Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Olej marchwiowy nierafinowany / olej z nasion marchwi (Daucus carota)

Nierafinowany olej z nasion marchwi (Daucus carota). Luksusowy, silnie bioaktywny olej roślinny, ceniony w kosmetyce naturalnej za wyjątkowe właściwości przeciwstarzeniowe, regenerujące i rozjaśniające. Tłoczony na zimno z dojrzałych nasion marchwi, zachowuje pełnię związków aktywnych: nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), seskwiterpenów, poliacetylenów, tokoferoli i fitosteroli. Posiada wyrazisty, korzenno-ziołowy aromat i złocistą barwę – to czyni go surowcem o unikalnym charakterze. Olej ten wspomaga odbudowę bariery lipidowej, poprawia napięcie skóry, redukuje przebarwienia i łagodzi objawy stanów zapalnych. Szczególnie polecany jest do pielęgnacji skóry dojrzałej, zmęczonej, wrażliwej, a także w produktach regenerujących włosy i skórę głowy. Działa odżywczo na paznokcie i skórki, a jako dodatek do kosmetyków do dłoni i stóp – zmiękcza i regeneruje szorstką skórę. Idealny jako składnik kremów, serum, maseł, olejków do masażu i kosmetyków po opalaniu. Może być stosowany samodzielnie lub jako faza tłuszczowa emulsji, w stężeniu od kilku do kilkudziesięciu procent. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwutleniającym, wspiera zdrowy wygląd skóry i włosów, a przy tym nadaje formułom wyjątkowy, zmysłowy charakter.

Przejdź do pełnego opisu

Kod produktu: O001-10ml

Cena 4,66 zł
Wybierz 10ml 30ml 50ml 100ml 250ml 500ml 1l
szt.
Dostępność:
dostępny

Opis

Daucus carota L. subsp. sativus to uprawna forma dzikiej marchwi, należąca do rodziny Apiaceae (selerowate). Naturalnie występuje w Europie, Azji i Afryce Północnej. Olej z nasion marchwi (nie z korzenia!) pozyskiwany jest metodą tłoczenia na zimno z wysuszonych, dojrzałych nasion, a w wersji nierafinowanej zachowuje pełnię związków bioaktywnych – różni się całkowicie od maceratu marchwiowego w oleju roślinnym.

Skład chemiczny

Skład chemiczny:

  • Kwas linolowy (n-6): 40–60%

  • Kwas oleinowy (n-9): 25–35%

  • Kwas palmitynowy: 6–10%

  • Kwas stearynowy: 1–3%

  • Fitosterole (β-sitosterol, stigmasterol)

  • Poliacetyleny i seskwiterpeny – związki typowe dla Apiaceae

  • Karbonyloidy i aldehydy aromatyczne (zapach!)

  • Witamina E (α-, γ-tokoferol)

  • Skwalen, karotenoidy (śladowe)

Parametry fizykochemiczne:

  • Wygląd: żółtozłoty do pomarańczowego

  • Zapach: intensywny, ziołowo-korzenny, z nutą pietruszkową

  • Smak: gorzki, korzenny

  • Lepkość: średnia, dobrze się rozprowadza

  • Indeks jodowy: 110–130

  • Stabilność oksydacyjna: średnia (zaleca się antyoksydanty)

Właściwości kosmetyczne i zalecenia

Olej z nasion marchwi jest wysoce bioaktywny i polecany do pielęgnacji skóry dojrzałej, zmęczonej, wrażliwej i problematycznej. Dzięki obecności unikalnych terpenów i związków aromatycznych wykazuje silne działanie przeciwstarzeniowe i rewitalizujące.

Rekomendacje:

  • Skóra (twarz i ciało):

    • wspomaga syntezę kolagenu i regenerację naskórka

    • poprawia napięcie skóry i koloryt (lekko brązujący efekt optyczny)

    • działa przeciwzapalnie, łagodząco i rozjaśniająco

    • zalecany w pielęgnacji skóry z trądzikiem różowatym, egzemą, AZS

  • Włosy i skóra głowy:

    • wzmacnia mieszki włosowe i poprawia ukrwienie skóry głowy

    • sprzyja wzrostowi włosów, nadaje połysk

    • idealny w olejowaniu skóry głowy przy łupieżu suchym

  • Dłonie i stopy:

    • silnie regenerujący, poprawia elastyczność i koloryt skóry

    • polecany do balsamów na zimę i do skóry popękanej

  • Paznokcie i skórki:

    • wzmacnia macierz paznokcia i chroni przed pękaniem

    • nadaje skórkom gładkość i nawilżenie

Właściwości farmakologiczne

  • Działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne:

    • zawiera seskwiterpeny (np. karotol), które hamują wzrost bakterii Gram-dodatnich (Staphylococcus spp., Cutibacterium acnes)

  • Działanie antyoksydacyjne:

    • tokoferole i związki fenolowe przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu

  • Działanie cytoprotekcyjne i przeciwstarzeniowe:

    • poliacetyleny i karotenoidy wspierają ochronę DNA i mitochondriów w komórkach skóry

  • Regulacja keratynizacji i barwnika skóry:

    • pośrednio poprawia koloryt skóry i procesy rogowacenia

  • Wpływ na mikrokrążenie:

    • działa lekko wazodilatacyjnie, poprawia dotlenienie tkanek

Toksykologia i bezpieczeństwo

  • Bezpieczny do stosowania zewnętrznego

  • Brak właściwości drażniących czy uczulających przy normalnym stężeniu

  • Zawartość olejków eterycznych i aldehydów może działać lekko fotouczulająco – nie zaleca się stosowania tuż przed ekspozycją na słońce w dużych stężeniach (>30%)

  • Nie stosować u dzieci <3 r.ż. bez konsultacji

  • Zaleca się test skórny u osób z alergią na rośliny selerowate

Kompatybilność

Kompatybilność:

  • Dobrze łączy się z: olejami o dużej zawartości nasyconych tłuszczów (kokosowy, masło shea)

  • Kompatybilny z: aloesem, koenzymem Q10, wit. E, ekstraktami roślinnymi

  • Zwiększa stabilność w emulsjach typu W/O

Niekompatybilność:

  • Może niestabilnie zachowywać się w środowisku o pH <4

  • Nie zaleca się łączenia z silnymi utleniaczami (np. nadtlenki)

Zastosowanie i dawkowanie

Kosmetyki:

  • Kremy do twarzy i szyi: 1–15%

  • Serum anti-aging: 5–20%

  • Balsamy i masła do ciała: 5–30%

  • Kosmetyki regenerujące: 10–40%

Masaż i SPA:

  • Olejek do masażu twarzy i ciała: 5–30% (z olejem bazowym)

  • Preparaty po-saunowe i do kąpieli parowych: 10–20%

Aromaterapia:

  • Nośnik dla olejków eterycznych – uwaga na intensywny zapach

Mydła:

  • Dodatek superfat: 2–5%

Zalecenia formulacyjne

  • Ze względu na intensywny zapach i ciemną barwę – stosować w produktach nocnych, regenerujących

  • W emulsjach: najlepiej w fazie chłodzącej (poniżej 40°C)

  • Zaleca się użycie przeciwutleniaczy (tokoferol, ekstrakt z rozmarynu)

Inne zastosowania

  • Preparaty do masażu leczniczego (reumatyzm, bóle stawów)

  • Kosmetyki męskie (ze względu na „ziemisty”, ziołowy zapach)

  • Produkty do pielęgnacji skóry szyi i dekoltu

  • Preparaty rozjaśniające przebarwienia

Zastosowanie spożywcze i wewnętrzne

Olej z nasion Daucus carota nie jest powszechnie dopuszczony do spożycia w UE i USA ze względu na brak odpowiednich rejestracji GRAS/Novel Food.

  • W niektórych tradycyjnych medycynach stosowany był wewnętrznie jako środek tonizujący w bardzo małych ilościach

  • Nie zalecany do spożycia bez nadzoru lekarza lub fitoterapeuty

Potencjalne ryzyko:

  • Obecność poliacetylenów i aldehydów – w wyższych dawkach mogą działać toksycznie na wątrobę

  • Teoretyczna możliwość interakcji z lekami hepatotoksycznymi lub antykoagulantami

Czy wiesz, że?

  1. Olej z nasion marchwi jest często mylnie utożsamiany z maceratem korzenia marchwi, który ma zupełnie inny skład (bogatszy w karotenoidy, ale uboższy w nienasycone kwasy tłuszczowe).

  2. W Ajurwedzie stosowany jako olej sattwiczny – wspierający spokój umysłu i czystość skóry.

  3. Starożytni Grecy używali nasion marchwi jako afrodyzjaku i środka regulującego menstruację.

  4. Olej z nasion marchwi wykazuje naturalne działanie repelentne wobec niektórych owadów, np. komarów.

  5. Dzięki swojemu zapachowi znalazł zastosowanie jako nutka bazy w perfumach naturalnych (głównie niszowych).

  6. Ma naturalne właściwości konserwujące – może wspierać trwałość emulsji naturalnych.

  7. Olej ten bywa stosowany w indyjskich rytuałach pielęgnacyjnych jako preparat „anti-aging”.