Olej morelowy rafinowany / olej z pestek moreli (Prunus armeniaca)
Olej z pestek moreli (Prunus armeniaca), rafinowany. Lekki, jedwabisty emolient o wyjątkowej łagodności i wysokiej zgodności ze skórą. Pozyskiwany z nasion moreli poprzez tłoczenie, a następnie oczyszczany w procesie rafinacji, zachowuje cenne właściwości pielęgnacyjne przy jednoczesnym braku zapachu i dłuższej trwałości. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe – oleinowy (omega-9) i linolowy (omega-6) – oraz naturalną witaminę E, wspiera odbudowę bariery hydrolipidowej, nawilża, wygładza i zmiękcza naskórek. Dzięki lekkiej konsystencji i szybkiemu wchłanianiu jest idealny do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, dojrzałej, dziecięcej i delikatnej okolicy oczu. Nie zatyka porów, nie powoduje podrażnień – doskonały także do skóry trądzikowej. Stosowany w kosmetykach do twarzy, ciała, masażu, produktach do demakijażu oraz pielęgnacji włosów i paznokci. Rafinacja zwiększa jego stabilność i czystość mikrobiologiczną, dzięki czemu świetnie sprawdza się w recepturach profesjonalnych. To uniwersalny, wszechstronny olej bazowy, który harmonizuje z większością składników kosmetycznych – olejkami eterycznymi, ekstraktami, masłami i emulgatorami.
Kod produktu: O043-100ml
Obowiązkowe pola oznaczone są symbolem - *
Opis
Prunus armeniaca L. (morela zwyczajna) jest drzewem owocowym z rodziny Rosaceae. Pochodzi z obszarów Azji Środkowej (Chiny, Iran, Armenia). Obecnie uprawiana jest w klimacie umiarkowanym i śródziemnomorskim na całym świecie. Olej pozyskiwany jest z pestek (nasion) znajdujących się wewnątrz twardych owocowych jąder, metodą tłoczenia na zimno, a następnie poddawany procesowi rafinacji dla zwiększenia stabilności i trwałości.
Skład chemiczny
Skład chemiczny (typowy):
-
Kwas oleinowy (n-9): 60–75%
-
Kwas linolowy (n-6): 20–30%
-
Kwas palmitynowy: 4–7%
-
Kwas stearynowy: <1–2%
-
Śladowe ilości kwasu mirystynowego, behenowego i lignocerowego
-
Fitosterole (β-sitosterol), skwalen, tokoferole (wit. E – głównie γ-tokoferol)
Parametry fizykochemiczne:
-
Wygląd: jasnosłomkowy do bladożółtego
-
Zapach: praktycznie bezzapachowy
-
Smak: neutralny
-
Lepkość: niska, szybko się wchłania
-
Stabilność oksydacyjna: umiarkowana
-
Liczba jodowa: 90–110
-
Wartość liczby kwasowej: <0,5 mg KOH/g (dla oleju rafinowanego)
Właściwości kosmetyczne i zastosowania pielęgnacyjne
Olej z pestek moreli jest łagodny, dobrze tolerowany, niekomedogenny (skala 2), silnie emoliencyjny i przeciwzapalny.
Korzyści i rekomendacje:
-
Skóra (twarz i ciało):
-
głęboko nawilża i wygładza naskórek (emolient półsuchy)
-
łagodzi zaczerwienienia i świąd (polecany do skóry wrażliwej i atopowej)
-
poprawia elastyczność skóry dojrzałej i zwiotczałej
-
sprzyja regeneracji naskórka po ekspozycji słonecznej
-
-
Włosy i skóra głowy:
-
wzmacnia strukturę włosa, poprawia połysk
-
lekka ochrona UV i termiczna
-
nie obciąża włosów cienkich i delikatnych
-
koi skórę głowy (np. w łupieżu suchym)
-
-
Dłonie i stopy:
-
zmiękcza zrogowaciały naskórek
-
idealny składnik do maseł i kremów regenerujących
-
-
Paznokcie i skórki:
-
poprawia elastyczność płytki
-
zapobiega łamliwości i pękaniu
-
Właściwości farmakologiczne
-
Działanie przeciwzapalne: hamuje ekspresję cytokin zapalnych (TNF-α, IL-6) dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
-
Działanie przeciwutleniające: obecność tokoferoli i skwalenu wspomaga obronę przed stresem oksydacyjnym
-
Działanie regenerujące: wspomaga odbudowę bariery lipidowej i odnowę komórkową skóry
-
Potencjalne działanie przeciwnowotworowe (w przypadku oleju z nieoczyszczonych pestek zawierających amigdalinę – brak w rafinacie)
-
Działanie łagodzące: stosowany w preparatach łagodzących AZS, łuszczycę, egzemę
Toksykologia i bezpieczeństwo
-
Bezpieczny do użytku zewnętrznego i kosmetycznego
-
Brak właściwości drażniących lub uczulających (niski potencjał alergenny)
-
Rafinacja eliminuje amigdalinę (cyjanogenny glikozyd naturalnie występujący w pestkach)
-
Nie powoduje fotouczuleń
-
Stabilny mikrobiologicznie, nie wspiera wzrostu drobnoustrojów (niska zawartość składników azotowych i cukrów)
Kompatybilność
Kompatybilność:
-
Dobrze łączy się z innymi olejami roślinnymi i masłami (np. jojoba, shea, argan)
-
Kompatybilny z emulgatorami, lipidami, estrami, alkoholem cetylowym, lanoliną
-
Współgra z witaminami lipofilnymi (A, D, E, F), retinolem, fitosterolami
Niekompatybilność:
-
Nie zaleca się łączenia z substancjami silnie utleniającymi (np. nadtlenek benzoilu)
-
Niekompatybilny z olejami o bardzo wysokiej polarności bez odpowiedniego emulgatora
Zastosowanie i dawkowanie
Kosmetyki:
-
Kremy, balsamy, serum, olejki: 5–100%
-
Produkty anti-aging i łagodzące: 10–30%
-
Kosmetyki dla dzieci: 2–10%
-
Kosmetyki naturalne i bio: do 100%
Masaż i SPA:
-
Masaż twarzy i ciała (bazowy): 100%
-
Masaż aromaterapeutyczny: 70–90% + 1–3% olejków eterycznych
Mydła:
-
Dodatek superfat lub olej końcowy: 5–10%
-
Nadaje łagodność i kremowość, ale nie spienia się intensywnie
Aromaterapia:
-
Nośnik dla olejków eterycznych dla skóry wrażliwej i dziecięcej
Zalecenia formulacyjne
-
Dobrze komponuje się w emulsjach typu O/W i W/O
-
W recepturach z witaminami – zabezpieczyć antyoksydantem (np. tokoferolem)
-
Może być używany jako olej transferowy w preparatach transdermalnych
Inne zastosowania
-
Produkty dla niemowląt i dzieci (np. oliwki, kremy łagodzące)
-
Oleje do golenia, balsamy po goleniu
-
Peelingi mechaniczne i enzymatyczne – jako nośnik
-
Mgiełki i spraye do ciała
-
Podkłady i kremy BB/CC – jako emolient wspierający rozprowadzanie pigmentów
Zastosowanie spożywcze i wewnętrzne
Spożycie:
-
Olej rafinowany może być spożywany (w przeciwieństwie do nierafinowanego oleju z amigdaliną!)
-
Źródło NNKT, witamin i fitosteroli
Zastosowanie:
-
Dodatek do sałatek, sosów, dań na zimno
-
Często stosowany w kuchni ormiańskiej i perskiej
Dawki i bezpieczeństwo:
-
Bezpieczne spożycie: 1–2 łyżeczki dziennie
-
Nie zalecany do smażenia (niska temperatura dymienia: ok. 190°C)
-
Brak znanych interakcji z lekami, ale należy zachować ostrożność przy stosowaniu z lekami obniżającymi cholesterol (potencjalna synergiczność z fitosterolami)
Czy wiesz, że?
-
W tradycyjnej medycynie perskiej olej z pestek moreli był stosowany do leczenia suchości skóry i jako olejek zapachowy dla niemowląt.
-
Nasiona moreli zawierają amigdalinę – związek o kontrowersyjnym działaniu przeciwnowotworowym (nieobecny w rafinowanym oleju!).
-
Olej z pestek moreli był wykorzystywany w recepturach perfumeryjnych jako baza utrwalająca.
-
W kosmetyce K-Beauty jest ceniony za "beztłuszczową lekkość" – szybko się wchłania, nie pozostawiając filmu.
-
W krajach śródziemnomorskich używany jako substytut migdałowego w produktach dla niemowląt.
-
Dzięki neutralności zapachowej, idealnie sprawdza się jako olej nośny w aromaterapii klinicznej.
-
Jest jednym z niewielu olejów, które mogą być stosowane bezpiecznie u wcześniaków i noworodków.
-
Popularny składnik w kosmetykach do skóry wokół oczu – łagodny i niepodrażniający.