0
0 Koszyk (Pusty)
Olejek cynamonowy z liści Ceylon Cinnamon Leaf Essential Oil, Cinnamomum Zeylanicum Leaf Oil, Cinnamomum Verum Leaf Oil

Olejek cynamonowy z liści (Cinnamomum verum)

6,43 zł

Czysty olejek eteryczny destylowany z liści cynamonowca cejlońskiego. Zapach olejku z liści cynamonowca jest zupełnie inny niż zapach popularnej w kuchni przyprawy o nazwie cynamon. Aromat olejku przypomina goździki, jest ciepły, korzenna nuta kontrastuje ze słodkim, orientalnym bukietem. Olejek z liści jest lepszy do stosowania na skórę, w przeciwieństwie do olejku z kory, który jest zbyt agresywny.

Wybierz
W magazynie

Podstawowe właściwości

Olejek z liści to doskonały środek antyseptyczny, przeciwwirusowy i przeciwpasożytniczy. Ze względu na działanie przeciwbakteryjne polecany jest na czyraki, ropnie, brodawki, trądzik. Stosuje go się również przy zakażeniach układu pokarmowego (czerwonka, zapalenie jelit) jak i stanach zapalnych pęcherza moczowego. W przypadku wymienionych dolegliwości poleca masaż olejkiem bolesnych miejsc.

Olejek jest dobrym tonikiem, posiada właściwości pobudzające, wzmacnia pracę układu trawiennego, łagodzi skurcze jelit. Zalecany jest dla złagodzenia problemów z krążeniem, w przypadku zmęczenia, drażliwości, senności, bólach głowy, impotencji. Zwiększa witalność organizmu. Pobudza chęć do życia i podnosi witalność. Jest to pomocne w łagodzeniu melancholii i depresji. Pomaga w psychicznym i nerwowym wyczerpaniu, zmniejsza drażliwość. Stosowany w aplikacjach do masażu poprawia krążenie krwi i łagodzi ból mięśni. Pozytywnie również wpływa na układ rozrodczy kobiet.

W tradycyjnej medycynie chińskiej cynamon uważany jest za czynnik ocieplający. Olejek z liści cynamonowca jest dobrym wyborem na okres jesienno-zimowy, dla zapobiegania i zmniejszania dolegliwości w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, grypy, anginy, przeziębień. Może być stosowany zarówno w postaci masażu jak i inhalacji. A także do płukania gardła (kilka kropli na szklankę ciepłej wody).

Wewnętrznie olejek stosowany jest w przypadku zakażeń układu pokarmowego, braku apetytu (kilka kropli na łyżkę miodu).

Zastrzeżenia

Przeciwskazany w czasie ciąży. Nigdy nie stosować czystego olejku na skórę, rozcieńczyć do co najmniej 0,5% stężenia.

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Cinnamomum verum J.S. Presl
Nazwa INCI
Cinnamomum Zeylanicum Leaf Oil
Synonimy/Inne nazwy
Cinnamomum zeylanicum Blume, Laurus cinnamomum L. , Camphora mauritiana Lukman.
Numer CAS
84649-98-9
Numer WE (EINECS)
283-479-0
Typ
Naturalny i 100% czysty olejek eteryczny destylowany parą wodną
Surowiec
Liście
Metoda otrzymywania
Destylacja parą wodną
Pochodzenie
Sri Lanka
Nuty zapachowe
Średnie