Palma olejowa (Oenothera biennis): Olej palmowy rafinowany, eko

Już od 8,22 zł

Organiczny olej palmowy ze źródeł zrównoważonych z upraw ekologicznych. Tłoczony na zimno i rafinowany (odbarwiony i pozbawiony zapachu). Niezbędny składnik do produkcji mydła, balsamów, maseł do ciała, kosmetyków w sztyfcie.

Kod: BB46
Dostępność:
W magazynie

Olej palmowy uzyskiwany jest z miąższu owoców olejowca gwinejskiego (Elaeis guineensis) potocznie nazywanego palmą olejową. Zawartość oleju wynosi 40 do 60%. Pierwotnym obszarem występowania palmy olejowe jest Afryka Zachodnia. Obecnie największe uprawy znajdują się w Indonezji i Malezji, skąd pochodzi ponad 2/3 oleju palmowego zużywanego na świece.

Olej palmowy znany i używany jest przez ludzi już od paru tysięcy lat. Jest olejem wyjątkowym, o właściwościach, które sprawiają, że jest to najpopularniejszy olej na świecie używany do celów spożywczych, do produkcji leków i kosmetyków. Jest powszechnie używany w produktach do pielęgnacji włosów i ciała.

Głównymi składnikami oleju są kwas palmitynowy (43 – 47%), kwas oleinowy (37 – 41%), kwas linolowy (8 – 11%) oraz kwas stearynowy (4 – 6%). Jest też jednym z najbogatszych źródeł tokotrienoli i tokoferoli, przeciwutleniaczy, które chronią przed wolnymi rodnikami. W efekcie skóra ma młodszy i zdrowszy wygląd. Olej działa kojąco, zmiękczająco, nawilżająco, odżywczo. Regeneruje i wzmacnia barierę ochronną skóry. Jest powszechnie stosowany do produkcji mydła. Użyty w procesie produkcji mydła metodą „na zimno”, ułatwia zmydlanie innych olejów i nadaje mydłu odpowiedniej twardości.

Olej palmowy w temperaturze pokojowej jest formie stałej, bez smaku i bez zapachu.

Więcej informacji
Nazwa botaniczna:Elaeis guineensis Jacq.
Numer CAS8002-75-3
Numer WE (EINECS)232-316-1
INCIElaeis guineensis oil
Rodzaj olejuOlej roślinny rafinowany, ekologiczny
Metoda otrzymaniaTłoczony w prasie, rafinowany
SurowiecOwoce
PochodzienieKolumbia
Palma olejowa (Oenothera biennis): Olej palmowy rafinowany, eko