0
0 Koszyk (Pusty)
olejek lawendowy spikowy

Olejek lawendowy spikowy (Lavandula latifolia)

10,98 zł

Olejek eteryczny z lawendy szerokolistnej (Lavandula latifolia), zwanej również spiką a olejek olejkiem spikowym (Oleum Spicae). W przeciwieństwie do olejku z prawdziwej lawendy zapach olejku spikowego jest bardziej ziołowy z wyraźną nutą kamfory, a to za sprawą dużej zawartości kamfory. Choć nie jest tak ceniony jak olejek z prawdziwej lawendy od wieków ma swoje miejsce w farmakopei, jako naturalnej substancji leczniczej. Jest również popularnym olejkiem do produkcji mydła.

Wybierz
W magazynie

Specyfikacja

Nazwa botaniczna
Lavandula latifolia Medik.
Nazwa INCI
Lavandula Latifolia Herb Oil
Synonimy/Inne nazwy
Lavandula spica subsp. latifolia
Numer CAS
84837-04-7
Numer WE (EINECS)
284-290-6
Typ
Olejek eteryczny destylowany parą wodną, naturalny i 100% czysty
Surowiec
Górna cześć ziela lawendy, z kwiatami
Metoda otrzymywania
Destylacja parą wodną
Pochodzenie
Francja
Nuty zapachowe
Środkowe, górne