Paczula/Paczulka wonna (Pogostemon cablin): Olejek eteryczny z ziela

Już od 12,90 zł

100% czysty olejek eteryczny z ziela paczulki wonnej.

Kod: EO52
Dostępność:
W magazynie

Paczula pochodzi z terenów Azji Południowo-Wschodniej, jest uprawiana w krajach tropikalnych. Największe uprawy znajdują się w Indonezji. Jest silnie aromatycznym ziołem o niezwykłym, charakterystycznym dla paczuli zapachu. Dorasta do 2-3 metrów wysokości.

Podstawowe właściwości:

Olejek z paczuli jest to komórkowy regenerator, doskonały przeciwko starzeniu się skóry. Jego ściągające działanie zmniejsza zwiotczenie skóry i powstawanie nieestetycznych fałdów. Ułatwia również gojenie. Jest jednym z najbardziej aktywnych olejków eterycznych przeciw łupieżowi i infekcjom grzybiczym skóry. Ponadto działa antypasożytniczo i pomaga w przypadku różnorodnych problemów skórnych. Hipnotyzujący zapach olejku znany jest na całym świecie. Oryginalny olejek, lub jego syntetyczne odpowiedniki mają szerokie zastosowanie w kremach, balsamach, dezodorantach, perfumach do ciała, odświeżaczach powietrza i wielu innych.

Zewnętrznie: Masaż, trądzik i wypryski, starzenie się skóry, łupież i przetłuszczające się włosy.

Polecane olejki do mieszanek z olejkiem paczuli: Drzewo sandałowe, bergamotka, cedr, róża, słodka pomarańcza, cynamon, mirra, szałwia.

Więcej informacji
Nazwa botaniczna: Pogostemon cablin Benth.
Numer WE (EINECS) 282-493-4
Numer CAS 8014-09-03
INCI Pogostemon cablin leaf oil
Rodzaj produktu Naturalny olejek eteryczny destylowany parą wodną
Metoda otrzymania Destylacja parą wodną
Nuty zapachowe Baza, utrwalacz zapachu
Surowiec Liście
Pochodzienie Indonezja
Paczula/Paczulka wonna (Pogostemon cablin): Olejek eteryczny z ziela