Koszyk (Pusty) 0
Olej laurowy

Olej laurowy

E1849/13
13,77 zł

Olej laurowy otrzymany z owoców wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis). Gęsty, bardzo aromatyczny, ciemnozielony olej. W temperaturze pokojowej w formie półpłynnej lub stałej. Znaczna ilość olejków lotnych nadaje mu mocny zapach, przypominający aromat eukaliptusa. 100% czysty, bez żadnych dodatków, nierafinowany.

W magazynie

Olej laurowy jest otrzymywany z dojrzałych owoców wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis). Liście wawrzynu, zwane liśćmi laurowymi są popularną przyprawą używaną w kuchni. Owoce zawierają od 30 do 40% kwasów tłuszczowych i ok. 1% olejków lotnych. Wawrzyn jest wiecznie zielonym drzewem lub krzewem, pochodzącym z bliskiego wschodu. Obecnie jest uprawiany głównie w Turcji, Grecji, Włoszech a także innych rejonach basenu Morza Śródziemnego.

Do wytwarzania oleju przeznaczonego do celów kosmetycznych i leczniczych nie stosuje się metody tłoczenia na zimno. Olej tłoczony na zimno może być stosowany tylko do celów technicznych, ponieważ jest on trujący z uwagi na uwalniające się w trakcie tłoczenia z nasion toksyczne związki, które w zetknięciu z wodą tworzą cyjanowodór. Zdrowy i wolny od szkodliwych substancji olej otrzymuje się metodą ekstrakcji gorącą wodą pulpy owocowej, albo za pomocą rozpuszczalników. Nasz olej otrzymywany jest pierwszą metodą.

Surowy olej w temperaturze pokojowej jest w formie stałej lub półpłynnej. Topi się powyżej 30°C. Koloru zielonego lub zielono-brązowego. W dotyku lepki, wolno przenika przez skórę, nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Olej laurowy jest olejem jadalnym ale bardzo mocny, gorzki smak uniemożliwia jego stosowanie do celów spożywczych.

Na Bliskim Wchodzie olej laurowy znany jest od bardzo dawna. Natomiast w Europie najpierw popularność zdobyło mydło Aleppo, do którego produkcji używa się oleju laurowego. Dopiero później przyszło zainteresowanie samym olejem i jego popularność ciągle rośnie, ponieważ jest on idealny nie tylko do tworzenia luksusowego mydła, ale również ma szereg unikalnych właściwości pielęgnacyjnych, które czynią go cennym składnikiem kosmetyków i produktów leczniczych.

Jest to bardzo odżywczy i regeneracyjny olej, o wysokiej zawartości związków biologicznie czynnych, w tym antyoksydantów, olejków lotnych, związków przeciwzapalnych i antyseptycznych. Jest często stosowany w leczeniu różnorodnych problemów skórnych, w tym takich jak wyprysk, łuszczyca, trądzik, zakażenia grzybicze. Olej laurowy stosowany jest także jako środek zapobiegający wypadaniu włosów i wzmacniający cebulki włosowe, w walce z łupieżem, a także jest to również skuteczny środek przeciwko wszawicy.

Najważniejsze właściwości oleju laurowego to: dezynfekujące, oczyszczające, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze, ściągające, łagodzące, kojące, rozkurczowe, gojące, odświeżające i orzeźwiające, zmiękczające, zmniejsza przekrwienie, odstraszające owady (komary).

Uwagi dotyczące stosowania

Odradzamy używania oleju laurowego bez rozcieńczenia. Fani naturalnej kosmetyki lubią stosować surowce kosmetyczne jako kosmetyk w surowej formie ale czasem jest to zły pomysł. Olej laurowy ma silny zapach, który szczególnie przy stosowaniu na twarz może być trudny do wytrzymania. Nierozcieńczony może także powodować podrażnienia ze względu na wysoką zawartość substancji czynnych.

By otrzymać olejek do pielęgnacji, masażu lub leczniczy polecamy rozcieńczyć olej laurowy obojętnym i bezzapachowym olejem (np. jojoba, makadamia, migdałowy, sojowy, winogronowy, kokosowy frakcjonowany). Wówczas będziemy mieli łatwy do stosowania olejek, o łagodnym, odświeżającym zapachu. Stosujemy stężenie od 10 do maksymalnie 50%, czyli np. 10% oleju laurowego dajemy na 90% rozcieńczalnika. Zapach można dodatkowo zmienić dodając olejki eteryczne lub zapachowe.

Przechowywanie: Olej laurowy jest olejem trwałym, aczkolwiek jak zawsze dla zachowania świeżości i jakości zalecamy chronić go przed światłem, dostępem powietrza i wilgoci.

Specyfikacja

Nazwa INCI
Laurus Nobilis Fruit Oil