Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Olej rydzowy nierafinowany / olej z nasion lnianki siewnej (Camelina Sativa)

Olej rydzowy z nasion lnianki siewnej (Camelina sativa), nierafinowany. Lekki, szybko wchłaniający się olej roślinny o wyjątkowo wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – przede wszystkim omega-3 (kwas α-linolenowy) oraz omega-6 i omega-9. Bogaty w naturalne tokoferole (witaminę E), fitosterole i przeciwzapalne polifenole, wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, regenerujące i ochronne. Stosowany zewnętrznie wzmacnia barierę lipidową skóry, redukuje zaczerwienienia i podrażnienia, wspomaga gojenie się zmian zapalnych, łagodzi objawy egzemy i AZS. Szczególnie polecany do pielęgnacji skóry wrażliwej, reaktywnej, naczyniowej i trądzikowej. Wspiera nawilżenie i elastyczność naskórka, działa kojąco po goleniu, depilacji i ekspozycji na słońce. W pielęgnacji skóry głowy ogranicza łojotok i łupież, wzmacniając jednocześnie cebulki włosów. Poprawia kondycję dłoni, stóp i paznokci, nie pozostawiając tłustego filmu. Bezpieczny dla skóry wrażliwej, dzieci i kobiet w ciąży. W produktach kosmetycznych sprawdza się jako składnik kremów, serum, olejków do masażu, emulsji przeciwzapalnych i dermokosmetyków. W zastosowaniu wewnętrznym wspiera układ sercowo-naczyniowy i odpornościowy.

Przejdź do pełnego opisu

Kod produktu: O075-100ml

Cena 6,23 zł
Wybierz 100ml 250ml 500ml 1l 5l
szt.
Dostępność:
dostępny

Opis

Lnianka siewna (Camelina sativa (L.) Crantz), jest jednoroczną rośliną oleistą z rodziny Brassicaceae (kapustowate), spokrewniona z rzepakiem i gorczycą. Nazywana również "złotym lnem", dawniej szeroko uprawiana w Europie Środkowej, obecnie wraca do łask jako roślina ekologiczna i surowiec kosmetyczny. Roślina osiąga 30–100 cm wysokości, ma cienkie, lancetowate liście i drobne, żółte kwiaty. Olej pozyskuje się z nasion poprzez tłoczenie na zimno – zawiera wyjątkowo wysokie stężenie kwasów omega-3 i naturalnych antyoksydantów.

Skład chemiczny

Profil kwasów tłuszczowych:

  • Kwas α-linolenowy (C18:3, omega-3): 30–42%

  • Kwas linolowy (C18:2, omega-6): 15–25%

  • Kwas oleinowy (C18:1, omega-9): 12–20%

  • Kwas eikozenowy (C20:1): 10–16%

  • Kwas erukowy (C22:1): <5% (zwykle śladowy w odmianach jadalnych)

  • Kwas palmitynowy i stearynowy: <5%

Dodatkowe składniki:

  • Tokoferole (witamina E) – szczególnie γ- i δ-tokoferol

  • Fitosterole (β-sitosterol)

  • Polifenole, fosfolipidy

  • Skwalen, chlorofil (zielonkawa barwa)

Parametry organoleptyczne

  • Konsystencja: lekka, płynna

  • Kolor: żółto-zielony lub złocisty

  • Zapach: intensywny, roślinno-orzechowy, lekko gorczycowy

  • Smak: wyraźny, lekko pikantny, przypominający olej lniany

Właściwości kosmetyczne i zalecenia stosowania

Skóra (twarz, ciało):

  • Silnie przeciwzapalny i regenerujący – idealny dla skóry z AZS, egzemą, trądzikiem różowatym,

  • Odbudowuje barierę lipidową, zmniejsza TEWL,

  • Łagodzi podrażnienia, uczucie swędzenia i napięcia skóry,

  • Działa kojąco i normalizująco na skórę mieszaną, reaktywną i naczyniową.

Włosy i skóra głowy:

  • Działa jak naturalny emolient, szczególnie dla skóry z łuszczycą, łupieżem, przesuszeniem,

  • Odżywia cebulki, redukuje stany zapalne skóry głowy.

Dłonie i stopy:

  • Regeneruje popękaną skórę, działa ochronnie i zmiękczająco,

  • Szybko się wchłania, dobrze tolerowany nawet przy zmianach skórnych.

Paznokcie:

  • Wzmacnia płytkę, nawilża i wygładza skórki,

  • Może być stosowany samodzielnie lub jako baza w olejkach pielęgnacyjnych.

Właściwości farmakologiczne

  • Przeciwzapalne: hamuje działanie mediatorów zapalnych (IL-1β, TNF-α),

  • Antyoksydacyjne: silna aktywność dzięki tokoferolom i polifenolom,

  • Immunomodulujące: wspiera miejscową odporność skóry i regenerację,

  • Naczynioprotekcyjne: wpływ na poprawę mikrokrążenia i elastyczność naczyń,

  • Neuroprotekcyjne (przy spożyciu): działanie omega-3 w kontekście układu nerwowego,

  • Lipidoregulujące: stabilizuje profil lipidowy skóry i błon komórkowych.

Toksykologia i bezpieczeństwo

  • Niekomedogenny – odpowiedni nawet dla cery trądzikowej,

  • Hipoalergiczny – bardzo niskie ryzyko reakcji alergicznej,

  • Nie zawiera alergenów z listy IFRA,

  • Bezpieczny do stosowania u dzieci, kobiet w ciąży i skóry wrażliwej,

  • Może ulec utlenieniu – przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu (najlepiej w lodówce).

Kompatybilność

Kompatybilny z:

  • Olejami tłustymi (np. avocado, konopny, masło shea),

  • Olejami suchymi (np. jojoba, pestki winogron, skwalan),

  • Emulgatorami O/W i W/O,

  • Aktywnymi składnikami przeciwstarzeniowymi: koenzym Q10, witamina E, alantoina.

Niekompatybilny z:

  • Składnikami silnie zasadowymi,

  • Długotrwałą ekspozycją na wysoką temperaturę (utrata właściwości NNKT),

  • Produktami z wysokim stężeniem estrów etylowych – możliwe przyspieszenie utleniania.

Zastosowanie i dawkowanie

Kosmetyki i pielęgnacja:

  • Kremy, balsamy: 3–15%

  • Serum przeciwzapalne lub barierowe: 5–20%

  • Kosmetyki dla skóry naczyniowej, atopowej i dojrzałej

Masaż:

  • Olej bazowy lub uzupełniający (20–100%) – lekki, dobrze się rozprowadza

Mydła (na zimno):

  • Frakcja tłuszczowa: 5–10%

  • Supertłuszczenie: do 8%

  • Daje delikatną pianę, wspomaga właściwości łagodzące

Inne zastosowania

  • Surowiec do preparatów dla skóry atopowej (dermokosmetyki),

  • Olej nośnikowy dla substancji lipofilowych (np. kwasu ferulowego, retinoidów),

  • Baza do naturalnych dezodorantów i kosmetyków ochronnych,

  • W produktach dla dzieci – łagodzące kremy, oliwki i maści pielęgnacyjne.

Zastosowanie spożywcze i wewnętrzne

Spożywcze:

  • Dopuszczony jako olej jadalny, bogaty w ALA (omega-3),

  • Zalecany w diecie przeciwzapalnej, wspierającej układ sercowo-naczyniowy,

  • Do stosowania na zimno – do sałatek, past, smoothie (nie do smażenia),

  • Zalecana dzienna dawka: 1–2 łyżeczki (5–10 ml) u osoby dorosłej,

  • Bezpieczny – brak efektów ubocznych przy normalnym spożyciu,

  • Ograniczenia: ostrożność u osób z zaburzeniami krzepnięcia (duża ilość omega-3).

Wewnętrzne (terapia dietetyczna):

  • Może wspierać terapię reumatoidalnego zapalenia stawów, nadciśnienia, hiperlipidemii,

  • Brak znanych interakcji z lekami – ale ostrożność przy równoczesnym stosowaniu NLPZ lub leków przeciwzakrzepowych.

Czy wiesz, że?

  1. Lnianka to jedna z najstarszych roślin oleistych Europy – uprawiano ją już w epoce brązu.

  2. Znana jako „złoty len” – mimo podobieństwa, nie jest spokrewniona z lnem (Linum usitatissimum).

  3. Olej z lnianki cechuje się wyjątkowo wysoką stabilnością oksydacyjną wśród olejów bogatych w omega-3.

  4. Jest jednym z nielicznych olejów jednocześnie zawierających ponad 30% omega-3 i dużą ilość tokoferoli.

  5. Lnianka jest rośliną fitosanitarną – wspiera zdrowie gleby i poprawia płodozmian.

  6. Bywa wykorzystywana jako składnik pasz i suplementów dla zwierząt sportowych (np. koni) – dzięki wysokiej wartości energetycznej i przeciwzapalnej.