Wiesiołek (Oenothera biennis L.): Olej z nasion nierafinowany, tłoczony na zimno, eko

Organiczny olej z nasion wiesiołka. Tłoczony na zimno nierafinowany. Cenne źródło witaminy F, idealny składnik aktywny specjalistycznych kosmetyków.

Kod: OY74
Dostępność:
Brak w magazynie

Olej z wiesiołka jest jednym z najlepszych źródeł kwasu gamma-linolowego (GLA) oraz kwasu alfa-linolowego (ALA). Oba kwasy pełnią kluczową rolę dla zdrowia i urody. Szczególnie niedobór GLA może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Z tego też powodu stosowanie olejku z wiesiołka może mieć istotne znaczenie w przypadku licznych dolegliwości.

GLA jest bardzo ważnym składnikiem dla skóry. Wchodzi on w skład fosfolipidów budujących błony komórkowe, mając wpływ na transport substancji odżywczych. Jest elementem budulcowym składników cementu międzykomórkowego spajającego komórki naskórka. Wpływa korzystnie na krążenie krwi w skórze, poprawiając jej odżywienie, dotlenienie i usuwanie toksyn, co poprawia strukturę, wygląd i koloryt skóry. Łatwo wnika do głębszych warstw skóry, gdzie jest przekształcany w prostaglandyny. Dzięki temu chroni skórę przed infekcjami, przeciwdziała alergii, likwiduje stany zapalne i spowalnia starzenie się skóry. Polecany jest w przypadku łuszczycy i egzemy.

Jest idealny dla skóry dojrzałej, suchej i wrażliwej, może być dodawany do mydła, kremów, śmietanek kosmetycznych, balsamów do ust. Doskonale sprawdza się w odżywczych kremach, balsamach i produktach do pielęgnacji twarzy.

Więcej informacji
Nazwa botaniczna:Oenothera biennis L.
Numer CAS90028-66-3
Numer WE (EINECS)289-859-2
INCIOenothera biennis seed oil
Rodzaj olejuOlej roślinny, tłoczony na zimno, nierafinowany ekologiczny
Metoda otrzymaniaTłoczenie na zimno w prasie
SurowiecNasiona
PochodzienieMalezja