielicznych olejów jednocześnie zawierających ponad 30% omega-3 i dużą ilość tokoferoli.
-
Lnianka jest rośliną fitosanitarną – wspiera zdrowie gleby i poprawia płodozmian.
-
Bywa wykorzystywana jako składnik pasz i suplementów dla zwierząt sportowych (np. koni) – dzięki wysokiej wartości energetycznej i przeciwzapalnej.