Koszyk (Pusty) 0
Olej lniany nierafinowany

Olej lniany nierafinowany

C1792
5,64 zł

Olej lniany tłoczony na zimno, nierafinowany. Wyjątkowy olej, który posiada wszechstronne korzystne działanie na zdrowie. Jest bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), należącego do kwasów tłuszczowych omega-3.

W magazynie

Len udomowiony został w Mezopotamii prawdopodobnie w szóstym tysiącleciu p.n.e., czyli uprawiany jest przez człowieka już ponad osiem tysięcy lat. Siemię lniane, czyli nasiona lnu są cennym składnikiem zdrowej diety, używane jest w terapii różnych schorzeń. Z nasion lnu wytłaczany jest również olej. Olej lniany należy do najlepszych olejów schnących. Olej ten ma udokumentowane liczne właściwości terapeutyczne. Stanowi podstawę lub jest ważnym składnikiem wielu diet zdrowotnych. Uważany jest również za efektywny środek w leczeniu i zapobieganiu chorobom serca, zaburzeń hormonalnych czy dolegliwości o podłożu zapalnym i autoimmunologicznym.

Olej lniany w ponad 90% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9, które są składnikami absolutnie niezbędnymi dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Decydującą rolę odgrywa wysoka obecność kwasów omega-3, w szczególności kwasu alfa-linolenowego (ALA). Jest to tzw. witamina F, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania najróżniejszych układów i procesów organizmu. W przypadku skóry witamina F jest niezbędna na przykład do regeneracji i właściwej elastyczności. Olej lniany zastosowany na skórę normalizuje jej czynności, nadaje prawidłową elastyczność i odporność na niekorzystne czynniki zewnętrzne. Poprawia zdolność ziarninowania i szybkiej regeneracji naskórka, działa również kojąco, nawilżająco i przeciwzapalnie. Olej lniany może pomóc uspokoić skórę i złagodzić stan zapalny, zmniejszyć obrzęk i zaczerwienienie a także poprawić ogólny stan zdrowia skóry. Przyczynia się do prawidłowego wzrostu włosów, na które działa rewitalizująco. Podobnie jego odżywcze i lecznicze właściwości mogą być pomocne w przypadku problemów z paznokciami.

Z powyższych względów olej lniany jest doskonałym dodatkiem do preparatów przeznaczonych do pomocy w leczeniu bardzo różnych problemów skórnych, w tym dolegliwości o charakterze przewlekłym. Jest również wyśmienitym olejem do masażu.

Z uwagi na wysoką zawartość kwasów omega-3 olej lniany jest mniej odporny na utlenianie niż inne oleje. Olej lniany przegrzany w momencie tłoczenia lub z dużą ilością zanieczyszczeń jełczeje dosłownie błyskawicznie. Pomóc może przechowywanie w niskiej temperaturze ale dla oleju, który ma być używany w celach kosmetycznych nie zawsze to rozwiązanie jest możliwe do zastosowania.

Z tego też powodu długo nie mogliśmy znaleźć oleju, który by był produkowany w taki sposób, który zapewniałby mu odpowiednią odporność. Ten olej jest znakomitej jakości i jak na olej z lnu ma wyjątkowo dobrą trwałość.

By jeszcze bardziej wydłużyć jego przydatność do użycia możesz zabezpieczyć go przed utlenianiem dodając witaminę E lub jeszcze lepiej ekstrakt z rozmarynu, wystarczy 0,5 - 1%. Tak samo można postępować z innymi olejami. Szczególnie jeśli są to oleje dość drogie a wiesz, że nie zużyjesz ich zbyt szybko.

Tutaj znajdziesz więcej informacji nt. przyczyn psucia się olejów i sposobach zabezpieczania przed jełczeniem

Specyfikacja

Nazwa INCI
Linum Usitatissimum Seed Oil
Numer CAS
8001-26-1
Liczba kwasowa
0,548
Liczba nadtlenkowa
1,38