Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Olej morelowy rafinowany / olej z pestek moreli (Prunus armeniaca)

Olej z pestek moreli (Prunus armeniaca), rafinowany. Lekki, jedwabisty emolient o wyjątkowej łagodności i wysokiej zgodności ze skórą. Pozyskiwany z nasion moreli poprzez tłoczenie, a następnie oczyszczany w procesie rafinacji, zachowuje cenne właściwości pielęgnacyjne przy jednoczesnym braku zapachu i dłuższej trwałości. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe – oleinowy (omega-9) i linolowy (omega-6) – oraz naturalną witaminę E, wspiera odbudowę bariery hydrolipidowej, nawilża, wygładza i zmiękcza naskórek. Dzięki lekkiej konsystencji i szybkiemu wchłanianiu jest idealny do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, dojrzałej, dziecięcej i delikatnej okolicy oczu. Nie zatyka porów, nie powoduje podrażnień – doskonały także do skóry trądzikowej. Stosowany w kosmetykach do twarzy, ciała, masażu, produktach do demakijażu oraz pielęgnacji włosów i paznokci. Rafinacja zwiększa jego stabilność i czystość mikrobiologiczną, dzięki czemu świetnie sprawdza się w recepturach profesjonalnych. To uniwersalny, wszechstronny olej bazowy, który harmonizuje z większością składników kosmetycznych – olejkami eterycznymi, ekstraktami, masłami i emulgatorami.

Przejdź do pełnego opisu

Kod produktu: O043-100ml

Cena 7,09 zł
Wybierz 100ml 250ml 500ml 1l 5l 10l
szt.
Dostępność:
dostępny

Opis

Prunus armeniaca L. (morela zwyczajna) jest drzewem owocowym z rodziny Rosaceae. Pochodzi z obszarów Azji Środkowej (Chiny, Iran, Armenia). Obecnie uprawiana jest w klimacie umiarkowanym i śródziemnomorskim na całym świecie. Olej pozyskiwany jest z pestek (nasion) znajdujących się wewnątrz twardych owocowych jąder, metodą tłoczenia na zimno, a następnie poddawany procesowi rafinacji dla zwiększenia stabilności i trwałości.

Skład chemiczny

Skład chemiczny (typowy):

  • Kwas oleinowy (n-9): 60–75%

  • Kwas linolowy (n-6): 20–30%

  • Kwas palmitynowy: 4–7%

  • Kwas stearynowy: <1–2%

  • Śladowe ilości kwasu mirystynowego, behenowego i lignocerowego

  • Fitosterole (β-sitosterol), skwalen, tokoferole (wit. E – głównie γ-tokoferol)

Parametry fizykochemiczne:

  • Wygląd: jasnosłomkowy do bladożółtego

  • Zapach: praktycznie bezzapachowy

  • Smak: neutralny

  • Lepkość: niska, szybko się wchłania

  • Stabilność oksydacyjna: umiarkowana

  • Liczba jodowa: 90–110

  • Wartość liczby kwasowej: <0,5 mg KOH/g (dla oleju rafinowanego)

Właściwości kosmetyczne i zastosowania pielęgnacyjne

Olej z pestek moreli jest łagodny, dobrze tolerowany, niekomedogenny (skala 2), silnie emoliencyjny i przeciwzapalny.

Korzyści i rekomendacje:

  • Skóra (twarz i ciało):

    • głęboko nawilża i wygładza naskórek (emolient półsuchy)

    • łagodzi zaczerwienienia i świąd (polecany do skóry wrażliwej i atopowej)

    • poprawia elastyczność skóry dojrzałej i zwiotczałej

    • sprzyja regeneracji naskórka po ekspozycji słonecznej

  • Włosy i skóra głowy:

    • wzmacnia strukturę włosa, poprawia połysk

    • lekka ochrona UV i termiczna

    • nie obciąża włosów cienkich i delikatnych

    • koi skórę głowy (np. w łupieżu suchym)

  • Dłonie i stopy:

    • zmiękcza zrogowaciały naskórek

    • idealny składnik do maseł i kremów regenerujących

  • Paznokcie i skórki:

    • poprawia elastyczność płytki

    • zapobiega łamliwości i pękaniu

Właściwości farmakologiczne

  • Działanie przeciwzapalne: hamuje ekspresję cytokin zapalnych (TNF-α, IL-6) dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)

  • Działanie przeciwutleniające: obecność tokoferoli i skwalenu wspomaga obronę przed stresem oksydacyjnym

  • Działanie regenerujące: wspomaga odbudowę bariery lipidowej i odnowę komórkową skóry

  • Potencjalne działanie przeciwnowotworowe (w przypadku oleju z nieoczyszczonych pestek zawierających amigdalinę – brak w rafinacie)

  • Działanie łagodzące: stosowany w preparatach łagodzących AZS, łuszczycę, egzemę

Toksykologia i bezpieczeństwo

  • Bezpieczny do użytku zewnętrznego i kosmetycznego

  • Brak właściwości drażniących lub uczulających (niski potencjał alergenny)

  • Rafinacja eliminuje amigdalinę (cyjanogenny glikozyd naturalnie występujący w pestkach)

  • Nie powoduje fotouczuleń

  • Stabilny mikrobiologicznie, nie wspiera wzrostu drobnoustrojów (niska zawartość składników azotowych i cukrów)

Kompatybilność

Kompatybilność:

  • Dobrze łączy się z innymi olejami roślinnymi i masłami (np. jojoba, shea, argan)

  • Kompatybilny z emulgatorami, lipidami, estrami, alkoholem cetylowym, lanoliną

  • Współgra z witaminami lipofilnymi (A, D, E, F), retinolem, fitosterolami

Niekompatybilność:

  • Nie zaleca się łączenia z substancjami silnie utleniającymi (np. nadtlenek benzoilu)

  • Niekompatybilny z olejami o bardzo wysokiej polarności bez odpowiedniego emulgatora

Zastosowanie i dawkowanie

Kosmetyki:

  • Kremy, balsamy, serum, olejki: 5–100%

  • Produkty anti-aging i łagodzące: 10–30%

  • Kosmetyki dla dzieci: 2–10%

  • Kosmetyki naturalne i bio: do 100%

Masaż i SPA:

  • Masaż twarzy i ciała (bazowy): 100%

  • Masaż aromaterapeutyczny: 70–90% + 1–3% olejków eterycznych

Mydła:

  • Dodatek superfat lub olej końcowy: 5–10%

  • Nadaje łagodność i kremowość, ale nie spienia się intensywnie

Aromaterapia:

  • Nośnik dla olejków eterycznych dla skóry wrażliwej i dziecięcej

Zalecenia formulacyjne

  • Dobrze komponuje się w emulsjach typu O/W i W/O

  • W recepturach z witaminami – zabezpieczyć antyoksydantem (np. tokoferolem)

  • Może być używany jako olej transferowy w preparatach transdermalnych

Inne zastosowania

  • Produkty dla niemowląt i dzieci (np. oliwki, kremy łagodzące)

  • Oleje do golenia, balsamy po goleniu

  • Peelingi mechaniczne i enzymatyczne – jako nośnik

  • Mgiełki i spraye do ciała

  • Podkłady i kremy BB/CC – jako emolient wspierający rozprowadzanie pigmentów

Zastosowanie spożywcze i wewnętrzne

Spożycie:

  • Olej rafinowany może być spożywany (w przeciwieństwie do nierafinowanego oleju z amigdaliną!)

  • Źródło NNKT, witamin i fitosteroli

Zastosowanie:

  • Dodatek do sałatek, sosów, dań na zimno

  • Często stosowany w kuchni ormiańskiej i perskiej

Dawki i bezpieczeństwo:

  • Bezpieczne spożycie: 1–2 łyżeczki dziennie

  • Nie zalecany do smażenia (niska temperatura dymienia: ok. 190°C)

  • Brak znanych interakcji z lekami, ale należy zachować ostrożność przy stosowaniu z lekami obniżającymi cholesterol (potencjalna synergiczność z fitosterolami)

Czy wiesz, że?

  1. W tradycyjnej medycynie perskiej olej z pestek moreli był stosowany do leczenia suchości skóry i jako olejek zapachowy dla niemowląt.

  2. Nasiona moreli zawierają amigdalinę – związek o kontrowersyjnym działaniu przeciwnowotworowym (nieobecny w rafinowanym oleju!).

  3. Olej z pestek moreli był wykorzystywany w recepturach perfumeryjnych jako baza utrwalająca.

  4. W kosmetyce K-Beauty jest ceniony za "beztłuszczową lekkość" – szybko się wchłania, nie pozostawiając filmu.

  5. W krajach śródziemnomorskich używany jako substytut migdałowego w produktach dla niemowląt.

  6. Dzięki neutralności zapachowej, idealnie sprawdza się jako olej nośny w aromaterapii klinicznej.

  7. Jest jednym z niewielu olejów, które mogą być stosowane bezpiecznie u wcześniaków i noworodków.

  8. Popularny składnik w kosmetykach do skóry wokół oczu – łagodny i niepodrażniający.