Ogórek (Cucumis sativus): Olej z nasion nierafinowany, tłoczony na zimno

Już od 6,51 zł

Olej z nasion ogórka tłoczny na zimno i nierafinowany. Klarowny dzięki starannej filtracji. W 100% czysty, naturalny olej o łagodnym, świeżym aromacie.

Kod: OY10
Dostępność:
W magazynie

Olej tłoczny jest z wysuszonych nasion ogórka Cucumis sativus. Jest łagodnym, lekkim olejem. Idealnie nadaje się do produktów mających na celu poprawę ogólnego wyglądu skóry. Ze względu na swoje właściwości często stosowany jest jako składnik kosmetyków leczniczych, odżywczych i regeneracyjnych. Może być pomocny w leczeniu suchej skóry, egzemy, łuszczycy, trądziku i skóry poparzonej słońcem. Wysoka zawartość naturalnych tokoferoli i fitosteroli dodatkowo zwiększa ochronne i odżywcze korzyści w pielęgnacji ciała. Fitosterole są również znane ze swojej zdolności do odżywiania i stymulacji komórek skóry w celu promowania regeneracji zdrowych komórek skóry.

Olej z ogórka jest dobrym wyborem w celu rewitalizacji skóry dojrzałej i zmęczonej. Ma silne właściwości terapeutyczne, dlatego należy o nim pamiętać mając na uwadze uszkodzenia skóry czynnikami zewnętrznymi (wiatr, słońce, mróz), przy suchej skórze, w przypadku drobnych linii i zmarszczek. Jest polecany do pielęgnacji delikatnych okolic – wokół oczu, usta, dekolt.

Więcej informacji
Nazwa botaniczna: Cucumis sativus L.
Numer CAS 70955-25-8
Numer WE (EINECS) 289-738-4
INCI Cucumis sativus oil
Rodzaj oleju Olej roślinny, tłoczony na zimno, nierafinowany
Metoda otrzymania Tłoczenie na zimno w prasie
Surowiec Nasiona
Rodzaj uprawy Uprawa
Pochodzienie Ameryka Południowa
Ogórek (Cucumis sativus): Olej z nasion nierafinowany, tłoczony na zimno