0
0 Koszyk (Pusty)
Słodki olejek bazyliowy Ocimum basilicum destylowany parą wodną

Olejek bazyliowy słodki (Ocimum basilicum)

16,39 zł

Naturalny i 100% czysty olejek eteryczny destylowany z bazylii uprawianej nad Morzem Śródziemnym. Olejek destylowany z tej bazylii różni się składem olejków lotnych od olejku z bazylii pochodzącej z Indii. Zawiera dużo linalolu, natomiast niewiele metylochawikolu, który odpowiada za anyżową nutę. Dlatego ten olejek, zwany często słodkim olejkiem bazyliowym charakteryzuje się słodkim, zielonym, ziołowo-balsamicznym aromatem, w przeciwieństwie do anyżowego aromatu olejku typu metylochawikolowego. Olejek typu linalolowego jest częściej wykorzystywany w aromaterapii i w naturalnych perfumach.

Wybierz
W magazynie

Bazylia przez człowieka uprawiana była już 5 tys. lat temu. Pochodzi z Indii i Środkowego Wschodu, do Europy przywieźli ją kupcy korzenni. Starożytni Grecy nazywali bazylię „basilikon phuton”, co oznacza królewskie ziele, od czego wywodzi się obecna nazwa bazylii. Roślina ta jest głęboko związana z tajemną wiedzą, medycyną, kuchnią i religią. Jedna z legend głosi, że bazylia miała wyrosnąć przy grobie Chrystusa po jego zmartwychwstaniu. Uważana była za zioło chroniące duszę, w czasie długotrwałych postów była źródłem siły i antidotum na zmęczenie. Miała również chronić ludzi przed ubóstwem i pomagać tym, którzy są w potrzebie i nędzy. W greckim kościele prawosławnym służy do przygotowania wody święconej. Co ciekawe, w Europie uważano ją jednocześnie za roślinę diabelską, jak i skuteczny środek na czarownice. Pokutowały nawet poglądy, że jest rośliną trującą.

Oleje bazyliowy jest przykładem, że z tego samego gatunku rośliny można uzyskać różne olejki eteryczne, różniące się składem. Warto więc przy zakupie upewnić się, co naprawdę się kupuje. W przypadku olejku bazyliowego – jest to typ metylochawikolowy, linalolowy, a może mieszanka o nieustalonym składzie, w której tak naprawdę nie wiadomo co jest?

Bazylia ma dwa główne chemotypy, które różnią się składem olejków lotnych. Bazylia pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego jest chemotypem linalolowym a otrzymany z niej olejek eteryczny, nazywany słodkim olejkiem bazyliowym zawiera większą ilość linalolu a mniejszą metylochawikolu. Olejek ten uważany jest za bardziej bezpieczny i jest preferowany w aromaterapii a także jest popularnym składnikiem naturalnych perfum.

Olejek eteryczny destylowany jest z kwitnącego ziela. Do destylacji nadają się wyłącznie świeżo ścięte roślinny, które zawierają najwięcej olejków lotnych.

Olejek bazyliowy jest określany jako królewski olejek na wzmocnienie umysłu, serca i odporności na infekcje. Wyostrza pamięć, sprawność umysłową i jednocześnie relaksuje ciało.

Z uwagi na wszechstronność bazyliowy olejek jest bardzo cennym środkiem w różnorodnych problemach i zaburzeniach psychicznych i psychosomatycznych. Może być pomocny zarówno w przypadku stresu, depresji, lęku, melancholii jak i w przypadku migren, choroby lokomocyjnej, padaczki i paraliżu.

Jest ogólnym stymulantem i usuwa zmęczenie. Jest dobrym środkiem antyspazmatycznym, bardzo skutecznie łagodzi skurcze i zmniejsza ból. Pomaga przy bólach i skurczach mięśni, bólach brzucha i bólach menstruacyjnych. Jest pomocny przy nudnościach i wymiotach, gazach, zaparciach.

Ma korzystne działanie na układ oddechowy, łagodzi kaszel. Jest stosowany w leczeniu astmy, zapalenia oskrzeli, zapalenia zatok, przeziębieniach, grypie.

Olejek eteryczny bazyliowy wykorzystuje się także dla wsparcia układu sercowo-naczyniowego, dla poprawy krążenia krwi, przy niedociśnieniu, tachykardii i żylakach. Zmniejsza stężenie kwasu moczowego we krwi.

Odświeża skórę, łagodzi stany zapalne i podrażnienia, pomaga przy ukąszeniach owadów, pomocny przy trądziku. Jest dobrym wyborem do szamponów, płynów i żeli do kąpieli, ponieważ odświeża włosy i skórę, relaksuje ciało i łagodzi zmęczenie psychiczne.

Olejek bazyliowy najczęściej stosuje się w postaci masażu lub wcierania, np. aby złagodzić skurcze i ból brzucha. Przed użyciem olejek należy rozcieńczyć. Może być również używany do inhalacji, np. w przypadku grypy. Olejek bazyliowy czasem bywa stosowany wewnętrznie dla zwiększenia efektów masażu ale ogólnie nie zaleca się tego robić.

Bazyliowy olejek używany jest także do zastosowań kulinarnych, dodając do potraw, wyraźny, bogaty aromat bazylii. Wystarczy 1-2 krople. Potrawy należy przyprawiać rozważnie, bo zbyt duża ilość zamiast poprawić smak może go całkiem popsuć.

Przeciwwskazania: Nie stosować bez rozcieńczenia. Do masażu i aplikacji na skórę rozcieńczyć od 0,5% lub większego. Nie stosować w czasie ciąży.

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Ocimum basilicum L. ct Linalool
Nazwa INCI
Ocimum Basilicum Oil
Numer CAS
8015-73-4 ; 84775-71-3
Numer WE (EINECS)
283-900-8
Typ
Naturalny i 100% czysty olejek eteryczny destylowany parą wodną
Surowiec
Górne części rośliny z kwiatami
Metoda otrzymywania
Destylacja parą downą
Pochodzenie
Francja