Ta strona używa plików cookie. Więcej informacji
Olej Winogronowy / Olej z nasion winogron (Vitis vinifera), rafinowany
Już od 5,07 zł
Olej tłoczny z pestek winogron, rafinowany. Pod względem korzyści kosmetycznych przewyższa wiele dużo droższych i modnych" olejów roślinnych.
"Kod: OY56
Dostępność:
W magazynie
Kategorie: Oleje, Masła , Oleje roślinne ,
Olej charakteryzuje się lekką teksturą, jest prawie bezzapachowy, dobrze absorbowany przez skórę i nie zatyka porów. Oferuje bardzo dobre właściwości zmiękczające, przeciwalergiczne, ochronne, regeneracyjne i przeciwstarzeniowe. Działa lekko ściągająco, co wygładza skórę i nadaje jej sprężystości. Szczególnie widoczne efekty poprawy kondycji skóry widoczne są wokół oczu i ust.
Olej składa się w głównej mierze z kwasu linolowego (60 – 75%), kwasu palmitynowego (15-28%) i kwasu palmitynowego (5-9%). Zawiera dużą ilość witaminy E, a także beta-karoten, witaminy C i D. Istotnym składnikiem dla właściwości oleju winogronowego są proantocyjanidyny. Są to najsilniejsze naturalne antyoksydanty. Mają one szerokie spektrum aktywności biologicznej, między innymi neutralizują toksyczne wolne rodniki, zapobiegają uszkodzeniom skóry powodowanymi przez promieniowanie UV, zmniejszają objawy alergii, działają przeciwnowotworowo, stymulują odnowę komórek, spowalniają proces starzenia się.
Olej winogronowy jest pomocny w przypadku blizn, rozstępów, żylaków, pajączków, dla zwiększenia elastyczności skóry, zmarszczek i opuchlizny wokół oczu. Jest dobrym wyborem dla produktów przeciwstarzeniowych, regeneracyjnych, dla skóry zniszczonej, skłonnej do przetłuszczania się i trądziku.
W formułach kosmetycznych może być stosowany w stężeniu od 1 do 100%. Jest bardzo dobrym olejem bazowy dla mieszanek z innymi olejami i dla olejków eterycznych (zapachowych). Nadaje się do masażu, także bez żadnych dodatków.
Nazwa botaniczna: | Vitis Vinifera L. |
---|---|
Numer CAS | 8024-22-4/84929-27-1 |
Numer WE (EINECS) | 287-896-9/284-511-6 |
INCI | Vitis vinifera seed oil |
Rodzaj oleju | Olej roślinny rafinowany |
Metoda otrzymania | Tłoczony w prasie, rafinowany |
Surowiec | Nasiona |
Pochodzienie | UE |