Black Friday: Dziś obniżone ceny na wszystko!
Obniżka! Olej palmowy eko Zobacz większe

Olej palmowy eko

Nazwa INCIElaeis Guineensis (Palm) Oil
TypOrganiczny, z owoców palmy oleistej, rafinowany

Organiczny olej palmowy z upraw ekologicznych, pochodzący z Kolumbii lub Ekwadoru. Tłoczony na zimno i rafinowany (odbarwiony i pozbawiony zapachu). Niezbędny składnik do produkcji mydła, balsamów, maseł do ciała, kosmetyków w sztyfcie.

Więcej szczegółów

7,32 zł

8,22 zł

Więcej informacji

Olej palmowy uzyskiwany jest z miąższu owoców palmy olejowej (Elaeis guineensis), który zawiera od 40 do 60% oleju. Pierwotnym obszarem występowania palmy olejowe jest Afryka Zachodnia. Obecnie największe uprawy znajdują się w Indonezji i Malezji, skąd pochodzi ponad 2/3 oleju palmowego zużywanego na świece.

Olej palmowy znany i używany jest przez ludzi już od paru tysięcy lat. Jest olejem wyjątkowym, o właściwościach, które sprawiają, że jest to najpopularniejszy olej na świecie używany do celów spożywczych, do produkcji leków i kosmetyków. Jest powszechnie używany w produktach do pielęgnacji włosów i ciała.

Głównymi składnikami oleju są kwas palmitynowy (43 – 47%), kwas oleinowy (37 – 41%), kwas linolowy (8 – 11%) oraz kwas stearynowy (4 – 6%). Jest też jednym z najbogatszych źródeł tokotrienoli i tokoferoli, przeciwutleniaczy, które chronią przed wolnymi rodnikami. W efekcie skóra ma młodszy i zdrowszy wygląd. Olej działa kojąco, zmiękczająco, nawilżająco, odżywczo. Regeneruje i wzmacnia barierę ochronną skóry. Jest powszechnie stosowany do produkcji mydła. Użyty w procesie produkcji mydła metodą „na zimno”, ułatwia zmydlanie innych olejów i nadaje mydłu odpowiedniej twardości.

Olej palmowy w temperaturze pokojowej jest formie stałej, bez smaku i bez zapachu.

Dokumenty do pobrania

Olej palmowy cofa

certyfikat jakości

Pobierz

Olej palmowy msds

karta charakterystyki

Pobierz

Opinie

Napisz opinię

Olej palmowy eko

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: