Olej rycynowy Zobacz większe

Olej rycynowy

Nazwa INCIRicinus Communis Seed Oil
Liczba zmydlania180,52
Liczba kwasowa0,72
Liczba nadtlenkowa0,77

Olej rycynowy tłoczony na zimno. Czysty, bez żadnych dodatków, bardzo dobrej jakości, zgodnej z normami Farmakopei Brytyjskiej.

Więcej szczegółów

5,00 zł

Więcej informacji

Olej rycynowy, czasem błędnie nazywany rycyną, powszechnie znany jest jako środek na zaparcia. Ma postać gęstej, żółtej cieczy. Otrzymywany jest z nasion rącznika pospolitego, jednorocznej wysokiej rośliny, występującej w gorącym klimacie.

Jest jednym z nielicznych olejów, które mogą być używane jako emulgator. Jego wyjątkowość polega również na tym, że w prawie 90% składa się z kwasu rycynolowego, w pozostałej części z kwasu oleinowego, stearynowego, linolowego i innych związków.

Ze względu na właściwości bakteriobójcze i dezynfekujące olej rycynowy jest stosowany w leczeniu owrzodzeń skóry, zwykle tych, które są spowodowane przez infekcje bakteryjne lub grzybicze. Pomaga chronić skórę głowy i włosy od infekcji grzybiczych i bakteryjnych, które są jedną z podstawowych przyczyn utraty włosów. Kwasy tłuszczowe, które zawiera pomagają również skórze głowy utrzymać wilgoć i zapobiegają wysuszeniu.

Może być również stosowany do skóry wrażliwej, jak kojący żel do twarzy. Wykazano jego skuteczność w wielu problemach skórnych, takich jak grzybica, zapalenie skóry, otarcia, trądzik czy przewlekły świąd.

Olej rycynowy jest idealny do balsamów do ust, nadaje ustom pięknego połysku. Używany jest także w olejkach do kąpieli, perfumach, szminkach, kremach do golenia, balsamach, maseczkach do twarzy, w szamponach, odżywkach do włosów. Jest popularnym olejem w recepturach mydła, gdyż tworzy obfitą i stabilną pianę.

Od najdawniejszych czasów uznawany był za skuteczny środek leczniczy. Jest to jeden z najsilniejszych środków przeczyszczających, ale również stosuje się go zewnętrznie na różnorodne dolegliwości – w postaci masażu, gorących i ciepłych okładów lub kompresów, które mogą być pomocne w przypadku: artretyzmu, bólach mięśni, bezsenności, hemoroidach, zapaleniu pęcherza moczowego, niedoborach układu odpornościowego, SM, chorobie Parkinsona, oparzeniach słonecznych.

Olej rycynowy z nasion rącznika tłoczony jest na zimno. Surowy olej jest silną trucizną, ponieważ zawiera trujące związki (rycynę i rycyninę). Dlatego olej musi być poddany oczyszczeniu, czyli rafinacji, która umożliwia usunięcie trujących substancji z oleju.

Wysokiej jakości olej rycynowy, czysty, bez żadnych dodatków. Spełnia normy Farmakopei Brytyjskiej, przeznaczony do zastosowań kosmetycznych, farmaceutycznych i w przemyśle spożywczym (nie do bezpośredniego spożycia).

Dokumenty do pobrania

Opinie

Napisz opinię

Olej rycynowy

Inne produkty w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: