Palma olejowa (Oenothera biennis): Olej palmowy rafinowany z upraw zrównoważonych

Już od 7,33 zł

Olej palmowy ze źródeł zrównoważonych, rafinowany.

Kod: BB47
Dostępność:
W magazynie

Guarantee safe & Secure checkout

Olej palmowy uzyskiwany jest z miąższu owoców olejowca gwinejskiego (Elaeis guineensis) potocznie nazywanego palmą olejową. Zawartość oleju wynosi 40 do 60%. Pierwotnym obszarem występowania palmy olejowe jest Afryka Zachodnia. Obecnie największe uprawy znajdują się w Indonezji i Malezji, skąd pochodzi ponad 2/3 oleju palmowego zużywanego na świece.

Olej palmowy znany i używany jest przez ludzi już od paru tysięcy lat. Jest olejem wyjątkowym, o właściwościach, które sprawiają, że jest to najpopularniejszy olej na świecie używany do celów spożywczych, do produkcji leków i kosmetyków, w przemyśle chemicznym, do produkcji biopaliw. Niestety niezwykła popularność tego oleju przyczynia się do dewastacji środowiska, dlatego tak ważne jest aby wybierać olej ze źródeł zrównoważonych. Warto również mieć na uwadze, że choć za duże zużycie oleju palmowego oskarżany jest przemysł kosmetyczny, to jednak ilość oleju palmowego trafiająca do branży kosmetycznej jest niewielkim ułamkiem. Głównym winowajcą są biopaliwa. Choć kojarzone są z ekologią w istocie od momentu wprowadzenia na rynek przyczyniły się do szybkiego wzrostu cen produktów rolnych i zagarnięcia wielkich obszarów pod uprawy na potrzeby produkcji biopaliw.

Głównymi składnikami oleju są kwas palmitynowy (43 – 47%), kwas oleinowy (37 – 41%), kwas linolowy (8 – 11%) oraz kwas stearynowy (4 – 6%). Jest też jednym z najbogatszych źródeł tokotrienoli i tokoferoli, przeciwutleniaczy, które chronią przed wolnymi rodnikami. W efekcie skóra ma młodszy i zdrowszy wygląd. Olej działa kojąco, zmiękczająco, nawilżająco, odżywczo. Regeneruje i wzmacnia barierę ochronną skóry. Jest powszechnie stosowany do produkcji mydła. Użyty w procesie produkcji mydła metodą „na zimno”, ułatwia zmydlanie innych olejów i nadaje mydłu odpowiedniej twardości.

Olej palmowy w temperaturze pokojowej jest formie stałej, bez smaku i bez zapachu.

Więcej informacji
Nazwa botaniczna:Elaeis guineensis Jacq.
Numer CAS8002-75-3
Numer WE (EINECS)232-316-1
INCIElaeis guineensis oil
Rodzaj olejuOlej roślinny rafinowany
Metoda otrzymaniaTłoczony w prasie, rafinowany
SurowiecOwoce
PochodzienieKolumbia
Palma olejowa (Oenothera biennis): Olej palmowy rafinowany z upraw zrównoważonych