Ta strona używa plików cookie. Więcej informacji
Olej Sezamowy ekologiczny nierafinowany deodoryzowany / Olej z sezamu (Sesamum indicum), tłoczony na zimno
Już od 8,68 zł
Olej sezamowy tłoczony na zimno z nieprażonych nasion sezamu z upraw ekologicznych. Nierafinowany, jedynie deoderyzowany, dzięki czemu ma szersze zastosowanie, gdyż nie zmienia zapachu produktów, w których jest stosowany. Idealny dla osób, które są wrażliwe na zapach. 100% czysty, bez żadnych dodatków.
Kod: OY102
Dostępność:
W magazynie
Kategorie: Oleje, Masła , Oleje roślinne ,
Sezam Indyjski (Sesamum indicum) pochodzi z Afryki i prawdopodobnie jest najstarszą rośliną oleistą znaną człowiekowi, będącą źródłem jadalnego oleju. Sezam wykorzystywany był w Asyrii i Babilonie co najmniej 4 tys. lat temu. Według podań asyryjskich był pokarmem bogów. Natomiast w legendach starohinduskich jest symbolem nieśmiertelności.
Nasiona sezamu zawierają 40 - 60% oleju o doskonałej odporności antyoksydacyjnej, który praktycznie nie jełczeje nawet w gorącym klimacie. Wysoką stabilność olej zawdzięcza obecności naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak sezamolin, sezamina, sezamol i tokoferole (witamina E). To one determinują również charakterystyczne właściwości oleju sezamowego.
Olej sezamowy jest olejem oleino-linolowym, gdyż w ponad 80% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych oleinowego i linolowego, których poziom jest prawie równy. Ponadto zawiera 7 - 12% kwasu palmitynowego i 3 – 6% stearynowego. Proporcje kwasów tłuszczowych dla różnych odmian sezamu mogą się jednak dość znacznie różnić.
Olej sezamowy zawiera od 0,5 do 0,75% fitosteroli, głównie sitosterol, kampesterol, delta 5-avenasterol i stigmasterol. Zawartość tokoferoli zwykle wynosi od 400 do 700 ppm, przede wszystkim gamma-tokoferol (96 – 98%). Ponadto jest źródłem witamin z grupy B i minerałów.
Olej sezamowy znany jest z korzystnych właściwości prozdrowotnych. Pomaga utrzymać poziom dobrego cholesterolu we krwi (HDL) a obniża zły cholesterol (HDL). Aktywuje metabolizm i spalanie tłuszczy, a więc może być pomocny w regulowaniu wagi.
Olej sezamowy od tysięcy lat używany był do leczenia ran i chorób skóry. Przypisuje się mu działanie antywirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne. Dowiedziono jego skuteczność w przypadku popularnych patogenów skóry, takich jak Staphylococcus i Streptococcus a także grzybów. Lekarze ajurwedyjscy używają oleju w leczeniu wielu chorób przewlekłych, w tym zapalenia wątroby, cukrzycy, migreny. W badaniach in vitro stwierdzono hamowanie wzrostu złośliwych komórek raka skóry a także raka okrężnicy (Smith i Salerno, 1992).
W eksperymencie z udziałem studentów z Maharishi University of Management w USA stwierdzono, że przepłukanie ust olejem sezamowym powodowało zmniejszenie o 85% bakterii powodujących zapalenie dziąseł. Stosowany jako płyn do płukania gardła likwiduje Streptococcus i inne bakterie wywołujące zapalenie gardła. Stosowany podobnie jak krople do nosa pomaga wyleczyć przewlekłe zapalenie zatok.
Pomocny jest w leczeniu łuszczycy, suchej skóry i innych dolegliwości skórnych. Używany jest do ochrony skóry przed ekspozycją na wiatr, chłód i słońce. Jest jednym z najlepszych olei do ochrony przed promieniowaniem UV.
Odżywia skórę głowy, likwiduje suchość i łupież. Skuteczny w zwalczaniu wszawicy. Chroni skórę przed działaniem chlorowanej wody na pływalni. Używany przed i po zabiegach w solarium pomaga zneutralizować wolne rodniki.
Olej sezamowy w kosmetyce określany jest jako naturalny balsam. Nawilża i oczyszcza skórę. Zalecany jest do zabiegów detoksykacji skóry. Jest również bardzo dobrym wyborem jako olej do masażu i aromaterapii. Jest jednym z najbardziej popularnych olejów w masażu ajurwedyjskim, a także do leczniczego masażu głowy (masażu indyjskiego).
Olej sezamowy użyty w recepturach mydła sprawia, że mydło ma właściwości odżywcze i nawilżające.
Nazwa botaniczna: | Sesamum indicum L. |
---|---|
Numer CAS | 8008-74-0 |
Numer WE (EINECS) | 232-370-6 |
INCI | Sesamum indicum seed oil |
Rodzaj oleju | Olej roślinny, tłoczony na zimno, nierafinowany deodoryzowany, ekologiczny |
Metoda otrzymania | Tłoczenie na zimno w prasie |
Surowiec | Nasiona |
Pochodzienie | Meksyk |